Zdravá jídla, která 
vlastně zdravá nejsou

Zdravá jídla, která
vlastně zdravá nejsou

4. 4. 2015

Snažíte se dodržovat předpisový jídelníček, udržovat se ve formě a vůbec žít zdravě. Jenže možná si dáváte na talíř pravidelně potraviny, o kterých se domníváte, že jsou superzdravé, i když ve skutečnosti vašemu zdraví škodí.

Proteinové tyčinky

Připadáte si neuvěřitelně zdravě a fit, když si dáváte proteinovou tyčinku? Potom byste měli vědět, že většina proteinových tyčinek jsou v podstatě jen sladké tyčinky nadopované vitamíny a proteiny. Můžete si klidně myslet, že si dáváte zdravou svačinu, a vůbec si neuvědomujete, že spolu s nimi do sebe dostanete dvakrát víc tuků a sacharidů, než se nachází v čokoládovém koláči.

Sušené ovoce

Čtvrt šálku sušeného ovoce, které si dáte večer u televize s tím, že žijete extra zdravě, obsahuje víc než stovku kalorií. Místo sušeného ovoce si dejte raději čerstvé nebo mražené, které obsahuje mnohem méně kalorií.

Margarín

Zoufale se snažíte vyhýbat se máslu, abyste náhodou nepřibrali deko navíc, a nahrazujete ho margarínem? Jenže ve skutečnosti obsahuje margarín mnohem víc špatného cholesterolu (LDL) a menší množství dobrého cholesterolu (HDL).

Odtučněné salátové zálivky

Uvědomte si, že o co méně obsahují light salátové zálivky tuku, o to víc do nich jejich výrobci museli dát cukru, aby byly vůbec poživatelné. Tuk je nositelem chuti a nízkotučné salátové zálivky vám ve skutečnosti vůbec zhubnout nepomohou. Místo nich si raději udělejte svou vlastní z kvalitního olivového oleje a balsamikového octa.

Sushi

Vypadá to jako nejzdravější a nejdietnější jídlo na světě, takže by vás nejspíš vůbec nenapadlo, že jedna sushi rolka může mít víc než pět set kalorií. Má obrovský obsah sacharidů, soli a často je jeho součástí i například majonéza nebo krémový sýr, které jsou kaloricky mimořádně vydatné.

Light jogurty

Představa, že konzumací light jogurtů zhubnete, je naprosto zcestná. I když mají menší obsah tuku, většinou je v nich obsaženo o to více cukru. Místo nich si raději kupte kvalitní bílý jogurt a nakrájejte do něj čerstvé ovoce. Své postavě tak prospějete mnohem víc.

Autor: - Eva Samková – forexample.cz

Zdravá strava
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Je to pravda, vím to již dlouho a Light potraviny obcházím obloukem. Přesvědčila jsem se, že není důležité vyhýbat se nebo naopak protěžovat nějaké potraviny za účelem zhubnutí. Jediným pomocníkem je všestranná výživa, ale v malém množství, nepřejídat se a ty "hutnější " potraviny si dopřát jen zcela výjimečně.
Zdenka Jírová
Konečně rozumný přísun informací. Tento názor má již většina dietologů, jen se o něm ještě málo ví, protože pro supermarkety by se tak light produkty staly neprodejné.
Zoja Sedláčková
Asi před čtyřmi roky jsem zjistila, že moje váha jde povážlivě nahoru. Nejprve jsem se uklidňovala tím, že mám na to věk. Když mi ale břicho začalo překážet při jízdě na kole a zavazování bot, řekla jsem si DOST! V té době jsem začala požívat program Jídelníček na stránkách www.kalorickétabulky.cz. Během 5 měsíců jsem zhubla 8kg a dostala se na svou váhu před násilným přechodem. Od té doby si ji udržuji. Věříte, že aby žena po šedesátce, měřící 160cm a vážící 53kg nepřibírala, stačí jí příjem 1200kcal denně? Tedy pokud neprovozuje nějakou pohybovou aktivitu. Třeba 250ml jogurtu 3,5%, 50g musli a jedno střední jablko představuje třetinu této dávky. Ale jíst netučné by mne nikdo nedonutil :-)
Jiří Libánský
To jsou velmi cenné informace. A takových potravin by se našlo víc. Také málokdo ví, že může škodit nadměrná konzumace rajčat, vajec, mléka atd. I když dodržujete pitný režim, můžete to přehnat a vyplavovat si z těla cenné soli a minerály. Kolem zdravé výživy je spousta různých mýtů, které vznikají na základě komerčních zájmů.
Zuzana Pivcová
S tím souhlasím. Kalorie nepočítám, ale člověk, když chce, tak pozvolna sám vycítí, co mu dělá dobře a co méně. Různé návody a výzkumy, které se ostatně dost často mění (např. káva - zdravá či nezdravá) , mě moc nezajímají. Kdysi mi říkal někdo v NDR, že teď mají výbornou dietu FDH. Na dotaz, co to obnáší, mi řekl: Friss die Hälfte! čili Sežer polovinu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...