Optimisté žijí déle a jsou zdravější

Optimisté žijí déle a jsou zdravější

3. 7. 2015

Termín „pozitivní myšlení“ je lákavý a zasvěceno mu je nespočet knih. Historie pozitivního myšlení začíná počátkem 20. století, když francouzský lékárník a psychoterapeut Emile Coué objevil se svými pacienty sílu pozitivní autosugesce. Tato metoda, jak preventivní, tak léčebná, podle něj umožňuje lidem cítit se lépe po fyzické i duševní stránce. Je to ona slavná metoda Coué. 

V roce 1998 vytvořil profesor Pensylvánské univerzity Martin Seligman novou psychologickou disciplínu zasvěcenou pozitivním aspektům existence, kterou pojmenoval pozitivní psychologie. Místo toho, aby si kladl otázku, co nám v životě nejde, vedl s kolegy studie na "vzkvétajících" jednotlivcích, aby tak odvodil poučky použitelné na větší počet osob. Mezi různými cestami studia pozitivní psychologie se začalo rýsovat to, co se stalo nástrojem pro novou generaci psychologů: pozitivní myšlení. 

Využijte svůj potenciál

Východisko teoretiků pozitivního myšlení je prosté: optimisté žijí déle a těší se lepšímu zdraví. Tolik je totiž netrápí stres a úzkost.

Pozitivní myšlení přitom není žádná magie. Sophie Machotová, autorka úspěšné publikace Pěstujte si své štěstí, vysvětluje: „Jde o nástroj, který umožňuje využívat veškerý potenciál, co máme, naše myšlenky, emoce a chování, abychom lépe fungovali v každodenním životě.“

Nedávné studie potvrzují, že mozek nečiní rozdíl mezi tím, co prožíváme, a tím, co si představujeme. Když si několik dní před významným rozhovorem představujete tuto situaci a prožíváte ji do nejmenších detailů, když se v ní uvolňujete, uklidňujete a dodáváte si sebedůvěry a přehráváte si ji několikrát, pak ve chvíli, kdy rozhovor opravdu nastane, má váš mozek pocit, že to již prožil a pomůže vám dostat se do takového emocionálního stavu, který jste si předtím vytvořili.

Pět cvičení pozitivního myšlení 

1. Naučte se mluvit pozitivně. Mozek nerozumí negaci. Jestliže řeknete: Nechci se už stresovat, mozek si podrží pouze slovo stres. Je tedy třeba spíše říkat: Chci být klidnější. Obecně je třeba dávat si pozor na to, co říkáme sobě i druhým a vyhýbat se negativním formulacím.
2. Stanovte si ráno své pozitivní cíle. Tedy nikoli seznam nějakých 50 úkolů, které nemůžete splnit, ale několik závazků, které lze dodržet. Večer před spaním si zopakujte tři pozitivní momenty dne a znovu je v duchu prožijte, abyste si zafixovali pozitivní pocity, které je doprovázely.
3. Objevujte své okolí a hledejte způsob, jak si navodit dobrou náladu, i když se nad hlavou kupí mraky. Konečně bude pršet a vzduch se pročistí!
4. Usmívejte se na sebe i na ostatní. Úsměv vám zůstane na tváři po celý den.
5. Naučte se vůči sobě shovívavosti. V situaci, které se obáváte, projevte vůči sobě velkorysost jako k dítěti. Buďte k sobě empatičtí, ušlechtilí a autentičtí.

Není to pro každého

Pozitivní myšlení funguje u části populace, ale může mít i obrácený účinek. „Osoba, která nemá dost sebedůvěry, od pozitivního myšlení nic nezíská, spíše naopak,“ připomíná psycholožka Cécile Neuvillová. Takový člověk si může říci: U mě to nefunguje, protože jsem nula. To může posílit pocit neúspěchu. 

