Proč trvám na tom, že
Plzeň osvobodil Patton

Proč trvám na tom, že
Plzeň osvobodil Patton

30. 3. 2015

S tanky a děly, na džípech bílý hvězdy měli... Pan Vyčítal mi snad odpustí, že jsem tento verš použil do titulku tohoto článku.

Bude velmi krátký. Zdaleka nejsem obdivovatelem všeho amerického. Ale konvoj spojenecké armády, kde amíci hrají klíčovou roli, vítám. Jelikož „jsem“ v NATO a zaplať pánbu za to. Nepeču štrůdl, ani nemám mávátko přemalované z rudých barev na ty červeno-modro-bílé. Asi proto, že jsem mávátko nikdy neměl.

Ale držím basu se Spojenci. Možná si tady teď nadělám nespojence, ale já jsem prostě Spojenec. Za tuto zemi položím život. Se Spojenci!

Američané si na svém území nikdy žádnou světovou válku neprožili, pokud pominu ojedinělý útok na havajský Pearl Harbor, za který pak Japonci draze zaplatili. A snad kromě blamáže ve Vietnamu vždy amíci pomáhali demokracii. Několikrát demokratické Evropě významně pomohli, aniž museli. Položili životy, tam, kde to pro ně nebylo nezbytné. A toho si vážím.

Mám mnohem radši Baracka Obamu než Vladimira Putina. První je demokrat a ten druhý autoritář, který si na demokracii jenom hraje.

A demokracie je pro mne zcela zásadní.

Vítejte v Česku, amerikáni!

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Na jednu situaci, která mi připadá komická si vzpomínám. Na Barrandově se natočil film pro mládež o chlapci,který má sen, stát se námořníkem a mimo jiné chodí také rád na filmy s námořní tématikou. Proto je možno ho vidět v jedné scéně jak fascinovaně hledí v kině na plátno, na kterém plují jakési koráby s napnutými plachtami. Jednalo se o několik sekund z anglického filmu o pirátech. Jednoho z pirátů v něm nadaboval Jan Tříska. Když v roce 1977 emigroval, byla zakázána jakákoliv zmínka o tomto herci. Také okamžitě bylo zakázáno promítání filmu, v němž se ozývá hlas zakázaného herce. Ale také okamžitě bylo zakázáno promítat film pro mládež v němž se mihne část filmu, jehož promítání bylo zakázáno kvůli zakázanému herci. Naštěstí zde se řetězec zákazů zastavil a režisér filmu neskončil v uranových dolech.
Jiří Libánský
Komunistická snaha o nehorázné falšování historie asi musela vytvářet i mnohé komické situace.
Jiří Libánský
Komunistická snaha o nehorázné falšování historie asi musela vytvářet i mnohé komické situace.
Zuzana Pivcová
Zcela zodpovědně říkám, že jsem četla asi před 2 roky v plzeňském Zpravodaji vzpomínku jednoho občana na spolužačku, která krátkou dobu v 2. polovině 60. let vystupovala pod jménem Sally Sellingová s Yvonnou Přenosilovou a ještě jednou dívkou v triu, vytvořeném u nás po vzoru Supremes. Ta dívka byla dcerka amerického vojáka černé pleti, který si ji tu "pořídil" s plzeňskou Češkou. Pán vzpomínal, že jim učitelka říkala, jak Plzeň osvobodila Rudá armáda, a tu Sally vylítla a zařvala: Můj fotr nebyl žádnej Rusák! Tak pak se to učitelka snažila zahrát do outu s tím, že se někde k Sovětům mohly připojit nějaké malé skupinky Američanů.
Jiří Libánský
Skutečně jsem se ve škole učil, že celé naše československé území osvobodila Rudá armáda. Ale protože se ke konci války už používaly různé uniformy, spletlo to některé lidi tak, že rudoarmějce považovali za Američany. Nevím, zda takto to šlo vysvětlovat třeba i na plzeňských školách.
Hana Rypáčková
To , že jsme jen oslavovali Rudou armádu a teprve po revoluci se řekla dětem pravda i ve škole, nás zavazuje přivítat i duhou armádu, která čekala před dohodnutou demarkační čárou a nemohla Praze pomoci.Škoda.
Jiří Libánský
Paní Jírová, srovnávat nácvik přesunu kolony vojenské techniky amerických jednotek NATO po vlastní ose s vpádem okupačních vojsk Varšava smlouvy, to mi nepřipadá příliš vhodné. Samozřejmě komunisté a prezident by raději mávali ruské armádě, ale já raději těm jednotkám NATO.
Zuzana Pivcová
Chápu, že, jdeme-li k jádru věci, jsou veškeré zbraně, co je svět světem, symbolem zabíjení. Ale americká armáda nám dosud, narozdíl od jiných armád, nic špatného nezapříčinila. Spolupodílela se pouze na osvobození naší země v roce 1945. Po listopadu americké veterány v Plzni všichni nadšeně vítali, nikoho nenapadlo skandovat Táhněte domů. A teď? Pro Brity byli za války naši chlapi taky "cizí vojáci v jejich zemi".
Zdenka Jírová
Chápu, že jako členi NATO se musíme podřídit určitým pravidlům. Nevidím ale ráda jakoukoliv přehlídku zbraní, určených k zabíjení a ničení. Je i jiná technika než vojenská, která by se mohla demonstrovat.Vzpomínám si na rok šedesát osm, kdy jsem viděla Prahu obklíčenou tanky, s hlavněmi mířícími na město. Dosud mě z toho mrazí. Taky to byli spojenci. Další spojenci nás prodali Hitlerovi. Nechci tím urážet NATO, jen připomínám historii a vysvětluji, proč nemám ráda ve své zemi cizí vojáky.
Jana Záhlavová
Demokracie není prázdný pojem, ale nejvyšší hodnota každé rozumné společnosti, kterou si za peníze nikdo nekoupí. A že k ní mají mnohem blíž Spojené státy než Rusko, snad vidíme všichni.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...