Praha pro mimopražské

Praha pro mimopražské

28. 6. 2015

Výlet do Prahy pro mne vždy býval a stále zůstává velkým svátkem. Proto pokaždé velmi pečlivě předem plánuji, co všechno bych chtěla navštívit a jak využít různé slevy, nebo dokonce vstupy zdarma.

Tentokrát jsem přijela vlakem na Hlavní nádraží. Vyhledala jsem dopravní informace, abych tam odevzdala již doma na počítači vyplněnou žádost o vydání karty Opencard. (Ukázalo se, že žádost už není potřeba). Očekávala jsem dle pokynů na internetu, že na kartu budu muset čekat asi dva týdny, než mi dojde domů a že mi bude sloužit teprve při dalších návštěvách. Byla jsem mile překvapena, když mi pohotový informátor sdělil, že když nemám fotky, tak si je mohu pořídit přímo na nádraží ve fotoautomatu ihned, přinést mu je a dostanu Opencard zde přímo do ruky, bez dalšího čekání, pouze to bude stát o 100 Kč více. Nebylo co zvažovat, šla jsem do toho okamžitě.

Pro mimopražské a nezasvěcené uvádím, že běžná cena pro osoby 65-70 let je 120 Kč, vystavení na počkání za příplatek 100 Kč, rovněž za 4 fotky z automatu zaplatíte 100 Kč (ale můžete mít samozřejmě svoje jiné dvě průkazkové fotografie o rozměru 35x45 mm). Suma sumárum tedy za Opencard včetně fotek zaplatíte 320 Kč a za tyto peníze obdržíte kartičku, která vás opravňuje k jízdě po celé Praze zdarma, a hlavně si už nemusíte nikde kupovat ani označovat žádné jízdenky. Prostě jezdíte 5 let (nebo ty roky, co Vám zbývají do sedmdesátky) úplně ZADARMO.

A to i s přestupy jak v metru, v autobusech, tramvajích, tak i ve vlacích mezi pražskými nádražími. To znamená opravdu mnoho ušetřených peněz! Na vyřízení všeho, včetně vyfotografování mi stačila pouhá čtvrthodinka. Mohu prozradit, že tato karta na počkání je úplná novinka a dokonce i jeden průvodčí ve vlaku mezi Hlavním nádražím a Čakovicemi se divil a říkal, že tento typ karty vidí poprvé!

Po odložení zavazadel u svých hostitelek (sestra s neteří) jsme společně přejely k Libeňskému zámku. Tam se konaly Historické slavnosti Libeňského míru. Ty se vztahovaly ke skutečné události, která se v zámku odehrála v červnu 1608. Bylo to uzavření mírové dohody mezi císařem Rudolfem II. a jeho bratrem Matyášem. Tato událost středoevropského významu na čas dokonce i urovnala dynastickou krizi uvnitř habsburského rodu. Zabránila tak občanské válce v tehdejší monarchii.

Součástí oslav byly doprovodné programy pro děti i dospělé a vše vyvrcholilo divadelní scénkou hranou na zámeckém balkonu i pod ním u hlavního vchodu. Vstup na celou akci byl zdarma. Byla to zajímavá zábava, můžete se aspoň na něco podívat dole v galerii fotografií s příslušnými popisky.

Později odpoledne jsme pak přejely autobusem do Troje a podél Vltavy pěší procházkou po cyklostezce ke slalomové dráze, kde trénovali na divoké vodě kajakáři. V horkém letním dni bylo osvěžení u vody a posezení na tribuně příjemným zážitkem. Opodál jsme si vychutnaly kávu v občerstvení přímo v útrobách Trojského koně, pak pokračovaly pohodlnou cestou do zahrad Trojského zámku.

To však ještě nebyl konec dnešním radostem. Vždyť v sobotu 13. června byla PRAŽSKÁ MUZEJNÍ NOC, v pořadí již 12. To znamenalo od 19,00 do 24,00 hodin vstup do vybraných objektů zdarma. To se týkalo i zmíněného zámku v Troji a od něj jsme se ještě vyvezly autobusem k Botanické zahradě. Tam byl pro změnu zase zdarma skleník Fata Morgana a Vinice sv. Kláry. Nevěřila bych, že tolik se toho nechá stihnout za jediný den. Všechno v klidu a pohodě léta. Až večerní déšť a znatelné ochlazení přerušilo naše delší noční tažení.

Ten den jsem uskutečnila kromě placeného vlaku (z HB do Prahy s 25% důchodcovskou slevou) ještě celkem 8 jízd v MHD a k tomu ještě veškerá kultura úplně zdarma. Já tu Prahu miluji čím dál víc!

