Antonie Nedošinská, hvězda
prvorepublikového filmu

Antonie Nedošinská, hvězda
prvorepublikového filmu

26. 6. 2015

Jednou z největších hvězd prvorepublikového a válečného českého filmu byla Antonie Nedošinská, která se narodila před 130 lety, 26. června 1885. Herečkou se pozdější slavná představitelka svérázných filmových maminek a tetiček chtěla stát již od mládí. Vyučila se švadlenou, první role si zahrála s ochotníky a v kočovné divadelní společnosti. Přesto, že ji matka zrazovala, že na herečku není dost hezká, dotáhla to až do Švandova a později Národního divadla.

Antonie Nedošinská, rozená Valečková, patřila mezi nejpopulárnější filmové hvězdy své doby a přes svoji plnou postavu i k dobovým módním ikonám. Proslavila se už za éry němého filmu, později zejména ve lidových veselohrách, v nichž často vystupovala po boku Theodora Pištěka. Její komediální talent mohou diváci dodnes obdivovat v celé řadě filmů, například ve snímcích Otec Kondelík a ženich Vejvara, Kariéra matky Lízalky, Klapzubova XI. či Velbloud uchem jehly. Svoji poslední filmovou roli ztvárnila v Čapkových povídkách v roce 1947.

Antonie Nedošinská zemřela 17. července 1950 v pětašedesáti letech.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám filmy s A.Nedošínskou velmi ráda.Role matky Kondelíkové jí moc "sedla".Ale i ostatní postavy, které vytvořila.Moc mně připomíná moji maminku, která byla podobně rázná ale spravedlivá.
Vladka Steinová
Ještě si dovoluji dovětek.V 70letech 20.st, při studiích na VŠ,j sme chodili asi za 5 Kč do kina PONREPO.To bylo tehdy na Praze 7 a bylo dobré tam mít legitimaci,být členem Klubu. Promítali tam skvosty. A také do kina ILLUSION na Vinohradech (Maceškův palác), kde se promítaly hlavně filmy ze 30 a 40 let 20.st. Od té doby se zabývám filmologiíí. Moje maminka viděla p.Nedošínskou "naživo"na prknech Švandova divadla, tuším v r.1939 nebo 1940.
Vladka Steinová
Musím pí.Pivcové oponovat. A.Nedošínksá sice zemřela v r. 1950 a byla to prvorepubliková herečka, ale neberme listopad 1989 jako předěl všeho. Minimálně filmy jako Dobrý voják Švejk verze z r. 1931,či filmy Lízino štěstí, Madla zpívá Evropě,Cech panen kutnohorských, nebo Za tichých nocí v TV dávali, nebo bylo možno shlednout filmy s touto herečkou v některých kinech (např.Ponrepo),takže si nemyslím, že by p.Nedošínskou před listopadem 89 téměř nikdo neznal.
Dagmar Bartušková
Rázná žena s dobrým srdcem, to byly pro tuto vynikající herečku role "šité na míru". Pro svůj filmový úspěch ji mnozí kolegové z ND nemohli přijít na jméno. Zemřela tam, kde jsme se nedávno sešli na "íčkařském" srazu - v Poděbradech, kde se léčila.
Zuzana Pivcová
Antonie Nedošínská do rolí matek a hospodyň s pořádně nabroušenou pusou, ale dobrým srdcem, v prvorepublikových filmech vyloženě patřila. Vytvořila jejich dokonalý prototyp. Přitom před listopadem ji tu takřka nikdo neznal, protože v několika málo filmech, které se pouštěly (Kristián, Burianovy komedie), nehrála. Někomu připadá až příliš lidová, ale mně "sedne".
Vladka Steinová
Vynikajííc herečka, ztvárnila nespočet maminek a dobrých žen,hlavně po boku T.Pištěka, s nímž de facto na plátně vytvořila nezapomunetelnou dvojici. Žel, nedožila se vysokého věku.Na filmy, kde ona exceluje, se vždy ráda podívám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...