Smažák i utopenci aneb
Česká kuchyně na Expu

Smažák i utopenci aneb
Česká kuchyně na Expu

9. 4. 2015

Zvěřinové speciality, ale i utopence, zavináče nebo smažený sýr nabídnou gastronomické provozy v českém pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Hostům budou vařit šéfkuchaři významných českých hotelů a restaurací, a to z českých surovin dopravovaných z tuzemska. Italské Expo se otevře 1. května a potrvá do konce října. 

Zaujmout Italy a ještě k tomu v Miláně, které je známé jako město designu a gastronomie, nebude snadné. Proto se provozovatelé rozhodli vsadit na starodávnou mysliveckou kuchyni zahrnující pokrmy ze srnčího, kančího, daňčího, zaječího masa i pernaté zvěře. „Jsem přesvědčen o tom, že česká kuchyně je nejzajímavější právě zvěřinovou kuchyní,“ řekl za provozovatele Bohumil Bochňák. Ceny jídel zatím nebyly stanoveny, čeká se, jak je nastaví ostatní. Třetinka piva by podle předběžných odhadů mohla stát kolem tří eur a hlavní jídlo od deseti do dvaceti eur. 

Návštěvníci výstaviště budou moci zavítat do dvou českých restaurací, jedna bude s obsluhou a nabídne zvěřinová jídla, druhá bez obsluhy má být zaměřena na pivo a českou kuchyni. V nabídce zvěřinové restaurace budou například bažantí řízečky, které bývají na jídelních lístcích českých restaurací spíše výjimečně, dále zvěřinový guláš, jelení a daňčí steak nebo srnčí se šípkovou omáčkou. „Naši šéfkuchaři dělají tuto omáčku ze skutečných šípků a zahušťují ji perníkem, takže je voňavá a je to skutečně delikatesní pokrm,“ dodal. 

Chybět nemůže ani zajíc na smetaně, což je podle Bochňáka drahá surovina a prakticky biomaso. „Zajíců je velmi málo, dokonce jednu dobu u nás nebyli skoro vůbec, takže se dováželi z Francie,“ připomněl. V druhé restauraci, takzvané tankovně Pilsner Urquell, se budou kromě tradičních jídel, jako je vepřo knedlo zelo, svíčková nebo kachna, podávat třeba utopenci či zavináče.  V nabídce bude i smažený sýr, který je v tuzemsku na jídelním lístku snad každé restaurace.

Italští organizátoři očekávají, že do konce října světovou výstavu v Miláně navštíví na 20 milionů lidí.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Ano, ale my je tady naháněli....Myslivci stříleli do zajíců /do nás naštěstí ne/a ve Francii do čepic.
Libuše Křapová
Zajíci se dováželi z Francie? Já si ještě pamatuju, jak se tam živí vyváželi :-))))))
Soňa Prachfeldová
Je dobře, že se zůstane u tradičních jídel, však také cizincům chutnají a smažák si občas s chutí dám také.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...