Franz Werfel, průkopník expresionismu

Franz Werfel, průkopník expresionismu

10. 10. 2015

Před 125 lety, 10. září, se v Praze narodil Franz Werfel, rakousko-český básník a romanopisec, píšící německy.

I když se narodil v Praze jako syn zámožného židovského továrníka, nebyl to ryze český spisovatel. V Praze prožil pouze dětství a dobu studií. Více než na studiích, pohyboval se ve společnosti německých literátů, převážně v kavárně Arco. Je označován za průkopníka expresionismu a řazen vedle Franze Kafky,  Maxe Broda a Oscara Bauma k volnému uskupení takzvaného Pražského kruhu.

V roce 1929 se oženil s Almou Mahlerovou, vdovou po hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi. Rok 1938 ho zastihl na ostrově Capri, odkud odjel do Francie. Později odsud, z okupované Francie, prchá přes Lurdy, Pyreneje do Španělska a do exilu v USA.

Werfela a stovky dalších ohrožených židovských umělců zachránil Američan Varian Fry. Právě této tematice věnuje ŽNO Praha (Židovská náboženská obec) při příležitosti 125. výročí narození spisovatele Franze Werfela nejen vzpomínku, ale pořádá i literární přednášky. 

V USA žil Werfel až do své smrti. Zemřel 26. 8. 1945 na infarkt myokardu v Beverly Hills (Los Angeles).

Z jeho tvorby jsou známé romány Zbožnost, Čtyřicet dnů a novela Smrt maloměšťáka. Jeho nejslavnější román Píseň o Bernadettě byl v USA zfilmován v roce 1943. Zdařilý černobílý film režiséra H. Kinga s herečkou Jennifer Jonesovou v hlavní roli získal čtyři Oscary.

Divadelní hra Franze Werfela z roku 1944 Jacobowski a plukovník je velmi známá. U nás byla natočena pro televizi v roce 1991 v hlavní roli s Ladislavem Chudíkem v režii M. Huby. Dalšího zpracování se ujal režisér Jiří Menzel. Hra byla uvedena v roce 1998 v premiéře na scéně Vinohradského divadla v titulní roli s Tomášem Topferem.

básníci osobnosti spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Dobrý večer, Hance díky za uznání a Zuzce děkuji za rozšíření obzoru a za zajímavosti o Almě. Díky moc!.
Zuzana Pivcová
Při studiu němčiny jsme v rámci literatury probírali letmo i Franze Werfela, ale asi mi utkvěla v paměti jen novela Der Tod des Kleinbürgers (Smrt maloměšťáka). Divadelní zpracování jeho her u nás bohužel neznám. Za velmi zajímavých okolností jsem se setkala s osobností Almy Mahler Gropius Werfel. Rakouské kulturní forum v Praze projevilo před několika lety zájem umístit v letní sezóně do pražské Invalidovny, kde sídlil náš vojenský archiv, inscenaci interaktivní a mezinárodně vysoce uznávané divadelní hry současného rakouského autora Pauluse Mankera "Alma". Hra byla uvedena předtím už ve Vídni, v Lisabonu, myslím, že i v L.A. a v Berlíně, zkrátka hledali i třeba poněkud zanedbanou dobovou stavbu, prostředí, kde by se mohlo publikum během představení pohybovat a zapojovat se do hry, tomu odpovídalo nádvoří i interiéry Invalidovny. Ale armáda to nepovolila, protože to byl vojenský objekt. Hru jsem pak viděla na DVD, hodila se pro mezinárodní společnost, střídala se v ní němčina a angličtina, byla to taková mozaika, která zobrazovala retrospektivně život Almy M. spolu s dobou, v níž žila, a uměleckou sférou, v níž se pohybovala.
Hana Rypáčková
Právě to spojení s Mahlerem,zmínky v Kafkově a Brodově životopise mě donutilo se na to vše pečlivě podívat.Ale vlastně kromě Písně o Bernadettě jsem nic neznala. Tohle nakopnutí je Vlaďko dost dobré.Palec nahoru.
Vladka Steinová
Dobrý den a děkuji za milý a pro mě dost znamenající kometář. Možná mě trochu mrzí, že byť si článek četlo pár lidí, nikdo se nijak nevyjádřil. Pro mnohé to možná není zajímavé.Tento spisovatel však tady byl.Máš Vando pravdu, Alma Mahlerová byla opravdu velká svůdnice, střídala muže,ale když se vybouřila a vzala si Franze za manžela, zůstala s ním až do jeho konce.Více pozornosti věnuje tomuto spisovateli ŽNO,myslím, že na středních školách se v hodinách literatury již tak moc neprobírá. Ještě jednou Vando - velký dík.
VANDA Blaškovič
Přátelé, tuším, že tak jako mne, ani nikoho z čtenářů i60 nenapadlo, že tento odborný článek mohl napsat někdo z nás. Ale stalo se. Napsala ho Vladka. Myslím, že jedině ona zde má tyto skvělé znalosti o historii, filmu, divadlu, knihách atd. Prostě znalosti z humanitních věd. Ani nemusí hledat doplňující informace na internetu, na rozdíl ode mne. Již jsme se o širokém rozhledu Vladky přesvědčili mnohokrát, zejména v jejich komentářích. Vladko, musím se přiznat, ke své ostudě, že mi jméno Franz Werfel nic neříkalo. Proto jsem i článek jaksi přešla. Ale nyní je to již jiné, díky Tobě. Také jsem se musela podívat, co přesně znamená termín expresionismus. Jistě, kdybys do nadpisu uvedla svůdnici Almu Mahlerovou, to by mne okamžitě zaujalo a myslím, že by byl i ohlas na článek vyšší. To víš, ženský! Není to pro nás úplně lehké čtení. Ale Ty jsi nás chtěla informovat o židovském spisovateli Franzovi Werfelovi, a akcích pořádaných na jeho počest. A já ti za tuto informaci děkuji! Zase se mi trochu rozšířil obzor… Ahoj!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.