O výletech následujících čtyř dní vás budu informovat v dalších tipech na výlet.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
naše tipy výlet
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Jarko, určitě zaujmou, všechno co se týká mého milovaného rodného města i jeho okolí mne zajímá.
Jaroslava Handlová
Květo a Olgo, děkuji za doplnění informací. Danuš, teď mám zatím připravené zážitky z nějakých výletů po blízkém okolí Prahy - snad Tě taky zaujmou?
Dana Kolářová
Jaruško, těším se na další reportáže z výletů po Praze doplněné o zajímavé fotografie. Děkuji.
Květoslava HOUDKOVÁ
Olgo, jako důchodce už léta mám průkazku na vlaky (bývalo 50% slevy, ale "zkrouhli" na 25% (teď jsem použila do Luhačovic), platí mi to i na směry "S " vlaků. A jak je to s vlaky mezi pražs. nádražími zatím nevím, já tak ani nejezdím, ale ještě se příležitostně zeptám.
Olga Štolbová
Květuš, senzačně jsi informovala, já jen dodám, že na pražské vlaky seniorům nad 70let občanka nestačí, tam je třeba Openkart.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Jarko Handlová i ostatní , kdo se chystáte do Prahy. Ano, seniorům do 70 let poslouží ta Openkard "na počkání". Senioři od 70. let věku jezdí v Praze vč. prodl. tras Pražské integrované dopravy ( po středočeském kraji)už zdarma = věk prokáží občans.průkazem. Já mám Openkart ještě tu původní, 1x už prodlouženou zdarma. Další prodloužení by mne také stálo peníze, prodlužovat tedy nebudu a budu už také jezdit na občanku. V Praze je mnoho akcí zdarma, nebo za Kč 1,-- Využívám - pokud jsou v denní době, večer už v Praze nezůstávám, je zejm. pro seniory nebezpečná. Do ZOO Praha: senioři do 70.let vstup za Kč 1,-- vždy 1. pondělí/měs., od 70. let už pak kdykoliv. Navštěvuji často, je to zajímavý i krásný odpočinek. Za Kč 1,- !ze navštívit také Botanickou zahradu, za Kč 2,- skleník Fata Morgana ( info=internet). Kdo chcete vědět, CO - KDY - KDE se v Praze "šustne", zaregistrujte se na : www.prazskypatriot.cz = info zdarma!
Jaroslava Handlová
Paní Zdenko, marně jsem hledala na Vašem profilu galerii fotek z Tróji. Možná jste neoznačila viditelnost pro všechny? Jízdné pro osoby nad 70 let je prý v Praze zdarma - ale jaký k tomu musí být platný doklad, to jsem zatím nezjišťovala. Snad by to mohla vědět Olga? Oli, máš pravdu s tím vnímáním Prahy - psala jsem zde jen to hezké. Nedalo se však nevšimnout si např. těch hrozných bývalých továrních objektů s rozbitými okny ve Vysočanech (asi i jinde). Myslím, že to trápí Pražany, kteří v okolí bydlí, nebo denně kolem projíždí - nepřísluší mi o tom psát. Lidko, děkuji, pozdrav vyřídím.
Jaroslava Handlová
Děkuji všem za zhlédnutí. Odpovědi k dotazům: Vando, před vkládáním fotek do galerie nejprve celou složku zkomprimuji - jsem však samouk, sama nevím, zda to dělám správně. Zuzko - jak je ten svět malý! Toho nečekaného potkání v milionové Praze bych se ani nenadála, moc mě to potěšilo. Ájo, jsem zvědavá, koho potkám v Praze příště takto nečekaně - bude to někdo z íčka? Hano, Ty i další zde máte určitě tu pravou Opencard. Měla jsem uvést, že to, co nyní takto vydávají na počkání je vlastně "náhradní" a v názvu to má jen Průkaz senior 65-70 (proto není potřeba vyplňovat tu žádost), ovšem nemá to již další výhody, které možná ta pravá Opencard obsahuje. Ta moje je jen na jízdy v Praze zdarma, nic víc. Ofotit se mi to zatím nepovedlo - výsledek je bílý obrázek (3x bezúspěšně foceno). Zítra se pokusím v práci naskenovat, to by mělo snad jít!!!
Alena Várošová
Krásná prezentace a velmi bohatě doprovázena fotografiemi.Děkuji za přiblížení různých akcí v Praze i za tip na jízdenky.Prahu vůbec neznám.
Dagmar Bartušková
Jarko, já jsem koukala, s kým jsi se tam potkala. Výlet do Tróji jste si pěkně prožily. Bezva článek a krásné fotky. Těším se na další.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...