Olga Havlová: odvážná a přísná opora Václava Havla
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Olga Havlová: odvážná a přísná opora Václava Havla

24. 1. 2016

Přísná, odvážná a připravená pomoci. Tak si Olgu Havlovou, manželku prvního českého prezidenta, pamatují přátelé a známí. Vystřídala řadu profesí i životních rolí, a ve všech obstála se ctí a grácií. Chudé děvče z předměstí, skladnice a uvaděčka v divadle, aktivistka disentu a první dáma republiky za všech okolností odmítala malost a neupřímnost. Od jejího úmrtí uplyne ve středu 20 let.

Její osobnost nedávno připomněl celovečerní dokument Miroslava Janka. Představil ji podobně neokázale, jako byla sama – jako kamarádku, která nezkazila žádnou legraci, vášnivou hráčku karet, houbařku a milovnici přírody, ale i ostrou glosátorku.

"Byla krásná, zajímavým způsobem. A originální. Hned jsem pochopila, že je to žena z jednoho kusu, nenechala se ničím, čím nechtěla, ovlivnit. K tomu byla zvídavá," řekla o ní Jiřina Topolová, manželka dramatika Josefa Topola.

Osvícená bytost z dělnické rodiny

Její dětství a mládí se odehrálo v prostředí Žižkova: "Vyrůstala jsem hlavně na ulici, byla jsem divoká a neposlušná." Narodila se 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová, když jí bylo šest, rodiče se rozvedli. Za protektorátu navštěvovala Milíčův dům, kde v tvůrčím prostředí četla knihy a chodila do divadel.

Divadlu posléze zcela propadla. Při učení v Baťových závodech na opravovačku punčoch chodila do soukromých hodin kurzů herectví, kde bylo možno potkat budoucí hereckou elitu národa. Později pracovala jako účetní, prodavačka, uvaděčka. A nedostatek vzdělání dorovnávala intenzivní četbou a studiem.

Václava Havla jí představili v kavárně Slavia v roce 1953. Vztah s ním ji přivedl do společnosti lidí zcela zapálených pro literaturu. A společná vášeň pro divadlo je svedla na dlouhá léta do Divadla Na zábradlí, kde byl Václav zprvu kulisákem a později dramaturgem a Olga uvaděčkou.

"Nejen, že si rozumíme v pohledu na život, ale byl to i zájem o literaturu, divadlo a výtvarné umění. Spojovaly nás prožitky ze setkání s dobrými přáteli, ale i chvíle, kdy jsme čelili soustavné 'péči' StB. To vzájemné ovlivňování je tu pořád," řekla později o svém vztahu s Václavem Havlem. V červenci 1964 se za něj provdala, v utajení a navzdory nesouhlasu Václavovy matky, která se s představou snachy z proletářské rodiny odmítala smířit.

Funkce první dámy ji nezměnila

Po potlačení pražského jara a během normalizace mu stála věrně po boku, oba byli vystaveni politickým represím, které v roce 1979 vyústily v Havlovo uvěznění.

Po ten nelehký čas mu byla oporou, psala mu a posílala balíčky. Sama v té době často pobývala na chalupě na Hrádečku, která se za časů normalizace stala společenskou a kulturní křižovatkou. A v 80. letech se Olga podílela na vydávání časopisu O divadle a Originálního videojournalu.

"Byla jakousi mravní jistotou, dovedla naprosto přesně vycítit, kdo moc žvaní anebo kdo se vytahuje, kdo je příliš pyšnej, anebo příliš skromnej. Takové to elementární lidské cítění měla a také proto se těšila takovému respektu," řekl o ní Václav Havel v televizním dokumentu Paní Olga.

Dramatické události konce roku 1989 vynesly manžele Havlovy do popředí. Role první dámy se zhostila s přirozeným sebevědomím, podle svých přátel se nezměnila v ničem. Svému muži byla i tehdy rovnocennou partnerkou i rádcem a velkoryse mu odpouštěla i jeho nevěry.

