Foto

Vánoční strom pro Prahu
bude z České Lípy

5. 11. 2015

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí bude letos z České Lípy, kde vyrostl na pozemku soukromé firmy. Statný smrk je 23 metrů vysoký a rostl zhruba 50 až 65 let. Lesníci jej pokácejí 22. listopadu. Na náměstí se rozzáří 28. listopadu, oznámila společnost Taiko, která v metropoli pořádá tradiční vánoční trhy.

"Strom, který jsme vybrali, byl jednoznačně nejhezčí ze všech nabízených. Ukázalo se, že se vyplatí oslovit veřejnost z celé republiky. Navíc je opravdu lehce dostupný, takže se bude jistě dobře upevňovat a odvážet," uvedl Petr Hozák ze společnosti Taiko. Smrk z České Lípy musí ustoupit výstavbě. Investor místo něj vysází desítku jiných stromů.

Vybraný strom musí mít nejenom bezchybný vzhled, ale musí být i zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.

Loňský téměř třicetimetrový vánoční smrk pocházel z obce Nespeky na Benešovsku. Rostl v soukromé zahradě. Vánoční trhy začnou na Staroměstském náměstí 28. listopadu a potrvají do 6. ledna 2016. Vítězný strom se slavnostně rozsvítí v první den trhů.

Praha Vánoce vánoční strom
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Evi a co Ti v tom brání.Jenom ten malý někde vykopat v lese a nic to nebude stát..A s lesem se znáš i každé jeho zákoutí a když nenajdeš vyšleš Bertíka na pomoc.Stejně s ním chodíš do přírody.
Eva Mužíková
V roce 1990 jsem vysadila před okna malý smrček. Začala jsem jej každoročně o vánočních svátcích zdobit barevnými světýlky. Jak čas letěl, stromek vyrostl, takže k jeho rozsvícení jsem již musela používat vysoké štafle. Pohled na sněhem zasypaný strom, ozářený barevnými světýlky mne vždy uchvátil. Tady po přestěhování žádný nemám, ale stále mne to láká, zasadit opět malinký do zahrádky u domu...
Zdenka Jírová
Letos byl pro mne smutný pohled na celou řadu smrků pichlavých, krásných , statných stromů. které musí být skáceny, protože u nás ve velkém podlehly smrtelnému napadení. Netýká se to jen zahradních a parkových stromů, jsou zasaženy celé Krušné hory, kde byl tento smrk vysazován po zničujících kyselých deštích., Radovali jsme se jak hory zase krásně ožily a znovu pohroma. Je to smutné.
Jana Šenbergerová
Ten pražský uvidím živě jen stěží. Možná olomoucký, jestli se tam vypravíme. Ale na ten náš zlatohorský už se těším, i když v poslední době to bývá většinou krásný strom z některé zahrady nebo veřejného prostranství. A to už mě moc netěší. Mrzí mě, že zmizí z míst, kde se pohledem na něj mohli těšit všichni kdykoliv, zatímco po několika dnech třpytivé krásy bude po něm. I tady platí, že světská sláva je jen polní tráva. :-)
Alena Vávrová
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-blesk-praha/353528/staromak-zkrasli-vanocni-strom-z-ceske-lipy-ma-23-metru-a-65-let.html
Květoslava HOUDKOVÁ
Už mnoho let jsem zvyklá: Vánoční dárky pořídit do konce listopadu - v prosinci už jen papír/zabalit a jít se - už pouze projít do vánoční atmosféry. Ve vnitř. kapse bundy mám nejnutnější peněž. částku (na příp.občerstvení) = nikdo mne neokrade, nekoupím žádný předražený šunt apod. A smrk přeci taky nevyrostl v centru Čes.Lípy - krásné lesy ještě máme!
Alena Tollarová
Česká LÍPA! dodá smrk? no to je konec :)))
Eva Balúchová
Tradice vánočních stromů republiky vznikla v Bílovicích nad Svitavou. Tradici starou téměř 90 let založil spisovatel Rudolf Těsnohlídek. V bílovických lesích v údolí Rodolfa Těsnohlídka jsou vybrané 3 stromy a do 15.11.probíhá hlasování o vítězný strom. Zítra jdeme na výšlap do tohoto údolí,třeba uvidím stromy na vlastní oči a budu moct ovlivnit výběr vítěze.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.