Proč je třeba poslat soudruha
Tsiprase do olivového háje

Proč je třeba poslat soudruha
Tsiprase do olivového háje

5. 7. 2015

Být Řekem, půjdu k referendu a jednoznačně projevím názor „ano“.

Slůvko „ano“ znamená, že souhlasím s podmínkami věřitelů, kteří pak budou ochotni dále financovat provoz mého zbankrotovaného řeckého státu.

Podmínky jsou to tvrdé – další snížení výdajů, potažmo snížení platů státních zaměstnanců, ale třeba také penzí. (Dlužno dodat, že řecké důchody jsou téměř o polovinu vyšší než u nás. A to je česká ekonomika proti Řecku v komfortní situaci).

„Ano“ znamená, že Řekové, jejichž životní úroveň se za posledních pět let brutálně snížila o třetinu, si další dva roky nepolepší – spíše pohorší. „Ano“ je velmi nelíbivé, nepopulární a v zásadě znamená churchillovský příměr „krev, pot a slzy“.

Jenže „ano“ je menší zlo a znamená naději, kterou Řekové nutně potřebují.

Slůvko „ne“, které prosazuje nový řecký premiér Alexis Tsipras, věřitele asi dost namíchne a je otázka, zda se Řeckem budou ještě dále zabývat. Trpělivost podle mne zatím prokázali dost velkou. Pokud Řecku neuvolní další finanční pomoc, zkrachovalá země se bude muset vzdát eura a jejich staronová měna drachma, kterou by museli místo eura zavést, se podle odhadů k té evropské ihned propadne skoro o polovinu. Jinými slovy, Řekové přijdou o polovinu majetku. Výsledek si dovedeme představit. Ekonomický chaos, vážné sociální nepokoje a dále raději nedomýšlet...

Alexis Tsipras a jeho krajně levicové hnutí Syriza postavili své vítězství v nedávných řeckých volbách na krásných, ale nesplnitelných slibech: dluhy už platit nebudeme, nenecháme se Evropou odírat a pomůžeme si sami.

Ten muž své voliče obelhal.

Takhle to totiž nefunguje. Dluhy se platit musí, drastické reformy jsou nutné a Řecko nemá šanci bez mezinárodní pomoci ekonomicky přežít. Taková je zkrátka realita. Vše je důsledkem rozhazovačné politiky mnoha a mnoha předchozích, zejména socialistických vlád, které si za štědré sociální dávky kupovaly přízeň voličů.

Kolébka evropské civilizace si žila nad poměry – a samozřejmě na dluh. Zde je třeba férově podotknout: evropské instituce jí ochotně půjčovaly. Nechť Evropská centrální banka zveřejní bankéře, kteří měli z každého úvěru provizi. I oni se podíleli na současném stavu. Není to tedy černobílé.

Alexis Tsipras prohlásil, že pokud v referendu zvítězí „ano“, jeho vláda odstoupí. Já pevně doufám, že to tak dopadne a tento neskutečný (byť možná pro mnohé sympatický) populista zmizí jako odstrašující příklad do učebnic ekonomie.

Nejsem Řekem, nemuselo by mne to extra zajímat. Ale já mám tuto zemi prostě rád a z mnoha důvodů si jí nesmírně vážím. Zatím jsou hlasovací predikce vyrovnané – padesát na padesát.

Pevně doufám, že se Řekové rozhodnou správně a pan Tsipras půjde zpytovat duši do nejbližšího olivového háje.

dluhy politika Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mám poněkud jiný názor. A zřejmě nejsem sama. http://www.literarky.cz/politika/svet/20172-ecko-tidni-boj-remizu-nezna-prohlaeni-francouzskych-intelektual
Naděžda Špásová
Nikdy jsem v Řecku nebyla a ani se tam nechystáme. Jejich ostrovy jsou krásné, ale finanční politika je na nule. Takových příplatků, které si vypláceli při jakékoliv příležitosti, to byla jen otázka času, kdy spláčou nad výdělkem. Fascinuje mě jejich neochota splácet dluhy. Udělali si z EU dojnou krávu a teď se hrozně diví, že se dluhy také musí uhradit. Bude to ještě asi dost napínavé. Obyčejných lidí mi je líto, protože ti to vždycky odnesou.
Jana Záhlavová
Mzdová a další "příplatková" politika byla výborná, a právě proto jsou Řekové v této situaci. To jen na vysvětlenou.
Jarmila Komberec Jakubcová
mám stejný názor jako předchozí pisatelka Elena Valeriánová.lepší bych to nenapsala.Řekové mně trochu připomínají feldkuráta Katze ze Švějka "to se nám to žije když nám druzí půjčují". Dluhy se mají platit, jak malé, tak i velké.
Elena Valeriánová
Když byly v Řecku poslední volby, tak jsem si říkala, že jejich vítěz mi připomíná české šmejdy a ti, co ho volili naše nepoučitelné seniory. Nevím, kde je zakopaný pes, nevím jestli to EU vede dobře nebo ne. Ale bere mě čert, když vidím kolik úředníků a úřadů se v tom Bruselu živí, co za blbiny kolikrát vymýšlejí, na jaké voloviny přiklepnou dotace a hlavně kolik za to mají. Které světové město mají politice nejradši ? - přece Brusel - zlatý důl a dobrá adresa. Řecko mám ráda, hlavně Krétu a nepřeji Řekům nic zlého, stejně to odskáčí jen ti obyčejní lidé. Ale kdyby trochu mákli a začali platit dluhy, bylo by jim líp. Ono je sice krásné popíjet kafe a koukat na moře, ale dělat se musí.
Květoslava HOUDKOVÁ
V Řecku jsem nebyla, ani tam už nepojedu. Svých starostí mám dost = jak s nízkým důchodem přežít od termínu k termínu ! A vidina Eur - je mojí hrůzou (stačilo před 2ma lety mluvit s obyč. občany Slovenka! Ti by chtěli zpět slovenskou korunu - ale jejich politici mají naopak Eur "plnou hubu"). A pak se v tom - malý český človíčku - vyznej.
Jana Záhlavová
Řekové by neměli naslouchat plonkovým slibům, pan Tsipras by to měl zabalit. Pravda, není v jednoduché situaci, z jedné strany ho masírují mezinárodní věřitelé, z druhé radikální straničtí funkcionáři. Komu vyhovět? Určitě Řekům, a proto vyhlášení referenda s nejasnou otázkou vnímám jako alibismus a útěk od vládní zodpovědnosti.
Jan Blahoslav
Tomáši, ty víš, že se na většině věcí shodneme, jen občas se chytneme, jako naposled kvůli Ukrajině. Tentokrát musím říct, že tento komentář je excelentní a já jej podepisuji. Financial Times hadr.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.