Zdeněk Svěrák dostal
čestný doktorát

Zdeněk Svěrák dostal
čestný doktorát

25. 3. 2015

Prorektor Univerzity Hradec Králové Antonín Slabý předal čestný doktorát a zlatou medaili dramatikovi, herci, scenáristovi a textaři Zdeňku Svěrákovi. Ocenění mu univerzita udělila za zásluhy o rozvoj jazykové kultury v české společnosti.

"Ocenění mě po všech stránkách překvapilo, protože tolik akademických hodnostářů z celé republiky se sjelo jen proto, aby oslavili moje čestné doktorství. To jsem opravdu nečekal," řekl Svěrák, který ocenil, že celý obřad byl důstojný, ale i humorný. "Já bez humoru nemůžu dejchat," podotkl.

Podle něho je čeština bohatým jazykem, který stojí za to pěstovat. "Já si myslím, že zbytečně někdy nahrazujeme naše krásná slova jinými cizími slovy. Třeba máme příběh a říkáme story, zbytečně. Pak si říkám, že máme líná mluvidla, my tu řeč komolíme tím, že ji nedbale vyslovujeme," dodal Svěrák.

Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze. Jako absolvent Vysoké školy pedagogické, kde vystudoval češtinu, působil na několika místech v zemi. Později učitelskou dráhu opustil a pracoval v tehdejším Československém rozhlase. Svěrák je autorem několika filmových komedií, divadelních a rozhlasových her, písniček či povídek. Je jedním ze spoluautorů fenoménu liptákovského génia Járy Cimrmana. Pro divadlo pojmenovaném po fiktivním českém velikánovi připravil v roce 1967 první hru Akt, na dalších spolupracoval s Ladislavem Smoljakem.

Svěrák rovněž pomáhá dětem najít lásku ke knize a čtení v rámci projektu Čtení pomáhá. V televizním vysílání národu občas pomáhal s pravopisem, když mu uložil nějaký ten diktát (při pořadu Diktát).

Českou republiku Svěrák proslavil se svým synem režisérem v roce 1996 snímkem Kolja, který tehdy získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Zdeněk Svěrák k němu napsal scénář a hrál v něm hlavní roli. Svěrák získal různá ocenění již v minulosti, například na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech převzal Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii.

ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Opravuji chybu. Přestože jsem měl na stole rozečtenou knížku "Zdeněk Svěrák: Po strništi bos" a na monitoru reakční článek o něm, napsal jsem hned 2x chybně "Zděnek". Je to zřejmě tím, že jsem právě dopsal dopis své kamarádce Zděnce. Vysvětluji si to jako nezvládnutou setrvačnost mysli. Také se Vám to někomu stává?
Soňa Prachfeldová
Moc to panu Svěrákovi přeji, je to osobnost !
Libor Farský
Paní Vladko, já jsem si kdysi zase představoval ve funkci našeho prezidenta Radovana Lukavského pro jeho kultivovaný hlasový projev, zvláště při recitování poezie. Zděnek Svěrák by se mi jako prezident také líbil. On by to ale nevzal, to by se raději odstěhoval do Humpolce.
Libor Farský
Také se připojuji ke gratulantům. Laskavý humor Zděnka Svěráka vždy člověka potěší, ale i češtinářské lekce.
Zdenka Jírová
Je dobře, že pana Svěráka tak vysoce ocenili. Jeho zásluhy o rozvoj českého jazyka je velmi záslužná práce, protože, jak sám uvádí, náš krásný jazyk zaplevelujeme amerikanismy, které vůbec nepotřebujeme, protože pro daný výraz máme plnohodnotnou českou náhradu. Rovněž jeho filmová práce patří k rodinnému stříbru. Gratuluji k udělení Čestného doktorátu.
Jiří Libánský
O Z. Svěrákovi jsem zde na portále už několikrát psal jako reakci na snahu tohoto člověka pohanět, snižovat jeho zásluhy a nebo morální vlastnosti. Proto jen připomínám, že já jsem měl možnost ho poznat jako velmi laskavého, upřimného a inteligentního člověka. Také když jsem ho požádal o pomoc v mém scénickém projektu, tak mi ochotně pomohl a zcela nezištně.
Hana Šorejsová
Souhlas s vámi, zde ! Je opravdu činorodý a umí , a naučil to i svého syna.
Zuzana Pivcová
Omlouvám se, ten film byl Co je Vám, doktore?
Hana Rypáčková
Je správně činorodý a umí...
Vladka Steinová
Panu Svěrákovi upřímně gratuluji. Jak k získání čestného doktorátu,tak i k jeho narozeninám.Celá jeho tvorba je prodchnuta snahou o zdravý vývoj a zachování jazyka českého, který tak snadno, zničitelně a úpadkově dnes komolí kdekdo, i ti vysoce postavení, herci, dokonce i sami učitelé. Nezapomenutelné jsou jeho každoroční zářijové diktáty pro žáky (ČT2).Jeho scénáře a texty k písničkám jsou fantastické.Pana Svěráka bych si dokázala představit i ve funkci prezidenta této země.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...