Foto

Letní čas: zbytečnost
roku je zase tady

26. 3. 2015

V České republice, jako ve většině evropských zemí, začne v noci na neděli platit letní čas. Ve 02:00 si lidé musejí posunout hodinky o hodinu dopředu, takže noc ze soboty na neděli bude o hodinu kratší. Letní čas, který letos skončí 25. října, se používá každoročně už 36 let, stále ale existují snahy ho zrušit. Motivací pro zavedení zimního a letního času byly energetické úspory během dvou světových válek.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé v letech 1915 a 1916, vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

Evropská komise se bude v příštích týdnech zřejmě zabývat otázkou, zda má smysl v EU i nadále dvakrát ročně měnit čas ze zimního na letní a zpět. Na evropskou exekutivu se kvůli tomu obrátil europoslanec Pavel Svoboda, který usiluje o to, aby byla zrušena evropská směrnice o úpravě letního času. Pak by se prý rozhodlo, zda zůstane jenom zimní nebo letní čas. Úspora energií, která byla primárním důvodem pro zavedení letního času, přitom v současnosti nemá opodstatnění. Mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž v minulých letech opakovaně řekl, že změna času nemá na spotřebu elektřiny žádný vliv.

Lékaři a psychologové se shodují na tom, že na změnu času si lidé, zejména ti starší a děti, zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají hlavně na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív.

Američtí vědci loni uveřejnili studii, podle níž se den po zavedení letního času o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubylo.

letní a zimní čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mě letní čas nevadí, ani když jsem pracovala. /A pracuju pořád a pořád - doma/ Akorát psům posouvám krmi postupně. Večery jsou krásné, když je déle světlo. Koncem srpna se den neodvratně krátí a když se to vrátí na normál, tak denní světlo je skoro vzácnost.
Naděžda Špásová
Zrušení letního času by se mi taky líbilo. Vadí mi vstávat o hodinu dříve. Celý pracovní život jsem vstávala v 5 hodin a bylo to hrozné. Teď v důchodu mi to vadí také. Můj organismus si na to zvyknout nechce a já se mu nedivím. V Americe zase objevili Ameriku.
Zdenka Jírová
Nevím proč by měla EU rokovat o tom, k t e r ý čas uzná za správný. Až do teď jsem si myslela / a se mnou ostatní průměrně vzdělaní lidé / že čas určuje pohyb Země kolem Slunce a už hezky dlouho se tento přirozený jev používal. Zdá se mi, že tu zas někdo chce " poroučet větru, dešti ". Ale z vlastní zkušenosti naše generace ví, že se to neosvědčilo. Jestli představitelé EU náhodou nestudovali v Plzni. To by jejich postoj vysvětlovalo.
Hana Čadová
Vzpomínám, že za zrušení letního času bojoval pekař p. Pecka. Bohužel zemřel. Moje tělo si zvyká na posun času týden. Docela lituji řidiče MHD a ostatní profese, kde pracující musí být na pracovišti ve 4 hod ráno. Také děti, kteří vstávají do školy, školky a jeslí to je docela nepříjemné!
Libuše Křapová
Já jsem strašně šťastná, co se zněny časů týká, že jsem v důchodu, že se mne už netýká ranní vstávání. I tak jsem těžce lezla z postele a když to bylo ještě o hodinu dřív.... Teď se mi líbí, že je světlo o hodinu déle, ale stejně bych se přimlouvala za normální čas
Zuzana Pivcová
Jsem z toho poněkud nesvá už předem, protože už teď vstávám před půl 5, čili teď to bude v půl 4, kdy by organismus měl ještě relaxovat, čistit se a nabírat síly. Někde jsem četla, že v tuto dobu je činnost všeho v těle téměř nulová, proto také nejvíce lidí umírá. Takže vstát a začít "naplno fungovat" není zcela snadné a hlavně dobré.
Jiří Libánský
Máme normální čas. K tomu bychom se měli vrátit. Letní čas je zbytečný, otravný. Hodinový posun denního režimu dvakrát ročně je škodlivý. Já to pociťuji dost intenzivně. Technicky také způsobuje komplikace. Zrušení tohoto nesmyslného opatření fandím.
Eva Krausová
Jestli EU rozhodne ponechat jen letní čas, tak to bude hodně špatné hlavně pro lidi, co pracují na 12hod.směny-vstávat místo ve 4hod. už ve 3hod., je veliké zatížení organismu, jakoby nestašilo, že tito lidé dělají i noční směny a to je také zátěž. Když už se má ponechat jen jeden čas, tak by to měl být ten zimní.Vůbec se nedivím, že údajně o letní čas se zvyšují srdeční záchvaty...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...