Jak vařily naše prababičky:
pravá hlemýždí delikatesa

Jak vařily naše prababičky:
pravá hlemýždí delikatesa

20. 10. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty.

Hlemýždi jsou spojování především s francouzskou kuchyní, recepty pocházející z časů našich pra-prababiček ale dokazují, že ani v té zdejší se na ně rozhodně nezapomínalo. Následující starobylý předpis je tedy pro odvážné experimentátory jen zdánlivě – jde o postup prověřený generacemi hospodyněk.

Tak pojďme na to, než se šneci uloží k zimnímu spánku. Do studené, osolené vody dáme vařit očištěné hlemýždě v ulitách, a když se jejich víčka odloupnou, dáme je do studené vody. Maso vyjmeme špejlí a vše mazlavé odřízneme. Pak dáme hlemýždě vařit do hovězí polévky, dokud nezměknou, což trvá přibližně dvě až tři hodiny. Skořápky osolíme, vymyjeme kartáčkem a necháme je poklopené na plechu odkapat.

Uvaříme 6 vajec natvrdo, žloutky utřeme s 10 dkg másla a 2 sardelemi, smícháme s 2 houskami namočenými ve víně, přidáme špetku tlučeného květu, citrónové kůry a podle potřeby opatrně přisolíme.

Skořápky vypláchneme trochou vína, dáme do nich kousek nádivky a usekané hlemýždě pokryjeme nádivkou jako pokličkou. Posypeme strouhanou bílou houskou a zakapeme rozpáleným máslem. Na pekáč vymazaný máslem srovnáme hlemýždě hustě vedle sebe, nepatrně podlijeme vodou nebo polévkou a pečeme je prudce asi 10 minut.

Na míse je zdobíme zelenou petrželí a křenovými růžičkami. Podáváme k nim citron na tenké plátky nakrájený.

Možná to vypadá trochu strašidelně, ale je to skvělá pochoutka!

 

Ingredience
20 hlemýžďů
hovězí vývar
6 vajec
2 sardele
2 strouhané housky
2 lžíce vína
tlučený muškátový květ
citrónová kůra

gastronomie recepty
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Před několika lety mě dvě kamarádky pozvaly na dovolené ve Francii na večeři (obvykle vařím já, tohle bylo na oplátku k mým narozeninám). Jako předkrm byly (češtináři prominou, ale už byly mrtvý :-)) ) šneci. No, nic moc, ale v nádivce byl česnek, tak se to dalo sníst. Ovšem do oblíbených pochoutek jsem je nezařadila.
Jana Šenbergerová
Pro mě časově i energeticky příliš náročné, ale v restauraci bych si to s chutí dala. Kdysi jsem si hlemýždě v restauraci objednala. Když mé spolustolovnice uviděly na talíři hlemýždí skořápky, málem jim vypadly oči z důlků, ale mně náramně chutnalo. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...