Jaké brýle jsou v módě?
Třeba z plexi nebo ze dřeva!

Jaké brýle jsou v módě?
Třeba z plexi nebo ze dřeva!

12. 7. 2015

Sluneční brýle jsou v létě nejen důležitou ochranou očí, ale i nedílným módním doplňkem. K ochraně zraku se nosí už od roku 1940 a také každým rokem podléhají nejnovějším módním trendům. Ty letos kladou důraz na netradiční detail a řemeslné zpracování. Materiály světových značek vycházejí z nejnovějších technologií, používá se třeba plexisklo, dřevo i ultra-lehké kovy. Při nákupu značkových brýlí by si ale lidé měli dát pozor na padělky, ročně jich celníci objeví tisíce.

Podle některých lékařských studií chrání brýle hlavně před oslněním a mnohem menší význam mají pro ochranu před UV zářením. Oko je prý chráněno vlastní čočkou. Nezbytné jsou nicméně ve vyšších nadmořských výškách, bez brýlí se nedá lyžovat na ledovci. U moře je naopak rizikový odraz paprsků od vodní hladiny, případně i bílé stránky knížky, kterou člověk čte.

Brýle jsou ale i důležitým doplňkem oděvů a pro řadu milovníků módy nedílnou součástí dokonalého outfitu. "Silným trendem jsou letos materiály z jiných průmyslových odvětví jako dřevo nebo uhlíková vlákna," řekla ČTK Iwona Skolická z nadnárodní firmy Luxottica, která je světovým lídrem v navrhování a mimo jiné i výrobě prémiových, luxusních a sportovních brýlí.

Výrazný barevný motiv tvoří také čočky s odvážnými barvami, jako je sytá modrá, zelená nebo růžová. Například pánská kolekce brýlí Dolce&Gabbana se inspirovala elegancí italského muže. Novinkou sezony v kolekci slunečních i dioptrických brýlí je maskování obrub. Ty se u dámské kolekce nesou mimo jiné ve španělském duchu a jejich motivy připomínají hřebeny tanečnic flamenka. Také nejznámější světová značka brýlí Ray Ban oživila kulatý tvar a kultovní modely, které jsou vyrobeny z experimentálních materiálů.

Brýlím značky Emporio Armani naopak vévodí energická modrá v mnoha odstínech s kontrastními efekty a odvážnými kombinacemi. Objevuje se na nich pryž, plexisklo i ultra-lehké kovy. Kolekce Vintage Celebration od Persolu kombinuje klasické odstíny havana se zářivějšími barvami.

Typické vintage obruby pocházející už z roku 1957 se proslavily i na filmovém plátně, nosil je třeba Marcello Mastroianni ve filmu Rozvod po italsku. Na své svatbě je měl i herec George Clooney. Nové acetátové obruby se inspirují přírodou, například v žilkování kamene, i sílou živlů. Značka je známa ruční italskou výrobou. Řemeslnost i experimenty s novými materiály se objevují i na dalších značkách.

Luxusní brýle rádi napodobují padělatelé, podle Martiny Kaňkové z Generálního ředitelství cel se nejčastěji padělají značky Louis Vuitton, Spy, Gucci, Michael Kors, Giorgio Armani a Ray-Ban.

V roce 2013 zajistili čeští celníci při dovozu čili před propuštěním do volného oběhu na domácí trh téměř devět tisíc kusů slunečních a jiných brýlí. Majitelům práv vznikla škoda za 28,5 milionu korun. Na domácím trhu, v tržnicích a kamenných obchodech, zajistili 840 kusů v hodnotě pěti milionů. Loni bylo při celním řízení objeveno více než pět tisíc brýlí za téměř sedm milionů korun, na tržnicích a v kamenných obchodech pak zhruba tisícovka kusů za 6,6 milionu korun.

móda
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
V mládí jsem si koupila nádherné sluneční brýle zn. Dior. Byly velké kulaté, zelené barvy. Když jsem si je nasadila, vypadala jsem jako moucha tse tse. Skoro každý se za mnou otočil. Vůbec mi to nevadilo, ale lichotilo. :)
Lidmila Nejedlá
Zamlada jsem preferovala extravagantní módu a koupila jsem si v Tuzexu sluneční brýle, které měly šestiúhelníkové obroučky. Byly veliké a slušivé. Jednoho dne na kolonádě v K.Varech se nade mnou vykadil nějaký pták a trefil se přesně na vnitřní stranu těch brýlí.
Jana Šenbergerová
Já teď po operaci nosím 20 let staré, tedy vintage. Mým očím vyhovují bez ohledu na módu. A oči jsou, oč tu běží. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Při svých každoročních cestách do Izraele jsem objevila obchůdek v Jeruzalémě kde prodávají skvělé sluneční brýle všech svět.značek za velmi dobré ceny. Je velký rozdíl mezi brýlemi kvalitními a běžnými za pár kaček.Oči je potřeba si dobře chránit.
Alena Várošová
Dnes se dají opravdu vybrat skvělé sluneční brýle od kulatých až po hranaté,trůzné druhy zabarvovacích sklel a také za symbolické ceny i ty značkové,za ty je nutno si připlatit.Brýle se mi líbí,každému sluší jiný typ brýlí.
Hana Rypáčková
Tohle neřeším, mám dioptrické a zabarvovací...Mám jen jedny.U vody je šanuji a beru si staré sluneční...Hlavně s uV filtrem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...