Začala výstava k nedožitým
kulatinám Petra Nováka

Začala výstava k nedožitým
kulatinám Petra Nováka

12. 6. 2015

V pražském Popmuseu otevřeli výstavu s názvem 52 let na kolotoči svět, která je poctou zpěvákovi a skladateli Petru Novákovi u příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Autor hitů jako Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen či Povídej se narodil 6. září 1945 a zemřel 19. srpna 1997. Expozice s podtitulem Život a doba Petra Nováka bude otevřena do 31. října 2015. 

„Ze čtyřiceti výstav v dějinách Popmusea jich byla jen asi jedna desetina věnována pouze jedné osobě. Tvorba Petra Nováka si to zaslouží,“ uvedl spoluautor výstavy Radek Diestler. 

Připomínka jednoho z nejvýraznějších zpěváků a autorů české rockové historie sleduje jeho hudební počátky, obtížné pokusy o restart po rozpadu jeho skupiny George and Beatovens a další osudy až do předčasné smrti. 

Velkou pozornost výstava věnuje krátkodobému angažmá u skupiny Flamengo, s níž Novák pořídil první oficiálně vydané nahrávky. Kromě vlastních fondů autoři výstavy využívají i unikátní materiály z bohatých sbírek Novákova fanklubu, fotografie, obaly desek, zpěvníky, plakáty i strohé úmrtní oznámení, z něhož se návštěvník výstavy dozvídá, že na přání zesnulého se nekonal smuteční obřad.

Památku legendy českého beatu přelomu 60. a 70. let v roce 2010 připomíná obsáhlá kniha i soubor nahrávek. O životě originálního interpreta vyšla publikace Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila Petr Novák – Klaunova zpověď. Také se na 13 CD objevily jeho albové, singlové i raritní nahrávky pod názvem Komplet 1967 – 1997. 

Petr Novák se narodil 6. září 1945 v Praze na Vinohradech. Amatérsky vystupoval od roku 1963 a už o čtyři roky později získal Zlatého slavíka za skladbu Náhrobní kámen. V roce 1998 byl in memoriam zapsán do hudební síně slávy. „Petr Novák byl jeden z prvních představitelů české beatové a rockové hudby, o kterém platí, že ho jeho písně přežily,“ konstatoval hudební publicista Jaromír Tůma. 

Česká televize před časem oznámila, že režisér a scenárista Ivan Fíla připravuje o Novákovi celovečerní film Den štěstí. Legendu českého beatu ztvární herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Producenti v současné době shánějí finanční prostředky. 

Pražské Popmuseum mapuje historii tuzemské hudby. Svoji činnost zahájilo v roce 1999 v prostorách bývalé Janáčkovy síně v Besední ulici na Malé Straně. První etapu jeho existence uzavřely katastrofální povodně v srpnu 2002. V roce 2005 Popmuseum přesídlilo do Kulturního centra Kaštan v Praze 6. Nová expozice a dokumentární centrum zde byly otevřeny výstavou Zabte ho, je to kritik! o historii české hudební publicistiky.

Více informací je na www.popmuseum.cz

hudební legendy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Petr Novák byl vynikající interpret rockové hudby a jeho písně jsou stále oblíbené. Ráda je poslouchám a myslím, že by měly být častěji a ve větší pestrosti zařazovány do programů radiostanic. Jsou rozhodně hodnotnější než mnohé omílané soudobé písničky.
Marie Foltýnová
Písně Petra Nováka Jsou krásné a smutné.Jako by ten smutek co měl v sobě vkládal do svých písní.
Soňa Prachfeldová
Písně Petra Nováka miluji, mrazí z té nádhery, tesknoty, tklivosti.
Hana Rypáčková
Na 100 % tam půjdu někdy v sobotu..Zrovna 20. června jsem v Praze. Výstava je až do října.
Zuzana Pivcová
Poslouchat některé Petrovy písně mě doslova bolelo a bolí ještě dnes. Měl krásné písně, emotivní projev, a přitom sám sebe takřka utýral, jako když se mu nechce žít.
Miroslav Štorch
Také rád vzpomínám na krásné písně Petra Nováka se skvělými texty jeho kamaráda Ivo Plicky. Především jeho podání písní mělo nenapodobitelný výraz a emoce. Tady na i60 jssme věnovali Petrovi Novákovi dvě diskotéky pro pamětníky - začal to Zdeněk Hero Horenský http://www.i60.cz/clanek_9820_diskoteka-pro-pametniky-3-dil-vybrane-hity-petra-novaka.html
Vladka Steinová
Petr Novák! Vzpomínky nevyhasnou, ani na předmaturitní (svatý) týden r. 1968, kdy jsem si pořád dokola pouštěla Klaunovu zpověď a Povídej. Škoda, že Petr tak brzy odešel a taktéž i jeho žena Eva.Na expozici určitě zajdu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.