Slavná Fantova kavárna
je opět v provozu

Slavná Fantova kavárna
je opět v provozu

30. 7. 2015

Na pražském Hlavním nádraží se po mnoha letech znovu otevřela návštěvníkům Fantova kavárna. Prostor pod kupolí historické budovy provozuje indický kavárenský řetězec Café Coffee Day. Nabízí kávu, kterou firma sama pěstuje. Část secesní budovy, v níž kavárna sídlí, opravila italská společnost Grandi Stazioni, jež má za své investice do budov Hlavního nádraží objekt v pronájmu.

Kavárna nabízí místa u stolečků pod kupolí zdobenou malbami a sochami slavných českých tvůrců, další místa jsou v uzavřeném prostoru. Interiér kavárny vychází z podob dalších provozoven indického řetězce. Kavárna nemá své WC a její návštěvníci musejí použít toalety u příchodu k vlakům.

Vnitřní kavárna je vybavena nábytkem, který odkazuje ke známým kouskům designérů 20. století. Jsou v něm třeba křesla připomínající slavnou a dodnes vyráběnou Barcelonu Ludwiga Miese van der Rohe, jimiž je vybavena i brněnská vila Tugendhat. Ve Fantově kavárně však je kožené polstrování křesla posazeno na konstrukci dřevěné, nikoli ocelové, jak je tomu u originálu.

Hlavní nádraží v Praze je kulturní památkou. Kavárna byla původně odjezdová hala, později sloužila jako místo k posezení při čekání na vlak, ale je i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu. Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

gastronomie káva restaurace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kvůli nastavení dlaní většinou ani oči nezavřou - i to je přeci "námaha", za kterou je nutno zaplatit! Pražský "Hlavák" se postupně mění v moderní, ale tak drahé nádraží, že asi nejlevnějším výdajem bude jízdenka.
Alena Tollarová
Tak to abychom si tam to kafe rychle dali než ji zase zavřou!
Elena Valeriánová
To je teda sranda, nemají tam toalety! To nevymyslíš. Jak jim to mohla hygiena nechat otevřít? Člověk si bude potřebovat odskočit a číšník bude nejdříve požadovat zaplatit účet. Prostory budou asi jedinečné, ale mohlo tam být něco vhodnějšího - třeba galerie, co já vím. Zřejmě někdo musel zavřít obě oči a nastavit dlaně.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ještě, že kávu nepiji - cena kávy + event.úhrada toalety = pořádný zásah do důchodu. Dokud byla kavárna v téměř havarijním stavu, býval vedle poměrně velký Second hand. Po nákupu jsem si na okraji "kavárny" sedla na židli, že si chvíli odpočinu - a už tehdy na mne někdo řval, abych se z té židle zvedla a šla pryč. No, teď tam určitě nepůjdu - ten "klenot" vidět ani nechci.
petr stejskal
Pražské hlavní nádraží pamatuju,když tam byly v provozu restaurace. Moc hezké,příjemné posezení. Dobře se tam čekalo na vlak. Samozřejmostí bylo hygenické zázemí. Ten nesmysl,kterému se říká Fantova kavárna je jen ostuda Prahy,teda hlavního města téhle republiky. To už lépe se sedí na předzahrádkách obyčejných restaurací. Jak mohl někdo dovolit provozovat tenhle bufet,když tu nejsou základní věci, to jsou toalety. S kavárnou tohle nemá nic společného. A přitom jen opodál je bývalá restaurace zavřená. Byl jsem na hodně nádražích,ale tohle je jedno z nejhorších. To i v Užhorodu jsou na tom daleko lepší. Ale asi co,cestující vem ďas,jen když je asi dobře zaplacený nájem.
Zuzana Pivcová
Fantova kavárna je secesní lahůdka, jakou asi jen tak někde v jiných evropských velkoměstech nemají. Škoda, že během pobytu na Hlavním nádraží ji cestující vůbec nespatří, protože se pohybují v nové části, která je níže. Spíš tam půjdou návštěvníci už přímo s úmyslem navštívit kavárnu. Trochu mě ale zaskočilo, že kavárna nemá toalety. Kdo si bude chtít odskočit a zase se vrátit, musí sejít o patro níže a jít přes odjezdovou halu do průchodu směrem k příjezdům, kde jsou kvalitní toalety, leč s turnikety a za 20 Kč (obdobné jsou vlastně již venku z boku budovy směrem dolů do parku, za stejnou cenu).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...