Kapr se salátem je stálicí štědrovečerního menu
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Kapr se salátem je stálicí štědrovečerního menu

22. 12. 2015

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke stálicím štědrovečerního menu – většina Čechů dává této alternativě přednost před jinými rybami či řízky. Zatímco příprava šupináče je v podstatě snadná, na prezentaci přílohy se podílí celá rodina. Recept se zpravidla dělá "podle maminky" a strávníci prohlašují, že právě jejich salát je nejlepší.

Jenže tradiční kapr se salátem bývá trochu těžký na žaludek. Gastronomičtí odborníci zastávají názor, že by alespoň salát měl mít vylehčenou variantu.

Šéfkuchař Jan Kvasnička z pražské restaurace AvandGarde má bramborový salát rád, ale kapra nejí. "A když, tak si nepochutnám. Přednost proto dávám vinné klobáse či řízku," řekl. Bramborový salát si nechá připravit třeba od maminky či tchyně.

"Nechci jíst kapra, nechci jíst rybí polévku," notuje si s ním další člen domácí kulinářské elity z restaurace La Veranda Radek David, který svůj recept na vánoční salát rád prozradil. "Základem jsou dobré bramborové rohlíčky vařené ve slupce, ovšem zcela pomalu a ne na sto stupňů. Zeleninu uvařím v okyselené vodě a používám domácí majonézu vyrobenou z kvalitního oleje, vajec i hořčice," uvedl.

Podle něj hodně změnila moderní doba včetně internetu. Poučení lidé se odklánějí od kuby či cukroví, preferují další druhy ryb a skutečně sváteční večeři si chtějí užít. "Jsem otec dvou dětí, které ryby mají rády, kapra však nemusí. Vánoční zvyky ale u nás zůstávají," zdůraznil s tím, že vařit se musí v klidu a s láskou.

Hlavní šéfkuchař z prestižní skupiny restaurací Kampa Group Marek Raditsch postrádá regionálnost a tedy i rozmanitost štědrovečerního stolu. "Každý kraj měl své speciality - ať to byl kuba, zvěřina, šneci a řada dalších postních jídel. I proto vítám, že lidé stále častěji zkouší něco nového a vyžadují to i u nás v restauraci. Zjišťují, že existují i jiné ryby a dají se upravit jinak než smažením," vysvětluje. Osobně se o tom přesvědčil, když pracoval například v Norsku.

"V některých oblastech lidé jedli vepřová žebírka, jinde zase tresky, ústřice či jehněčí. Tam se uniformita zcela vytratila," dodal. Bramborový salát připravuje, jelikož však část jeho rodiny pochází z Rakouska, dělá ho vylehčený. S bramborami zalitými vývarem, octem, cukrem, cibulkou - a bez majonézy, hrášku, salámů či vajíček. "Minule jsme u nás v restauraci zkusili brambory zaudit a salát byl úžasný," podotýká.

Pozoruhodné recepty vycházejí z mistrovství v přípravě bramborového salátu, které se každoročně koncem roku koná ve středočeském Mratíně. Kromě brambor obsahují mrkev, žlutou i bílou cibuli včetně šalotky, červenou kapii, řapíkatý celer, sterilovanou okurku, slepičí i křepelčí vejce, jablka různých odrůd, hrášek, hořčici, tatarskou omáčku či med.

 

gastronomie kapr Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také máme klasiku, výrobu salátu jsem velmi ráda přenechala synovi a máme i řízky a vinné klobásy máme též rádi. Je to o tom, co kdo jí . A první svátek nevařím !
Alena Várošová
U nás se kapr poslední dobou nedělá,já jej nemusím.Nahrazujeme jej řízky,ať už kuřecími,nebo vepřovými a bramorovým salát,kde dáváme mnoho zeleniny,tatarku s bílým jogurtem.Vejce nedáváme a vinnák lobása v našem kraji se nepodává,Tak všem dobrou chuť na jídlo na které jste zvyklí.
Jana Slavíková
I já se připojuji k tradiční štědrovečerní večeři. Budu sama, ale salát a pár kousků ryby (místo kapra mám amura) si udělám. Všem přeji dobrou chuť.
Zuzana Pivcová
Věřím, že v různých zemích mají i různé vánoční dobroty, ale já po žádných lahůdkách netoužím. Patřím do Čech, jsem původem z Podkrkonoší a celý život máme, a to já i má sestra, na vánoce tradiční jídlo - rybí polévku, smaženého kapra s bramborovým salátem a vinné kobásy, na závěr jablečný štrůdl a čaj. To je samozřejmě věc každého člověka, co má rád, čím potěší druhé, a to nejen jídlem. :-)
Jitka Chodorová
Bramborový salát je u nás v rodině tradicí, sice ho odlehčuji,ale majonéza tam být musí, no a u kapra se rozcházíme, vlastně nejradši ho mám já, večeřím, snídám, obědvám.A jak píše paní Hana, studený kapr s kůží, to je neskutečná dobrota.Manželovi dělám vepřové řízky,a pokud jsou u nás i starší vnuci, tak ještě kuřecí. Ale vše s láskou!
Ladislav Vesecký
Souhlasím s Vámi paní Houdková.
Květoslava HOUDKOVÁ
Máme hezké české zvyky, nechceme ty z Ameriky. Žádný krocan - byť jen půl - kapr patří na náš stůl! Krásné dárky, plná bříška máme přeci od Ježíška. Proto můžem kopnout směle Santa Klause do p.....
Zdenka Jírová
Na českou tradici nedám dopustit, i když během roku bramborový salát nemusím. Samozřejmě ho ale dělám " podle maminky" , jen ho trochu odlehčuji bílým jogurtem, kterým 1:1 ředím majonézu. Také místo cibule, která mi nedělá dobře, používám jemně nasekaný pórek Věřte, chuť se nezmění, jen je trochu jemnější a mám po problémech. Kapra ale miluji a jím ho i během roku, ale v jiných úpravách než jen smažený.
Eva Mužíková
Jasně, není nad studeného kapříka druhý den,,,
Jana Šenbergerová
Poslední roky jsme jedli kapra se salátem celé svátky. To byla pohoda! Žádné vaření. Letos si ho dáme dvakrát. :-) Tuhle dobrotu jsem si neodpustila, ani když jsem byla na vitariánské stravě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...