Knižní tip: Mládí

Knižní tip: Mládí

13. 10. 2015

V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách tráví dovolenou dva osmdesátiletí přátelé, umělci, Fred Ballinger a Mick Boyle, a vzpomínají na své bohaté a úspěšné životy hudebního skladatele a filmového režiséra, obklopeni dalšími zajímavými a excentrickými hosty – jihoamerickou fotbalovou legendou, slavným hercem z Kalifornie nebo současnou Miss Universe. Zatímco Ballinger tráví čas odpočinkem, Boyle pracuje na svém novém a pravděpodobně posledním filmu s pěticí mladých scenáristů, doufaje v mistrovské dílo.

Kniha ve formě scénáře je psána duchaplnou a zábavnou formou, jejíž hlavní osu tvoří nahořkle vtipné dialogy úspěšných mužů na sklonku života. To vše v přímé konfrontaci s ostatními osamělými hosty hotelu, kteří se v přepychu pokoušejí pošetile taktéž zastavit „svůj“ čas.

Paolo Sorrentino, který přitáhl pozornost předcházejícím filmem Velká nádhera, natočil podle tohoto svého scénáře stejnojmenný film s Michaelem Cainem a Harveym Keitelem v hlavních rolích. Mládí bylo uvedeno na festivalech v Cannes a v Karlových Varech, kde získalo cenu diváků. Premiéra filmu v českých konech proběhla 8. října. 

Paolo Sorrentino v roce 1998 natočil krátký film Láska nezná hranic, za nějž získal řadu cen. V soutěži benátského festivalu v roce 2001 a následující léto na MFF KV byl uveden jeho celovečerní debut Přebytečný člověk. Od roku 2004, kdy byl v Cannes představen snímek Následky lásky, jsou do soutěže nejvýznamnějšího filmového festivalu zvány Sorrentinovy filmy pravidelně: Rodinný přítel (2006), Božský (2008, Cena poroty MFF v Cannes), Tady to musí být (2011), Velká nádhera (2013, Oscar za nejlepší neanglicky mluvený film) i Mládí (2015, Cena diváků MFF v Karlových Varech). Sorrentino je také respektovaným spisovatelem.

knihy zábava
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Docela jsme se s mužem shodli, že nás takhle v mládí zasáhl Sladký život.Skvělé výkony obou starců, štěk Fondové, ale uhrála to.Snové výjevy, dost dobré hlášky,Touha mužů po mládí- co jiného než nahotinky, ale trvalý cit je projeven u všech třech seniorů, smíření.To vše v krásných kulisách a lázně- trochu jiné než Františkovy .Na okraji kýče,ale nesklouzlo to tam..
Vladka Steinová
Dobrý večer, žádný film od p.Sorrentina jsem nikdy neviděla, až nyní film Mládí. Knihu neznám. Výkony hlavních pánů-seniorů-ať se jedná o Harveye Keitela, či Michalea Caine -každému z nich je hodně pře 70- jsou výborné, ale jinak mě film nijak moc neoslovil. Mládí evokuje ta krásná nahá dvka v bazénu v konci filmu? Budu ráda, když sem p.Hanka Rypáčková napíše svůj názor.Děkuji.Vladka
Hana Rypáčková
Raději to nečtu.Jdeme na to zítra do Filmového klubu....Až potom.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...