Šmejdům zvoní hrana,
policii pomohou senioři

Šmejdům zvoní hrana,
policii pomohou senioři

27. 5. 2015

Do akcí České obchodní inspekce (ČOI) namířených proti nepoctivým pořadatelům prodejních předváděcích akcí se v Liberci zapojí strážníci. A pomáhat jim budou i senioři z řad kurýrů prevence kriminality.

Liberec se snaží seniory před podvodníky, pro něž se vžilo označení šmejdi podle stejnojmenného dokumentárního filmu, varovat. „Zjednodušeně řečeno, spouštíme druhou fázi tažení proti šmejdům, která bude daleko tvrdší, efektivnější a z naší strany i aktivnější. Rozhodli jsme se pro větší kontrolu, abychom zvýšili ochranu seniorů i jejich majetku a co nejvíce šmejdy odradili od pořádání akcí v Liberci,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr. 

Strážníci budou na požádání ČOI pomáhat dohlížet na bezpečnost při kontrolní činnosti a spolupracovat při prokazování totožnosti lidí podezřelých ze spáchání trestného činu, přestupku či správního deliktu. „V rámci možností hlídkové služby také můžeme místa konání předváděcích akcí pravidelně kontrolovat. To znamená, že na místě zdůrazníme fyzickou přítomnost hlídky městské policie a namátkovou kontrolou okolí vstupu,“ řekl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. 

Strážníkům budou pomáhat i senioři zapojení do projektu kurýři prevence kriminality. „Ti smějí na základě svého rozhodnutí navštěvovat jednotlivé akce a pasivně sledovat jejich průběh. Případným obětem šmejdů pak mohou po ukončení předváděčky poskytnout leták s cennými informacemi a radami. V případě protiprávního jednání také neprodleně oznámí vše policii,“ sdělila mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová. 

ČOI seniorům doporučuje, aby na podezřelé předváděcí akce nechodili. „Pokud se ale spotřebitel stane účastníkem této akce, je třeba, aby znal svá práva. Například právo na úplné a pravdivé informace o pořadateli, výrobku, ceně, odstoupení od smlouvy, možnosti reklamace, právo volby, zda smlouvu uzavře, či nikoli, právo na odstoupení od smlouvy uzavřené na předváděcí akci do 14 dnů bez udání důvodu a právo na vrácení peněz,“ dodala ředitelka inspektorátu ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj Renata Linhartová. 

V loňském roce ČOI provedla v Libereckém a Ústeckém kraji 109 kontrol, přičemž téměř ve třech čtvrtinách případů inspektoři prokázali porušení zákona. Právní moci nabyly pokuty ve výši 8,2 milionu korun. 

klamání zákazníků
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Emil Buchta
Jako většina seniorů /zde i jinde/ , mám i já nejednu negativní zkušenost se "šmejdy".Krátce poté, co mi jeden "přičmouhlý"taxikář a prodejce vnucoval sadu nádobí (byl jsem cca 2 roky vdovec), dal jsem na radu kamaráda. Zazvonil jsi - zazvonila - tak se "vykecej" a já ti řeknu svůj názor. Dopadlo to tak, že jeden (jištěný na schodech parťákem) - vzal "roha" při zmínce o Policii. Slečna s T - mobile až mi vyjmenovala extra výhody - optal jsem se jí,co by mělo za význam dostat od nich o asi 500 Kč nižší tarif a rodině, co je komplet pod O2, volal s výhodou , že by se hovorné prodražilo v konečném důsledku o 200 až 300 Kč. Radím - nebavit se s nikým a už vůbec ne, něco podepisovat.
Hana Rypáčková
Jeli jsme z počátku na dvě akce za hranice do Bavorska.Z přednášek jsme odešli /oběd bekli/ , potoulali se okolím / ještě v Čechách /a nastoupili do autobusu jakoby nic.Výlety byly krátké,ale pěkné.Setkali jsme se v Řeznu na parkovišti se známými a oni" Na čem jste byli, na hrncích či dekách.?".My nevěděli, nějaké matrace někdo sice táhl autobusem...Pak už to prý hlídali a utíkat se nemohlo. Aby pak ti pomocní senioři taky odolali a nic nekoupili!!! Když bývají výprodeje "krámů" u nás v Sokolovně, zdá se mi , ze senioři nakupují s velkou chutí "šmejdy".Nakupují ,co vůbec nepotřebují....
Květoslava HOUDKOVÁ
Jezdila jsem na "výlety"/akce už od doby, kdy začaly (r.2000). Brzo jsem poznala pravý účel a včas se dobře proškolila. Znalosti jsem pak měla "vždy s sebou" = v hlavě a v krajním příp. uměla použít. Když prodejci zjistili, že znám přísluš.§ Občans.zákoníku, měla jsem do konce akce klid! (Bohužel, seniory více zajímá kdejaký drb, než by se včas poučili! = pak naletí a stěžují si! - a dokud toto potrvá, "Šmejdi" budou žít dál.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.