Můj tip na dovolenou:
Lodí Silva po Jadranu

Můj tip na dovolenou:
Lodí Silva po Jadranu

30. 6. 2015

Psal se červen roku 2002. Já byla čerstvě rozvedená a přemýšlela, jak nejlépe strávím dovolenou. V práci za mnou přišla kolegyně, že prý jezdí již několik let na loď do Chorvatska a mají dvě místa volná. Jestli nevím o někom, kdo by měl zájem. Domluvila jsem se s mým dobrým kolegou, který na tom byl podobně jako já, a přihlásili se. To bylo úterý, jelo se v pátek, autobusem. Kolegyně nám dala instrukce, my si sjednali cestovní pojištění a zabalili. To bylo raz, dva.

V pátek ve 14:00 jsme odjížděli směr Chorvatsko. Už v autobuse jsem poznala, že to bude zážitek na celý život! Oni pasažéři již takto jezdili několik let, hned, jak skončily válečné konflikty v bývalé Jugoslávii. Rychle jsme s kolegou zapadli. Jedna z organizátorek vždy napekla koláče, buchty, škvarkové placky, karbanátky. Krabice putovaly po autobuse, vše se muselo také pořádně zapíjet. A tak cesta příjemně ubíhala, zpívalo se a dokonce i spalo. Ráno kolem 9. hodiny jsme dorazili do malého přístavního městečka Pirovac, kde jsme se nalodili na loď Silva. Byla krásná!

Loď Silva je nejstarší z 10 lodí tohoto typu (trabakul) na Jaderském pobřeží. Trup lodi je z dubového dřeva, nástavby ze smrkového. Vybavena je dieslovým motorem, ale stále schopná plavby pod plachtami. Původně byla lodí nákladní. První majitel ji pojmenoval po své dceři. V 80. letech ji koupila rodina Vukovičů a přestavěla na loď rekreační. Je 21 metrů dlouhá, 6,5 metru široká, nejvyšší stěžeň má 17,5 metru. Má 2 paluby a podpalubí s kajutami pro dvě nebo tři osoby. Dále jidelnu, salon, 6 WC, 4 sprchy. Loď má kapacitu 26 pasažérů, kapitán, kuchař, 2 plavčíci.

Strava na lodi byla zajištěna plnou penzí, pití jsme si vezli z Česka a kapitán nám dovolil napěchovat mrazáky pivem, nealko a šampusem. Každý si mohl vzít, na co měl chuť, a u svého jména udělat čárku. Na konci se vše sečetlo a každý zaplatil, co vypil, v korunách.

Posádka nás přivítala přípitkem. Všichni mimo nás se již znali s posádkou, a tak atmosféra byla přímo rodinná. Proběhla organizační schůzka, kapitán měl již připraven plán na každý den. Byly nám přiděleny kajuty, my se šli ubytovat a už se těšili na vyplutí. A tak jsme vypluli vstříc dobrodružstvím.

Ráno v 8:00 byla snídaně, po ní se vyplulo dle plánu, během plavby zastávka na koupání z lodi v zátoce, kterou vybral kapitán. Vždy nádherná, křišťálově čistá voda, pozorování podmořského života, opalování, legrace. Nesmím zapomenout na doplňování tekutin.

13:00 oběd. Polévka, plno zeleniny, ovoce, ryb a jiných mořských potvor, dezert. Výborná středomořská kuchyně. Po obědě odpočinek, koupání a kolem 16:00 vyplutí do cílové stanice, kde jsme trávili pozdní odpoledne, večer a noc. K tomu neodmysliltelně patřila prohlídka městečka, pamětihodností, návštěva obchůdků a taveren.

Musím dále podotknout, že jsem se těchto výprav zúčastnila celkem sedmkrát.

Za tu dobu jsme projeli celé pobřeží severní, střední a jižní Dalmácie. Navštívili ostrov Hvar, přezdívaný "Chorvatská Madeira" s vůní levandule, pevností Španjol, městečka Stari Grad, Jelsu, kde jsem viděla poprvé kvést mimósu, Sučuraj, Vrbosku. Také větrný ostrov Brač a městečko Bol s nejkrásnější pláží Zlatni Rat na Jaderském pobřeží. V noci jsem stála při svitu měsíce a hvězd na její špici. Nádhera! Pak přišla městečka Supetar, Pučišče, Selce, Milnu. Ostrov Korčula nás přivítal svým opevněním s děly, viděla jsem rodný dům Marca Pola a městečka Vela Luka, Račišče.

