Jaká je ideální teplota vody pro koupel či sprchu?
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Jaká je ideální teplota vody pro koupel či sprchu?

7. 1. 2016

Jen málo věcí je v chladných dnech příjemnějších než horká koupel. Ovšem jakou teplotu by voda ve vaně měla mít - to je předmětem žhavých diskusí už od dob dávného Říma. Vyřešit je se rozhodla dermatoložka Melissa Piliangová z Clevelandské kliniky, která došla k závěru, že 44 stupňů Celsia je onou magickou hodnotou.

Zatímco z kohoutku může téct voda horká až 60 stupňů Celsia, většina lékařů doporučuje nastavení domácích bojlerů na teplotu těsně pod 50 stupňů, aby se předešlo opaření.

A optimální teplota na spláchnutí špíny a každodenních bakterií je podle doktorky Piliangové 44 stupňů Celsia - a méně. "Voda ve vaně by měla být pocitově teplá, ale ne nepříjemně horká," radí.

Epidermis, tedy svrchní část kůže, má vnější lipidovou vrstvu, která organismus chrání. "Právě ona drží špatnou vodu a bakterie venku, dobrou vodu uvnitř a uchovává pokožku vláčnou a hydratovanou," vysvětluje Piliangová. Tuto ochrannou vrstvu přirovnává k vrstvičce másla na noži. Když ho podržíme pod studenou vodou, zůstane na místě, ale pod horkou vodou se rozpustí a steče. A přesně totéž udělá s ochrannou vrstvou na kůži lidí horká koupel nad 44 stupňů, tvrdí.

U mladších lidí kůže nahradí vrchní lipidovou vrstvu rychleji než u starších lidí. "Jak stárneme, má kůže menší toleranci vůči horké vodě, což může vést k jejímu vysychání, svrbění, zarudnutí a možná dokonce i k ekzémům," varuje.

Ani hydratační krémy přirozené kožní lipidy nenahradí. A zatímco dvacetiletá žena si může dát horkou sprchu dvakrát denně, ve čtyřiceti už může zjistit, že po takové sprše má po těle plochy suché kůže.

koupele voda zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Mně je tato informace celkem k ničemu, protože si nezměřím teplotu vody při sprchování. i kdybych se ale neměřil ideální teplotou, tak mi to bude jedno. Hlavně, když mi je sprchování příjemné. Vloni jsme rekonstruovali koupelnu a s manželkou jsme se rozhodli, že v našem věku jsou už lepší sprchové kouty než vana. Objednali jsme si tak čtvrtkruhový sprchový kout z https://www.vybavime-koupelny.cz/sprchove-kouty , ve kterém máme dost místa a dobře se nám z něj vylézá.
Naděžda Špásová
To je hezké, ale já třeba nesnáším horkou vodu. Používám už léta Dove a nedám na něj dopustit. A hlavně nesnáším suchou kůži, takže se promazávám kosmetickou vazelínou. Také doporučuji.
Jana Šenbergerová
Teorie je hezká věc, ale pocitově to bude vnímat každý po svém.
Alena Tollarová
Tělové mléko do sprchy jsem na radu vyměnila za olejový tělový balzám do sprchy. Ale to teploty vody si kecat nenechám.
ivana kosťunová
tak příště do sprchy s teploměrem ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.