Dubnový výlet na Petřín

Dubnový výlet na Petřín

9. 4. 2015

Dokud žili mí rodiče, chodívali jsem s nimi vždy na Velikonoční pondělí na nějaký výšlap, většinou jsme šlapali na vrchol nějaké hory. Ať to byl liberecký Ještěd se svými 1012 metry anebo krkonošská Sněžka se svými 1602 metry a další tisícovky v Krkonoších či Jizerkách. Byla to tradice, takto jsme jich opravdu několik obešli.

Tady v Praze nebylo možno nikam vyjít, protože byla tak velká sněhová chumelenice ještě v poledne, že si člověk řekl, raději ne. Přesto jsme na Petřín v odpoledních hodinách vyjeli lanovkou a dolů už za svitu slunce sešli pěšky. Lanovka je v provozu nyní jen do dnešního dne, pak opět z důvodů pravidelné revize do pátku 10. dubna bude mimo provoz.

Petřínskou rozhlednu mám ráda už od svého dětství, kdy jsem poprvé hrdě vyšlapala v roce 1960 ve svých šesti letech 299 schodů. Je to sestra pařížské Eiffelovky. I děti jí říkají malá Eiffelovka, nejen podobnou konstrukcí, ale i symbolem - Eiffelovka v Paříži - Petřín v Praze.

Již brzy bude slavit 125 let, a to 20. srpna 2016. Její slavnostní otevření bylo na počest Zemské jubilejní výstavy v Praze a skutečně byla postavena jako kopie Eiffelovky ( ta byla postavena 1887-1889). Může se pyšnit, že stojí na Petřínském vrchu, který je 324 metrů nad mořem a výška rozhledny je 65,5 metrů. Eiffelova věž v Paříži měří i s anténou 324 metrů. Jsou si opravdu podobné, ta naše je na kopci. Tím pádem se na ochozu nacházíte ve stejné výšce jako na Eiffelovce. Kdo byl na Eiffelovce, tak ví, že musí vyšlapat 395 schodů, o téměř stovku více než v Praze. Obě tyto štíhlé dámy umožňují krásný výhled na města.

Vloni tu byla hezká výstava o historii Petřína, kdy se rozhledna stavěla, a stejně tak informace o zrcadlovém bludišti, které mají nejvíce rády děti. V podzemí jsou umístěna ve stálé expozici artefakta spojená se životem Járy Cimrmana.

Výlet se vydařil, protože se vyjasnilo a kromě nádherného výhledu na Pražský hrad  byl vidět i Říp a České středohoří. Všem doporučuji, nyní se oteplí a bude to skvělé.

naše tipy Praha výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Libore, děkuji za milý komentář, jsem zvykla psát po tatínkovi, mám několik cestovních deníků a pokud jsem tady doma v Praze , píši vše hned. I mne mnohé zdejší články obohacují, a je radost je číst. Ty Vaše články tady rozsvítily Vašim laskavým a vtipným humorem, který občas Středopevropanům chybí. Dobrá nálada je báječná většinou, když si přečteme něco pěkného anebo vyplodíme něco ze svého zážitku.
Libor Farský
Moc krásné a poučné počteníčko, ať již píšete o Austrálii nebo Praze. Na Petřín jsem, stejně jako pan Libánský, také chodíval randit a muckat se na lavičce s nejhezčím výhledem na světě jako bonus. V restauraci Nebozízek jsme měli maturitní večírek. Kupodivu si pamatuji všechny detaily, i přes nějaké to víno...
Hana Šorejsová
Paní Aleno, nic se neděje.... spíše mi je líto, co prožíváte. Zažili jsme to také .... pejskové jsou součástí rodiny, přejte mu klid...... a držte se.
Alena Várošová
Jé paní Šorejsová to se omlouvám,měla jsem za to,že to napsala paní Vanda.Jsem nějak splantaná,máme nemocného pejka,tak špatně spávám.V pondělí jej půjdeme uspat,tak to těžko nesu.Omlouvám se.
Hana Šorejsová
Paní Aleno, promiňte, ale dvakrát oslovujete někoho jiného, než autora článku. Vzhledem k jejímu komentáři, článek a výšlapy jsou mé, ale nic se neděje, je to trochu popletené !
Alena Várošová
Díky Vando,Vašim vyprávěním jsem se vžila do Vašich výšlapů jak na Ještěd,tak na Sněžku.Je to ostuda,ale na Petříně jsem nikdy v životě nebyla,ani Prahu neznám.Ale Vašim poutavým vyprávěním jsem ji poznala i na tom Petříně i na rozhledně jsem vlasně tedˇ byla.Byla to nádhera i počasí se mi vydařilo.Prohlédla jsem si z venku památkové chráněný dům Vašeho kamaráda a poslední pohled na Prahu a vracím se zase zpět na Moravu.Nádherný výlet. Jen piště dál Vaše skutečné příběhy, ve kterých se vžívám do situace,jako kdybych tam momentálně byla. A jsou mi známé a blízké díky Vando
VANDA Blaškovič
Tato ilustrační fotografie pana Rašky má pro mne obzvláštní kouzlo! Abyste tomu rozuměli. Ten okrový baráček pod Petřínem s bílým komínem je dům mého kamaráda. Celoživotního kamaráda. Dům je památkově chráněný. Má šindelovou střechu. Poloha je snad nejkrásnější v Praze. Ze zahrady i domu je opravdu neuvěřitelný pohled na Prahu a na Hrad. A víte, co je docela legrace? I z místnosti, kam chodí i císař pán sám, se můžeme kochat pohledem, za kterým se do Prahy sjíždí skoro celý svět…)… trochu směšné, veselé, nezvyklé ale pravdivé a opravdu nezapomenutelné!
Zdenka Jírová
Návštěvu Petřína lze spojit s návštěvou Hradčan, je to hezká procházka.
Jiří Libánský
Ty procházky po Petříně za vlahých večerů ruku v ruce s dívčinou, když mám pocit, že celý vesmír byl stvořen jen pro tuto chvíli... ach jo.
Soňa Prachfeldová
Nebyla jsem ještě vůbec na Petříně, určitě to musím napravit. Hanko ´díky za připomenutí !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.