Kotvili jsme také v Pomeně na ostrově Mljet. Severozápad ostrova je národním parkem se dvěma jezery, Malé a Velké. Navštívili jsme ostrov Zlarin, Mali a Velki Drvenik. Třešničkou na dortu byla návštěva Dubrovníku (krátce před námi zde byl papež Jan Pavel II.), podle toho bylo město vyzdobeno. Mimochodem, loď Silva byla jednou z lodí flotily, která zásobovala Dubrovník v době válečného konfliktu v říjnu 1991 humanitární pomocí. Byla i ostřelována. Abych nezapomněla, byli jsme také v Národním parku Krka s jeho krásnými vodopády, kotvili ve Vodici, Rogoznici, nádherném Trogiru, Biogradu na Moru. Závěr plavby byl v Omiši. Opět nádhera. Stihli jsme ještě před odjezdem raft na řece Cetině, která se zde vlévá do moře. To byl zážitek na celý život.

Zažili jsme bouři na moři, delfíny, kteří nás doprovázeli, nocování na širém moři v zátoce, pečení jehněte na palubě, úžasné koupání v kteroukoliv denní i noční hodinu, spaní na palubě, plavbu pod plachtami. Bylo by to na knihu.

Mám ráda moře, proto jezdím i do jiných států. Nemusím mít mramorovou podlahu v jídelně, prohýbající se stoly s jídlem, davy turistů. Tyto dovolené předčily všechna moje očekávání. Nedám na Chorvatsko dopustit!

Chcete-li se dozvědět více, stačí dát do vyhledávače: loď Silva. 

S námořnickým pozdravem "ahoj"!

