Když mi bude šedesát čtyři: píseň When I´m sixty four

Když mi bude šedesát čtyři: píseň When I´m sixty four

30. 11. 2015

Kdysi dávno jsme obdivovali krásné melodické písně skupiny Beatles a zkoušeli jsme si překládat jejich texty. Tehdy jsem velmi rád hrával jejich melodie na kytaru. Mezi nimi mne zaujala nenápadná písnička s humorně zamyšleným textem i melodií, kde se zpívá o mladém muži, který uvažuje jaký bude jeho život, až mu bude 64 let.

Bylo mi tehdy 18 let a nedovedl jsem si představit, jaký bude můj život, až mi bude o čtyřicet šest let více. Tehdy ještě muži odcházeli do důchodu už v šedesáti letech a můj dědeček byl po šedesátce vitální muž, se kterým jsme chodili do lesa na dlouhé vycházky při hledání hub a jezdili jsme s ním na kole na výlety. Tak nějak jsem si představoval i sebe na vycházkách a vyjížďkách s vnoučaty.

V letošním roce jsem se dožil věku uvedeného v písničce a už mám jasnou představu jak se dá v českých podmínkách žít. Podobně zní i část písňového textu po překladu: Pracovat na zahrádce, vyrývat plevel, kdo by mohl žádat víc?"

V textu se obrací ke své budoucí partnerce: "Budeš také starší. A když řekneš jediné slovo, zůstanu s tebou. Můžeš plést svetr u krbu. V neděli ráno si vyjedeme na projížďku... Můžeme si odtrhnout od úst - vnoučata na Tvých kolenou. Budeš mě stále potřebovat... až mi bude šedesát čtyři?

Předčasná úmrtí ve skupině Beatles

Bohužel John Lennon zahynul rukou duševně nemocného fanouška v pouhých čtyřiceti letech (1980) a George Harrison na rakovinu v 58-mi letech v roce 2001. Ti dva se nedožili ani šedesáti let. Paul McCartney zpíval na ceremoniálu olympijských her v Londýně 2012 a skládá hudbu dodnes, včetně oratoria pro symfonický orchestr. Ringo Star V roce 1998 natočil album Vertical Man s řadou pozoruhodných hostů (Ozzy Osbourne, Steven Tyler, Alanis Morissette). V dubnu 2015 byl uveden do Rokenrolové síně slávy v kategorii Ocenění za hudební dokonalost.

 

Beatles hudba zábava
Hodnocení:
(4.3 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Marná sláva, jsem poznamenaná Zlatými šedesátými, zvláště druhou polovinou, kdy jsem dospívala. Teď jsem si pustila to přiložené video, píseň je na dnešní dobu poněkud jednoduchá, především doprovodně, ale stále je to nenapodobitelné. A ten věk? No, nechce se ani věřit. Tak dodatečně vše nej k tomu sixty four. Já už to mám za sebou. :-)
Naděžda Špásová
Na Beatles jsem vyrostla. Pamatuji se, jak jsme si je v 9. třídě s holkama rozebraly. Můj idol byl Paul. Láska k Paulovi léty vyprchala, ale jejich písničky miluji dodnes. Jejich hudba je věčná. Bílé dvojalbum bylo nejoblíbenější u našeho syna, když byl malý.
ivana kosťunová
Ano, je to z alba Žlutá ponorka. Přivezl nám ho kamarád ze zahraničí, u nás se sehnat nedalo. Beatles a zlatá šedesátá. Nebylo to v dobách našeho mládí zas tak marné, že ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.