Jiná země, jiný
zmrzlinový mrav

Jiná země, jiný
zmrzlinový mrav

2. 7. 2015

Více než 40 korun za kopeček zmrzliny? Kdo se nad tím pohoršuje, měl by se porozhlédnout do jiných zemí. Liší se nejen ceny, ale také chuťové zvyklosti. Zkrátka, zmrzlinová kultura je ve světě různá.

Česká republika: V tradičním mléčném baru, jako je Ovocný Světozor v centru Prahy, je kopeček zmrzliny stále ještě k dostání za 17 korun. Fronta před prodejním pultem tak může rychle narůst. Kdo má chuť na něco exotičtějšího, zajde třeba do francouzské cukrárny Saint Tropez, kde stojí porce 49 korun. V supermarketech je nadále oblíbená "ruská zmrzlina". Mnozí si při ní oživí vzpomínky na dětství prožité v socialismu.

Itálie: V baště zmrzlinového požitku záleží především na tom, kde si člověk "gelato" koupí. U turistických atrakcí například v Římě musí sáhnout podstatně hlouběji do peněženky než v obytných čtvrtích. V Itálii se obvykle neobjednávají jednotlivé kopečky, ale chuťová zabarvení. Cenu pak většinou určuje velikost poháru nebo kornoutu. V průměru stojí jedna malá porce, přibližně odpovídající dvěma kopečkům, zhruba 2,50 eura (68 Kč). V Římě se jí zmrzlina celoročně, i v zimě.

Skandinávie: I když tam ani v létě nebývají velká vedra, jsou Skandinávci zmrzlinou posedlí. Je to ale drahý špás. Jeden kopeček může vyjít v přepočtu i na více než 80 českých korun. Na pobřežní promenádě v Oslu si dokonce účtují v přepočtu až 110 korun. Za ně ale také dostanete pořádnou porci. Oblíbenou specialitou Norů je lékořicová zmrzlina. Skandinávci experimentují i s jinými exotickými druhy. Mají třeba bazalkovou s bílou čokoládou, olivovou nebo rebarborovou.

Etiopie: V Etiopii je čerstvá zmrzlina stále ještě relativně novým luxusem. V Addis Abebě, kde je kvůli značné nadmořské výšce po většinu roku dost chladno, zatím existují dva "zmrzlinové chrámy": Igloo a Bruno's. V obou stojí kopeček 25 birrů, což je v přepočtu přes 27 korun. Na etiopské poměry to je nehorázně mnoho, a zákazníky tak jsou jen vyšší vrstvy a cizinci.

Indie: Jednou z nejoblíbenějších kratochvílí v indické metropoli Dillí je jíst zmrzlinu u symbolu města India Gate. U pojízdných zmrzlinářů je k dostání pomerančová ledová tříšť už za zhruba čtyři koruny.

Turecko: V Istanbulu stojí kopeček normální zmrzliny tři liry (necelých 30 korun). Speciální Kahramanmaraská zmrzlina, pojmenovaná podle jihotureckého města, přijde na pět liber. Vyrábí se z ovčího mléka, cukru a salepového prášku, který se získává z okvětních lístků orchideje. Prodávají je pouliční zmrzlináři v pestrém oblečení, vybavení dlouhými lopatkami.

Francie: Francouzské ceny zmrzliny jsou mezi turisty pověstné. U nejlepších pařížských zmrzlinářů stojí kopeček i více než tři eura (přes 80 korun). Přesto se před renomovanými podniky, jako je například Maison Berthillon na ostrově Île Saint-Louis, za pěkného počasí tvoří dlouhé fronty. Mimo hlavní město jsou ceny trochu příznivější, ale i tam jsou ceny kolem dvou eur za kopeček zcela běžné.

Řecko: Zatímco v centru Atén je kopeček k mání i za 50 centů (asi 13 Kč), na oblíbených turistických ostrovech, jako jsou Mykonos nebo Santorini, může stát až tři eura. Všeobecně si ale Řekové, a také Kypřané, na zmrzlinové kopečky moc nepotrpí. Přednost dávají nanuku na špejli z kiosku. Dlouhé fronty se před zmrzlinovými stánky obvykle netvoří.

gastronomie zmrzlina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Včera jsem měla kopeček černorybízového sorbetu od Carte d´or za 15. A nejvíc mi v posledních letech chutnala Jaffa v Zadaru. Smetanovo-vanilkový základ s nudličkami pomerančové kůry a křupavými plátečky hořké čokolády.
Elena Valeriánová
Moje vzpomínka na nejlepší zrmzlinu se váže také ke Slovensku, ale o tom už jsem psala jinde. Chutnala mi i zmrzlina v Chorvatsku. Mám ráda smetanové zmrzliny, vodnaté nesnáším, Od dětství jsem milovala eskymo. Takové to za 50 haléřů bez dřevěné tyčky. Někdy jsem dostala tři koruny na svačinu a často jsem je dala za šest eskym. Na zeleninovou bych chuť nedostala, tak jako třeba na pivo s velkým panákem ovocného sirupu. To je přímo svatokrádež.
Marie Foltýnová
Já vzpomínám na dovolenou ve slovenském Čalovu./Dnes Velký Meděr/a na tamní skvělou zmrzlinu.Tak výbornou jsem dlouho neměla.Ještě vzpomínám na zmrzlinu zase na Slovensku v Dolné Strehové.Ale to už je moc dávno.To byly naše děti ještě malé.Slovensko nás nepřitahovalo,jen zmrzlinou,ale termály.
Hana Rypáčková
To je jako s pivem ! Už nevědí co by...Já nemám ráda moc sladké zmrzliny, výborné jsou domácí od cukrářek, které ale je dělají jen pro přátele.Museli by mít rozbíjendu vajec a hygiena je stíhá.Ale z pravého ovoce je výborná.U nás stojí kopeček těch dobrých a rozmanitých 16 Kč, točená malá za 15 a velká za 20.Ale ty jsou instantní- nechutnají mi.Když dojde, rozmíchají prášek a jedou dál.S ovocem mám ráda jogurtový nanukáč.
Eva Balúchová
Nejdobřejší zmrzlina byla v Itálii.Nemusím mít žádnou netradiční,mám ráda čoko s oplatky,nebo tu tmavou čoko,i smetanovou....Safra,já bych si teď dala.:-))
Jana Šenbergerová
Nejdražší zmrzlinu jsem jedla u Stonehenge za 54 koruny, tehdy byla za tolik 1 libra. Byla s velkými kousky vlašských ořechů a moc mi chutnala. Dnes už bych za zmrzlinu tolik nedala. U nás stojí celkem dobrá kopečková 10 korun. Točenou moc nemusím. Nejraději mám smetanovou s lískovými oříšky, ale nebývá často k dostání. Vodové mi nechutnají. Mnohem lepší je doma zamražená banánová.
Alena Tollarová
Alenko, nebo třeba koprovou nebo špenátovou, viď. Byli jsme tam už před lety v začátcích a pak asi před 3 lety. Je to neskutečné a vřele doporučuji.
Alena Vávrová
Tak to jste asi ještě neslyšeli o zmrzlinovém "šílenství" tady poblíž ve Stráži pod Ralskem :-). Je libo např. čabajkovou? http://www.zmrzlinastraz.cz/

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...