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená Chorvatsko naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Víte že mám moře a nejenom Chorvatsko ráda.Putování lodí je určitě krásné, ale není to jen romantika. Podle mne je rozhodující s kým se plavíte. Pokud je loď pro 26-28 lidí, je to asi trochu problém. Je to přesně o tom, co píše paní Alena. Proto i dost lidí nespí v kabině, ale rovnou na palubě pod širým nebem. Doporučila bych spíše menší jachty pro 8-10 lidí, určitě pohodlnější. Jistě existují i luxusní záoceánské parníky. Pokud si koupíte vstupenky na tuto plavbu včas, byli byste překvapeni jejich výhodnou cenou. Popíše někdo tento tip na dovolenou? Myslím, že ano. Takže když to shrnu. Putování historickou lodí- 101 let starou po rekonstrukci - s ubytováním a plnou penzí je zajímavé z toho hlediska, že uvidíte spoustu míst a můžete se koupat přímo z lodě i třeba nazí. Nevýhodou je opravdu značné omezení životního prostoru. Nedoporučuji pro neplavce, pro lidi bojící se ve výtahu a lidi mající strach z malých prostor. Nedoporučuji pro chrápající jedince a pro zamilované dvojice. Dále nedoporučuji pro lidi, kteří si potřebují od lidí odpočinout….zde to skutečně nejde. Je zde slyšet každé slovo. A někdy se spí bohužel v podpalubí na palandách. Putování lodí je tedy určitě krásné, ale je třeba upozornit i na menší negativa, aby případný klient nebyl zklamán. Loď Silvu znám, kotví u nás na ostrově většinou ve Hvaru nebo St.Gradu. A víte, proč my lodě v zátoce nemáme moc rádi? Kam myslíte, že vypouštějí biologický odpad? Hrůzná představa, že? Další návod k diskuzi. Vždyť moře je tak obrovské!
Zuzana Pivcová
Také se stavím za to, aby tu zde proběhly nejrůznější nabídky, levnější i dražší, domácí i zahraniční, standardně turistické i individuální, ať máme nejen povědomí o tom, jak jiní tráví dovolenou, ale ať se případně skutečně můžeme nechat inspirovat. Jedna moje známá například cestuje po světě, a to takovým způsobem, že to není příliš pohodlné, cestují v autobuse a tam i spí, vaří si svorně v kotlíku, přenocují ve stanu nebo někde v domorodých chajdách, brodí se vodou, lezou pralesem, chodí do domorodých vesnic. Soukromí rozhodně žádné a o pohodlí nemůže být řeč. Ale zase díky tomu zvládne takový zájezd (Mexiko, Peru, Čína, Srí Lanka, Maroko, ...) i finančně. Já sama bych na takový zájezd nejela, nejvíc právě proto, že potřebuji soukromí, ale ji obdivuji (je jí přes 70), že to zvládá a své zážitky pak ukládá do filmů.
VANDA Blaškovič
Dobrý den, myslím, že paní Alena vystihla docela trefně negativa při putování takovouto lodí. Je to jen ku prospěchu orientace případných dalších klientů a nikterak to nesnižuje kvalitu tohoto Tipu na dovolenou. I já později přidám své zkušenosti. Totiž tato dovolená není opravdu pro každého. Čím více názorů, tím snazší pak následné vybírání dovolené...:)))
Jana Slavíková
Máte pravdu, Silva opravdu není pro rozmazlence, kteří vyžadují luxus. Ke kajutám žádné chodby, na kterých by se dalo přežít nevedou, "salonek" je prostor se čtyřmi napevno přidělanými stoly a lavicemi. Nezažila jsem, aby na sociálním zařízení někdo vyskakoval, jsou to malé místnosti na osprchování či na vykonání potřeby. A s klimatizací ve vedrech žádný problém nebyl, při jízdě na horní palubě příjemně fouká, v noci i zakotvená loď každého i v malé kajutě uhoupá do spánku. A že někdo na horní palubě "řeže dříví"? Ani to není problém. Důležité je při sestavování party eliminovat protivy a puchejře. Jednou se to nepovedlo, ale oběma manželům ostatní dali najevo, že se svět ani Silva nebude točit podle nich a byl (skoro) pokoj.
Alena Várošová
Zdravím vás všechny,taky znám Chorvatsko,projela jsem Šibeníík,Krk,Dubrovník,také nádherné Plitvické jezera.Chorvatsko je kjrásná země. Lod Silvia je tak maximálně pro 28 lidí,šíleně malý prostor.Nedej bože,aby se tam vyskytl jeden chrápající člověk,nebo lidé,kkteří by tam chtěli prožít intimní chvíle.Tím se baví nejenomˇcelá lodˇ,ale i opodál stojící lodě.Ćili dodržování nočního klidu musí být na 100%,což je jaksi velice nepříjemné.Dále stísněné kajuty nepřidají na pohodě,soc.zařízení,také není na vyskakování.Rovněž velké problémy s klimatizací ve vedrech.Myslím,že jen na chodbách vedoucích ke kajutám a v salonku se dát přežít.V noci se tam nedá vůbec spát.Je to prostě pro lidi,kterým nevadí omezování a narušování osobního prostoru a intimity.Já bych na lod s cizími lidmi nikdy nejela.To je můj komentář,třeba trochu nepříjemný,ale pravdivý.
Blanka Hlobilová
Paní Jano, jsem velmi potěšena, že máte stejně krásné vzpomínky. Minuly jsme se opravdu těsně. My odjížděli 5.6.2002. Kapitána jsme dostali do vody jednou, což máme také zdokumentováno. Vždy nám říkal, že jeho rodinu zachránili Češi, kteří po válce začali jezdit a dali jim práci. Ostatní národnosti volili jiné destinace. Proto nedá na Čechy dopustit a dává jim přednost! Často vzpomínám na ranní kávu od kuchařky Daniely. To byla síla. Je toho moc na co velmi ráda vzpomínám.
Jaroslava Handlová
Věřím, že Vaše vyprávění o Chorvatsku by se celé nevešlo jen do jedné knihy. Moc zajímavé! Mnohá z těch uvedených míst jsem navštívila, včetně lodních výletů. Ale nikdy se mi ještě nesplnilo přání brázdit vlny Jadranu s delším bydlením na lodi. Přitom jsem dokonce podobné plavby zprostředkovaně v naší cestovní agentuře prodávala - není to paradox?!
Zuzana Pivcová
To je hezké vyprávění o hezké dovolené a dobré je, jak se na to ozvala hned paní Jana se stejnou zkušeností.
Jana Slavíková
Jakoby bych listovala svými fotkami. Na Silvě jsme se (i podle triček) my dvě minuly, naposledy jsem se z ní vrátila 2.6.2002. Vím, o čem váš článek je - dřevěná Silva, fousatý kapitán Ivan (podařilo se vám ho dostat do vody?), šikovná kuchařka Daniela (její nepřekonatelné nadívané sardinky), modrá jeskyně na Visu, potápění s instruktorem.... Prvně jsem byla v Chorvatsku v 1997 právě na SIlvě a od té doby tam jezdím, byť jinam a s jinými lidmi. Chorvatsko je moje srdeční záležitost.
Hana Rypáčková
To musel být hezký zážitek. A připlouvat do míst z moře, paráda.Asi bych to ovšem nedala.Mám raději pevnou zem pod nohama.Stačí mi výlety na ostrovy, už se těším na pevninu.Tip je to ovšem pro partu lidiček úžasný...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...