Wimbledon 2015: pohled
na úspěchy minulých let

Wimbledon 2015: pohled
na úspěchy minulých let

29. 6. 2015

Jako sportovní důchodce mám radost, že opět po roce začnou přenosy tenisových zápasů z londýnského Wimbledonu. Češka Petra Kvitová je sice nyní po krátké nemoci, ale bude po roce obhajovat vítězství, a také naše další hráčky - Lucie Šafářová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová - se pokusí o co nejlepší umístění mezi 128 ženami. Stejně tak Tomáš Berdych a Lukáš Rosol budou bojovat o body na travnatých kurtech.

České vítězky ve Wimbledonu - dvouhra

Tenisový turnaj ve Wimbledonu se hraje už od roku 1887, jeho tradiční pořádání přerušily jen I. a II. světová válka. Devětkrát zde zvítězila Martina Navrátilová, ale to již neměla po emigraci československé občanství. Za Českou republiku zde v roce 1998  vyhrála Jana Novotná a v letech 2011 a 2014 Petra Kvitová.

Čeští vítězové ve dvouhře - Drobný a Kodeš

Stejně tak v mužích zvítězil ve Wimbledonu v roce 1954 emigrant z roku 1948 Jaroslav Drobný, který hrál s egyptským pasem. Zajímavostí je, že byl také vynikajícím hokejistou a v roce 1947 se stal mistrem světa s československým týmem. Ve finále Wimbledonu porazil legendárního amerického hráče Kena Rosewalla, který pak nikdy na kurtech v Londýně nevyhrál. Také Čech Ivan Lendl nikdy ve Wimbledonu nezvítězil, přestože byl několik let světovou tenisovou jedničkou. 

V roce 1973 se sice stal vítězem Wimbledonu Jan Kodeš, ale v té době nejlepší světoví tenisté turnaj bojkotovali (81 hráčů) a do Londýna nepřijeli. Proto náš hráč ve finále porazil tehdy sovětského tenistu Alexandra Metreveliho. Do finále Wimbledonu postoupil Tomáš Berdych v roce 2010, kdy porazil v semifinále Djokoviče, ale ve finále prohrál s Rafaelem Nadalem.

Naděje na pěkná umístění ve čtyřhrách 

V historii Wimbledonu zvítězila celá řada českých sportovců ve čtyřhrách - od Martiny Navrátilové, přes sourozence Sukovy až po Janu Novotnou a Ivetu Benešovou. Například Helena Suková vyhrála ve Wimbledonu 3x se třemi různými partnerkami - Hingisovou, Novotnou  a Kohde-Kilschovou. Helena Suková zde vyhrála i s bratrem Cyrilem v letech 1996-1997 smíšenou čtyčhru a 1x s jiným spoluhráčem Toddem Woodbridgem z Austrálie. Iveta Benešová vyhrála ve Wimbledonu smíšenou čtyřhru s rakouským přítelem Melzerem v roce 2011, a pak se za něj v roce 2012 vdala.

Naděje maji naše hráčky ve čtyřhrách Hlaváčková+Hradecká a Lucie Šafářová s Američankou Mattek-Sands, které už letos vyhrály společně grandslamy v Austrálii i Paříži. Proto jsou také nasazené jako č.1 ve Wimbledonu a vedou světový žebříček ženských čtyřher.

Nechme se tedy příjemně překvapit. 

Přenosy do více než 200 zemí světa

S přáteli místo naší čtyřhry na antuce zasedneme do sport-baru, kde se promítají utkání z Wimbledonu na celou stěnu a budeme fandit. Během čtrnácti dní turnaje shlédne zápasy přes miliardu diváků u televizorů a internetu ve více než 200 zemích celého světa.
 
Na obrazovkách i na kurtech uvidíme sportovní dramata plná napětí - radosti, euforie i smutku a slz. Naštěstí to nebývají nikdy tragedie, jako v motoristických závodech, kde sportovci někdy zahynou. Tenis je zajímavá nenásilná hra pod patronací britské královské rodiny. 

tenis
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...