Václavské náměstí oživí
výstava Wintonovy vlaky

Václavské náměstí oživí
výstava Wintonovy vlaky

7. 10. 2015

Dolní část Václavského náměstí v Praze oživilo 24 výstavních panelů, na kterých jsou fotografie a dokumenty připomínající odkaz sira Nicholase Wintona. Ten před druhou světovou válkou zachránil od smrti v koncentračních táborech stovky židovských dětí. Odvezl je vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Podobná výstava byla do konce června na pražské Kampě a denně přilákala pozornost tisíce návštěvníků.

Na Václavském náměstí potrvá expozice nazvaná Wintonovy vlaky do konce října.

Autorem výstavy, jejíž premiéra byla v roce 2011 v Praze a v Londýně, je režisér, kameraman a fotograf Jaroslav Brabec. Expozice mapující příběhy malých cestujících a život jejich zachránce bude možné prohlížet i v noci, protože budou nasvícené.

Odjezdy dětí organizoval Winton jako mladý bankéř ze své vlastní vůle. Obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Celkem se podařilo odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války většinou zahynuly. Odjezd vlaku 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi už nacisté zakázali. Po válce se Winton živil jako makléř. Do povědomí širší veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi", které zorganizovala BBC v roce 1988, téměř půlstoletí po jeho hrdinských činech. Zemřel letos počátkem července ve 106 letech.

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Winton byl také navržen na Nobelovu cenu za mír. V Praze na Hlavním nádraží, odkud odjížděly jím organizované vlaky, stojí Wintonův pomník.

fotografie Praha výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Sira Wintona velmi obdivuji, jeho odvaha byla fantastická. Viděla jsem film se shledáním jeho zachráněnými dětmi, bylo to velmi dojemné. Těšilo mne, že se dožil vysokého věku a mohl se těšit z poct, kterých se mu dostalo.
Zuzana Pivcová
Panelovou výstavku o osudech některých bývalých zachráněných dětí jsem měla možnost vidět asi před 2 roky na Kampě. Nikdy nezapomenu na ten pořad BBC, který po letech odvysílala i naše televize. To bylo tak neskutečně dojemné, protože Sir Winton byl pozván do studia do nějakého pořadu, aniž by tušil, že publikum tvoří výhradně jím zachráněné Děti z různých států, které byly tajně pozvány. Zpočátku se někdo přihlásil a moderátor řekl: Je tu ještě někdo, koho Sir W. zachránil?, a nato začali vstávat všichni v sále a vrhali se k němu a objímali ho, to bylo něco, co si v sobě uchovám do konce života.
Vladka Steinová
Sir Nicholas Winton byl skromný člověk, který o svém hrdinském činu sám nepromluvil.Náhoda tomu chtěla, že veškeré dokumenty našla jeho rodina. Malá Charllotte Stein, neteř mé babičky, se už do vlaku v r. 1939 nedostala,tak jako mnoho dalších dětí. Téměř 700 dětí však mohlo žít dále. Velmi dobře bylo vystiženo ve filmu "Všichni moji blízcí." Před Sirem Wintonem smekám.
Dagmar Bartušková
Výstavu jsem shlédla, oslovila spoustu lidí. Před sirem Wintonem nelze jinak, nežli "smeknout". To, co pro ty děti udělal, nemá obdoby! Bůh mu dal právem dlouhý život.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...