Zemřel pamětník útěku
z nacistického tábora

Zemřel pamětník útěku
z nacistického tábora

28. 8. 2015

Ve věku 101 let zemřel australský válečný veterán Paul Royle, který byl předposledním žijícím pamětníkem slavného útěku z obávaného nacistického tábora pro válečné zajatce. Příběh Royleho a desítek dalších odvážných uprchlíků byl předlohou k hollywoodskému filmu Velký útěk, v němž ztvárnil hlavní roli hvězdný Steve McQueen.

Někdejší vojenský pilot Royle byl v březnu 1944 jedním ze 76 mužů, kteří pomocí 110 metrů dlouhého tunelu uprchli z obávaného zajateckého tábora Stalag Luft III ležícího 150 kilometrů jihovýchodně od Berlína, který byl považován za jeden z nejlépe střežených. Ze všech uprchlíků se pouze třem podařilo dostat po útěku domů. Dalších 50 bylo chyceno a zastřeleno, skupina 23 včetně Royla byla poslána zpátky do tábora.

Royle, který se podílel na budování tunelu, tajně vysypával vykopanou hlínu po vnějších prostorech tábora. Nikdy se v souvislosti s útěkem nechtěl označovat za hrdinu.

Film, který znají i čeští diváci, podle něho obsahoval řadu nepřesností. "Nelíbil se mi, protože tam (v táboře) nebyly žádné motorky," řekl v narážce na McQueenovu akční jízdu na motocyklu.

Podle svého syna zemřel Royle v perthské nemocnici na následky zlomeniny kyčle, kterou utrpěl v domově důchodců. Jediným žijícím aktérem slavného útěku tak nyní podle australské televize ABC zůstal 94letý Brit Dick Churchill.

2. světová válka hrdinové nacismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Film Velký útěk jsem viděla, byl velmi zajímavý a napínavý.
Zuzana Pivcová
Díky archivní dokumentaci vím, že nacisté měli pro zajaté spojenecké letce zvláštní samostatné zajatecké tábory. Do nich se dostalo během války i mnoho sestřelených Čechoslováků, kteří sloužili v RAF. Někteří strávili v zajetí takřka celou válku. Při letech museli být vybaveni falešnými doklady, aby je Němci považovali za Brity. Kdyby se ukázalo, že jsou to "protektorátní občané", byli by ihned odsouzeni za velezradu. I mezi našimi letci byli "útěkáři" z tábora. Několika málo se to podařilo, např. Otakaru Černému. Z komunistického lágru, kam se dostal po Únoru, mu však už útěk nevyšel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.