Aktivisté protestovali v Praze
proti kožešinovým farmám

Aktivisté protestovali v Praze
proti kožešinovým farmám

26. 5. 2015

Na odvrácenou tvář módního průmyslu a zabíjení zvířat kvůli luxusním oděvům dnes upozornili aktivisti na Staroměstském náměstí v Praze. Kritizují, že v Česku existuje 11 kožešinových farem chovajících lišky, norky a činčily. Zvířata prý žijí ve špatných podmínkách, holých drátěných klecích, což je podle aktivistů týrání. Proto v centru metropole uspořádali módní přehlídku, kde modelky předvedly kožichy a kožešinové doplňky a jedna z nich jako symbol protestu držela zabitou staženou lišku.

Aktivisti usilují o zákaz kožešinových farem na území ČR, většina jich je na Moravě. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že šetření veterinárních inspektorů nepotvrdilo informace o špatných podmínkách chovaných zvířat. Přesné číslo o počtu usmrcených kožešinových zvířat není k dispozici, protože se údaj oficiálně neeviduje. Podle informací chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno deset až 13 tisíc norků.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat chce lidem podle mluvčího Daniela Cao ukázat, že za každým kožešinovým límcem se skrývá jedna zabitá a z kůže stažená liška. "Snažíme se apelovat na odpovědné politiky a zejména na ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby konečně podal návrh na změnu legislativy a zakázal chovy v kožešinových farmách v ČR," řekl ČTK Cao.

Dodal, že aktivisti Jurečku opakovaně vyzvali k jednání, a v nejbližších měsících mají naplánovanou schůzku. Odkazují se také na průzkum agentury CVVM z roku 2013, v němž se 68 procent Čechů vyjádřilo pro zákaz kožešinových farem. Zákaz chovu zvířat na kožešiny platí v jedenácti evropských zemích.

"Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou této problematice dlouhodobě věnuje zvýšenou pozornost. Chov kožešinových zvířat v ČR má, stejně jako chov jiných hospodářských zvířat, stanovena pevná legislativní pravidla a je pod kontrolou státních dozorových orgánů," reagoval mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Do konce roku 2013 museli čeští chovatelé vyřadit z užívání veškerá chovná zařízení, která nesplňovala parametry na zajištění lepších životních podmínek chovaných kožešinových zvířat. Například klec pro norka nesmí být menší než 2550 centimetrů krychlových a musí být vyšší než 45 centimetrů. Jedna dospělá liška musí mít k dispozici prostor větší než osm tisíc centimetrů krychlových s minimální výškou 70 centimetrů.

I to se ale aktivistům nelíbí. "Lišky a norci jsou divoká zvířata, v přírodě by za svůj život naběhala tisíce kilometrů. Život v holých drátěných klecích je pro ně šílenstvím," oponuje předseda Obrazu Marek Voršilka. Zvířata mění podle něj své přirozené chování, stereotypně se pohybují sem a tam, vzájemně se napadají a požírají.

Veterináři podle ministerstva nezjistili v posledních letech porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Už předloni začali kontrolovat minimálně dvakrát ročně, v období kožkování i mimo něj.

móda
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Jsem rozhodně pro zákaz chovu těchto zvířat. Viděla jsem chovné klece, je to děs.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...