Alzheimer: bojíte se ho?

Alzheimer: bojíte se ho?

19. 3. 2015

Po 65. roce výrazně narůstá riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. V České republice je jí už v tomto věku postihnuto 5 % populace, ve věku nad 85 let je to 30-50 %. Špatnou zprávou je, že se výskyt této nemoci celosvětově zvyšuje – obyvatelstvo trápí dokonce častěji než cukrovka.

Jak demenci předcházet?

Vědci a lékaři dosud nemají spolehlivou odpověď na otázku, jak se Alzheimerově chorobě vyhnout. Z mnohých výzkumů však vyplynulo několik doporučení, která riziko onemocnění snižují.

Zvyšujte svou mozkovou rezervu

Mozková neboli kognitivní rezerva závisí na výši IQ a množství vědomostí, které člověk za život získal. Jinými slovy záleží na vzdělání. Nemusíte mít hned několik vysokoškolských titulů. Jde o to stále se něco učit. Lidé, kteří mají vysokou kognitivní rezervu, nemají stoprocentně zaručeno, že se Alzheimerově chorobě vyhnou. Mnohé studie ale prokázaly, že její průběh vás pravděpodobně neodsoudí k úplné závislosti na ostatních.

Pěstujte více koníčků a zajímejte se o dění kolem sebe

Mozek nestačí zaměstnávat jen učením. Je důležité mít různorodé podněty i v rámci volnočasových aktivit. Jinými slovy, najděte si co nejvíce koníčků a činností, které vás budou bavit, a věnujte se jim. Není důležité, jestli budete okopávat záhonky, cestovat, číst si nebo se setkávat s přáteli. V zájmu udržení duševní svěžesti je důležitá hlavně rozmanitost.

Hýbejte se

Vyberte si jakýkoli sport nebo činnost, která vyžaduje fyzickou aktivitu. Pohyb okysličuje mozek a taktéž přispívá ke snížení rizika Alzheimerovy nemoci. Jestli nefandíte cvičení, najděte si každý den aspoň 20 minut na procházku.

Udržujte si váhu

Zatím nebylo přesně určeno, jak vlastně tělesná hmotnost ovlivňuje vznik Alzheimerovy nemoci, ale některé studie ukazují, že vadí jak obezita, tak podvýživa. Snažte se proto držet svou váhu v normálu.

Vsaďte na omega3 kyseliny a vitamíny B a D

Z hlediska prevence Alzheimerovy choroby se za ideální způsob stravování považuje tzv. středozemní dieta. Ne každý je ale ochoten své stravovací návyky měnit, zvlášť pokud byl celý život zvyklý na českou kuchyni. V každém případě je nejdůležitější postarat se o dostatečný přísun omega3 nenasycených mastných kyselin (EPA a DHA), vitamínu D a vitamínů skupiny B.

Jak nejefektivněji přijímat důležité cenné látky?

Nejvyšší obsah vitamínů skupiny B mají například arašídy nebo pivovarské kvasnice. Přirozenými zdroji béček jsou ale také např. ovesné vločky, luštěniny, celozrnné obiloviny, vejce, z ovoce zmiňme pomeranče, švestky nebo hrozny a ze zeleniny brambory, špenát nebo zelené saláty.

Vitamín D získáte nejúčinněji tím, že pravidelně vystavíte obličej, ruce a nohy slunečnímu záření (stačí 2x týdně na 5-30 minut), a to bez opalovacího krému. V zimě využívejte každé slunné chvilky aspoň k expozici obličeje. V potravinách najdete vitamín D například v mořských rybách, másle nebo mléčných výrobcích.

Nejbohatším zdrojem omega3 mastných kyselin je lněný olej (6x vyšší obsah než v rybím oleji). Je tak ideálním řešením pro všechny, kterým ryby zrovna nevoní. Stačí obden jedna lžíce, například zamíchaná v tvarohu nebo zeleninovém salátu a máte pokryto denní doporučené množství (3000 mg kyselin EPA a DHA).

 

Co ještě byste měli vědět o lněném oleji?

Lněný olej nepředchází pouze Alzheimerovi, ale mnoha dalším nemocem. Má silné protirakovinné účinky, chrání srdce a cévy, snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu, mírní projevy cukrovky, je prevencí osteoporózy, pozitivně ovlivňuje náladu, pomáhá hubnout a udržovat váhu.

Bohužel rychle podléhá oxidaci, při které ztrácí cenné látky a kazí se, zejména pokud není skladován v chladu a temnu. Kvůli jeho prospěšnosti je ale důležité konzumovat ho co nejčerstvější. Pečlivě proto vybírejte, kde si olej koupíte. Ideálně by měl být až do chvíle prodeje zákazníkovi uchováván v lednici. Žádejte také informaci o datu vylisování, a pokud je olej starý už několik měsíců, vězte, že příliš blahodárný nebude. Varovným signálem je i průhledná láhev.

Pokud chcete pro podporu zdraví užívat lněný olej pravidelně a vždy si být jisti jeho čerstvostí, stojí za zvážení pořízení domácího lisu. Doma vylisovaný olej je hodnotnější než jakýkoli kupovaný a můžete kdykoli vylisovat jen takové množství, které stihnete spotřebovat.

Pro ty, kteří mají doma odšťavňovač Sana Juicer EUJ-707 nebo EUJ-606, bude jistě dobrou zprávou, že si od ledna mohou pořídit nový nástavec pro lisování olejnatých semen. S ním mohou vylisovat nejen lněná, ale také slunečnicová, sezamová a dýňová semínka. Lis na olej je v prodeji na e-shopu www.eujuicers.cz, kde jsou zároveň dostupné i příslušné modely odšťavňovačů.

zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Konce jsou hrozné , trápí se okolí, ten nemocný už o tom neví. Je to plíživé, zrádné a nezastaví se to.
Hana Rypáčková
Zajímavé, že jen někomu se mysl zakalí, někdo vše vnímá až do posledního dechu a trápí se bolestí tělesné schránky...Čtu Blázen svobodný od Beate Grimsrudové život umělce s psychózou. a tak je tam ta schizoifrenie popsaná....To bych z knih nenastudovala. Ztráta osobnosti je utrpení.
Jana Šenbergerová
Nedávno jsem dočetla knihu Ještě jsem to já. Napsala ji Lisa Genova o uznávané univerzitní profesorce kognitivní psychologie a uznávané odbornici v oboru psycholingvistiky, která byla v padesáti postižena časnou formou této zákeřné nemoci. Ta postupovala velmi rychle. Postižená i její blízcí dělali přesně to, o čem píše Zuzana. V článku uvedené postupy mohou zmírnit stařeckou demenci, ale na Alzheimera jsou zřejmě krátké. Nedávno jsem četla zajímavý názor na příčinu vzniku této choroby. Bojujeme proti cholesterolu, ale v mozku se nám ukládají i jiné látky. Třeba nerozpustný škrob z moučných produktů a chlor, který se přidává do pitné vody.
Zuzana Pivcová
Přiznám se, že v tomto případě mi pomyšlení na takový vlastní konec a spíš ještě víc ten proces, kdy si člověk uvědomuje své vlastní změny, nedělá moc dobře. Když jsem zažila a zažívám u známých lidí, jak se mění před očima, až se zahalí do svého světa a tam už nedosáhnu, je to těžké. Nejhorší je ale myslet při tom na minulost a porovnávat a plakat, co se stalo. Protože jim je vesměs dobře, je lepší to přijmout jako fakt a dokud to jde, prožít s nimi a jejich pouhou přítomností ještě řadu překvapivě hezkých dní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.