Rozervaný Vincent van Gogh
maloval plátna plná slunce

Rozervaný Vincent van Gogh
maloval plátna plná slunce

29. 7. 2015

Jeho díla, ohromující krásou barev a kompozice, z něj učinila jednoho z nejznámějších světových malířů. Vincent van Gogh jich ze sebe za pár let vychrlil devět set, plus tisíc sto kreseb. Tvořil rychle a impulzivně, maloval jako o závod, aby unikl démonům, s nimiž celý život bojoval. Prohrál v pouhých sedmatřiceti letech. Ve středu uplynulo od této chvíle 125 let.

„Chci používat barvy, které navzájem kontrastují, aby každá z nich zářila ještě výrazněji, aby kontrastovaly jako muž se ženou,“ psal ve svých dopisech, kterých se zachovalo kolem devíti set. Dosahují úrovně velké literatury i díky originalitě úvah o umění, přírodě a literatuře. Psal je se stejným zaujetím, s jakým maloval. Vyvinul si vlastní styl spočívající v rychlém nanášení jasných barev v širokých čarách, jako by kreslil štětcem. 

Energetická smršť sálající z jeho olejů je jen jedním z mnoha důvodů, proč zůstává jedním z nejznámějších malířů. Jeho skoro až reliéfní malby (nanášel oleje často přímo z tuby a bez mísení) jsou plastickým, přímo fyzickým ztvárněním umělcova napětí, neuhlazenost plochy obrazů zneklidňuje, provokuje, dráždí smysly. 

Kromě goghovské modře a zeleně se v jeho kompozicích objevují nejrůznější žluti, od té nejjasnější až po temnější odstíny v kombinaci s hnědí a dalšími témbry. Obrazy zrcadlí nepokoj a vnitřní rozporuplnost umělce, a zachycují jeho životní pouť od temnotných počátků přes šťastné pařížské časy až po závěrečné období fascinujících prací z jihofrancouzského Arles. 

Marný boj s démony

Vincent van Gogh se narodil v roce 1853 v nizozemském Groot-Zundertu. Odmala vážný a zakřiknutý, měl úzký vztah k bratrovi Theovi, který ho celý život podporoval. V šestnácti začal pracovat pro galerii v Haagu, jež ho záhy přeřadila do Londýna. 

Nervózní a labilní Vincent však Londýn opustil zničený z nešťastné lásky, ve dvaadvaceti se rozhodl stát kazatelem a pomáhat chudým a nakonec ohlásil Theovi, že si našel nové poslání – umění. V roce 1885 namaloval první mistrovské dílo Jedlíci brambor a v listopadu téhož roku odjel do Paříže. 

Pod vlivem tamních impresionistů se Goghova paleta projasnila. Začal volně experimentovat s malířskými technikami, barvami, zátišími, autoportréty a krajinami. Zároveň trpěl nouzí a někdy i hladem, neprodal jediný obraz. Pronásledovaly jej halucinace a myšlenky na smrt. Unikal jim v tvorbě. 

V roce 1888 Paříž opustil a odstěhoval se do Arles. Ozdobil zde svůj žlutý dům a vytvořil sérii známých kreseb se slunečnicemi, klidu však nedošel. Svého přítele Gaugina, který tam za ním přijel malovat, napadl po prudkých sporech s břitvou v ruce a nakonec si v záchvatu uřízl část levého ucha. Podle jiné verze mu ucho usekl Gauguin šavlí. 

„Trpět, aniž by si člověk stěžoval, to je jediná lekce, které se musíme v životě naučit,“ psal Théovi z psychiatrického ústavu v Saint-Rémy, kam putoval dobrovolně po pár měsících bezuzdného pití v květnu 1889. V klidu a tichu svého pokoje, i okolní zahrady a krajiny vytvořil během následujícího roku na 150 vrcholných pláten. Přísný řád kliniky mu načas navrátil klid i do života. 

V květnu 1890 Vincent opustil brány ústavu a přestěhoval se do Auvers-sur-Oise u Paříže. Několik měsíců tvořil poblíž bratra, v symbióze s krajinou. Poté se však jeho noční můry vrátily a na osudné procházce do polí se postřelil a krátce na to zemřel. Theo – neschopen smířit se s bratrovou smrtí – zemřel o šest měsíců později a na žádost jeho ženy byl pochován vedle Vincenta.

Za svého života prodal van Gogh jen jediné plátno: Červenou vinici za 400 franků. Jeho geniální obrazy však začaly být známé záhy po jeho smrti a dnes za ně platí nadšení kupci desítky milionů dolarů. 

Dramatický osud výjimečného umělce zachycuje inscenace Ohlušující pach bílé, kterou nyní uvádí Nová scéna pražského Národního divadla. 

malíři obrazy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Vynikající malíř, který byl bohužel oceněn až po smrti. Je pro mě stále hádankou, proč mrtví umělci mají větší cenu než živí a to nejde jen o malíře, kde je to skoro pravidlem.
Jana Šenbergerová
Nějak jsem přehlédla, že 29. je už dnes.
Dagmar Bartušková
Reprodukce Slunečnice visela i u nás doma. Životopis VvG mám v knihovně , kde " odpočívá" ještě s jinými malíři. Na film s Kirkem si moc nepamatuji.
Vladka Steinová
Je dobře, že zde byl zmíněn životopisný film"Žízen po životě" z r. 1956 s Kirkem Douglasem v hlavní roli. Je to jeden z nejlepších životopisných filmových snímků.
Vladka Steinová
Geniální umělec, jehož genialita přerostla v šílenství. Od 1.7.do 31.8. 2015 je v Praze 1 na Starém Městě v Rámové ulici č. 735/6 výstava obrazů van Gogha i jiných umělců, např.Moneta, či Cézanna, obrazů převážně ze soukromých sbírek, které ještě nebyly do této doby nikdy k vidění (Exhibition: From Girgione to van Gogh).
Jana Šenbergerová
Narodit se 29. dne v 7. měsíci nepřináší člověku zrovna pohodový život. Něco o tom vím, zítra by bylo manželovi 71. Moc se mi líbí níže uvedená píseň včetně přehlídky známých Goghových obrazů. https://www.youtube.com/watch?v=oxHnRfhDmrk
Hana Rypáčková
Loňský nástěnný kalendář byl van Gogův,celý rok jsem si ho užívala.....
Květoslava HOUDKOVÁ
Ještě štěstí, že rozervaný VvG nakonec nerozerval svá díla - to by pak už nic nezbylo! (Na film se pamatuji, ale žádné obrazy - od nikoho nemám - to mne nebere).
Zuzana Pivcová
Van Goghova díla jsem měla možnost vidět při návštěvě Nizozemska před 20 lety. V jeho prvotních dílech, takřka klasické vlámské škole, by ho člověk vůbec nepoznal. Byly i tam i jeho kresby jako podle Zpěvů staré Číny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.