Jak se dozvíme, že u nás pozitivní myšlení funguje? Oznámkujte míru své sebedůvěry na stupnici od jedničky do desítky. Jestliže si dáte známku nižší než pět, raději volte klasickou terapii. Pozitivní myšlení neumožňuje napravit to, co je špatně, ale spíše upravit to, co by mohlo být lepší.

zdraví život životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Trochu si, Jano, s vámi dovolím nesouhlasit. Já jsem totiž celoživotní pesimista, a přesto se hrozně ráda směju, svůj smutek nevystavuji, aby ho každý viděl a takových lidí je určitě hodně. Věřím, že opravdových kakabusů mezi námi moc není. Mějte se hezky.
Jana Šenbergerová
Souhlasím s vámi, paní Naďo. Jen si myslím, že i optimista bývá smutný, zatímco pesimista málokdy nebo vůbec nenajde důvod k radosti. Nad něčím neštěstím se určitě nebudu smát, ale s veselými lidmi se ráda zasměju. Někdy mě pobaví i pesimista, který se úporně snaží nenajít žádný důvod ke štěstí. A štěstí je otázkou volby, to není závislé na vnějších okolnostech. Vždycky si můžeme vybrat, jak se chceme cítit, a je možné se to naučit.
Naděžda Špásová
Život je barevný. Proto musí být optimisté i pesimisté. Je to v rovnováze. Potkávat jen samé rozesmáté pozitivně naladěné lidí by bylo hrozné. Smutek taky patří k životu, tak jako den a noc. Prostě žijme.
Jarmila Komberec Jakubcová
Setkání s pozitivním člověkem nás nabíjí také jeho pozitivní energií.Nakonec to co si přejeme a hodně chceme se nám splní.Někteří negativní lidé si své neštěstí sami přivolávají tím, že o špatných věcech neustále mluví .Článek je velmi dobrý.
Hana Rypáčková
Pozitivní myšlení ano, když vyplyne z chování být sama sebou.Prostě nestahovat hned kalhoty, když brod je ještě daleko.
Alena Tollarová
Já myslím, že je to "stará vesta", že na optimisty jsou nemoci jaksi kratší. Jen někdy to prostě nejde. Já jsem si také prošla svým stresovým peklem, kterému jsem nedokázala, a pravda, snad ani nechtěla, vzdorovat a nakonec mě srazilo doslova na lopatky. Metoda, která mi obrátila život naruby, má své jméno, v žádné knize popsána není, ale funguje. To je snad na mě vidět. Jsem teď klidná, silná, vyrovnaná. což je moje životní heslo, kterým se řídím. A když nejsem, tak si to nařídím.
Jana Šenbergerová
Zuzko, právě jsem přemýšlela, jak zareagovat, když jsem objevila tvou otázku směrem ke mně. :-)) Vzpomněla jsem si na své negativní období, které trvalo tak do čtyřiceti let, kdy jsem začala mít docela vážný zdravotní důvod něco ve svém životě radikálně změnit. Když se ukázalo, že na můj problém jsou doktoři krátcí, začala jsem hledat alternativy, které se brzy začaly jako mávnutím kouzelného proutku nabízet skoro samy. Začala jsem potkávat "správné lidi", a to nejen živě, ale i prostřednictvím knih, které mnozí spisovatelé napsali mně na míru. Totální zvrat ve svém životě jsem zažila při absolvování Silvovy kontroly mysli a stresu. Hezky se mnou zamával zážitkový seminář Patricie Anzari. A už jsem se vezla na pozitivní vlně a vezu se dál. Nesouhlasím s tím, že to není pro všechny. Je to pro všechny, ale ne všichni jsou ochotni něco změnit a pracovat na sobě. Prostě i tady platí, že bez práce nejsou koláče. Vřele doporučuji knihu Optimisté žijí déle od Heidelore Klugeové. Narazila jsem na ni před lety v naší městské knihovně a čas od času si ji jdu půjčit znovu, protože je to báječné čtení, které snad musí otevřít oči i slepému. Tak tak je to se mnou. :-)
Zuzana Pivcová
Myslím, že těch pět zásad pozitivního myšlení je řadě lidí dávno tak vlastní, že je praktikují zcela přirozeně a bez přemýšlení. Co Ty na to, Jano Š.? A pan Lubomír, ten by mohl být lektorem pozitivního myšlení.
Dagmar Bartušková
Jsem pozitivně naladěna, jak jsem již uvedla ve svém profilu a navzdory mnohým mým útrapám, které mi život přinesl, se pořád cítím skvěle. Hlavně se pořád nelitoval a nefňukat, to nesnáším. :-)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...