A soustředila se na činnost ve Výboru dobré vůle, založeném v roce 1990. Dbala na posuzování žádostí a na účelné využití každého nadačního příspěvku, na pohotové poskytování pomoci a udržování kontaktu s dárci i obdarovanými.

"Olga byla pevná bytost, dovedla být tvrdá, ale skromná, hrdá a spolehlivá," řekla o ní herečka Vlasta Chramostová.

Po jejím předčasném úmrtí na rakovinu 27. ledna 1996 ve věku nedožitých 63 let čekaly desetitisíce lidí v mraze na Pražském hradě dlouhé hodiny, jen aby se s ní mohly naposledy rozloučit.

V roce 2012 po ní pojmenovali ulici na rodném Žižkově. A cena pro handicapované, kterou poprvé vyhlásila v roce 1995, je každoročně udělována osobám se zdravotním postižením, které s odhodláním a přes překážky ve vlastním životě slouží jiným.

 

komunismus osobnosti Václav Havel
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Magdalena Ondřejovská
Reakce na příspěvek pana Petra Stejskala Vážený pane, dost dobře jsem nepochopila, o co vám jde. Zazlíváte paní Olze Havlové, že na peronu nezdravila postižené děti z vlaku? Ale probůh, proč by to dělala? Víte vůbec, o jakou akci se to jednalo? Byla to akce s názvem Vlak plný úsměvů a podivte, pane Stejskale, tu akci pořádaly České dráhy právě ve spolupráci s Nadací dobré vůle Olgy Havlové. Pro vaší plnou informaci, paní Havlová byla spolupořadatelkou, nikoliv nějakým VIP hostem, který se nechá obletovat pikolíky a na děti se vykašle. Opravdu nevím, zda tyto Vlaky plné úsměvů jezdí dodnes, ale udělaly pro postižené děti velký kus práce a přinesly jim mnoho zážitků a radosti. Než začnete s kritikou, měl byste si zjistit fakta. Co se týče titulu první dáma, nevím, zda protokol tento titul uznává, či ne. Ani mě to netrápí. Paní Olga Havlová byla dámou tak jako tak. Nejenom vystupováním, ale i skutky.
petr stejskal
Kdysi jsem byl na nádraží,kdes tál u prvního nástupiště vlak tažený parníma lokomotivama. Byla to akce pro nemohoucí děti . Z Prahy do ZOO ve Dvoře. Vlak byl poměrně dlouhý. Na peron přicházeli lidé a dávali dárky těm ve vlaku. byly tam nejen rodiče s dětmi,ale i školní party. Za lokomotivama byl jeden vagon. V něm byl oficielní doprovod,jehož součástí byla i Olga Havlová. Po peronu od restaurace k vagonu kmital číšník. Ale z doprovodu nikdo nevylezl z vagonu aby ,byť neoficielně ,ty nebožáčky ve vlaku pozdravil. Prostě vlak odhoukal a odjel. Jen z peronu děti dětem mávali. A jen pro zajímavost, v našem státě neexistuje titul první dáma,možná tak v USA. My máme jen, a měli jsme vždy, manželky prezidentů.
Zuzana Pivcová
Myslím, že život s Václavem Havlem nebyl zrovna lehký (omlouvám se, nemyslím to nijak zle), a fakt, že to zvládla až do konce, ji v mých očích staví skutečně hodně vysoko.
Soňa Prachfeldová
Skvělá silná osobnost, měla jsem ji moc ráda.
Alena Várošová
Paní Olgu Havlovou jsem brala jako první dámu prezidenta měla úroveň,byla milá a ldié ji měli rádi.
ivana kosťunová
Olga Havlová byla velká osobnost které si vážili i státníci v jiných zemích. Není tajemstvím, že se snažila Václava Havla od role prezidenta odradit.
Vladka Steinová
Paní Olga byla milá, příjemná a velmi skromná. A přesto to byla dáma. Manželovi byla velkou oporou.
Zdenka Jírová
Byla to opravdu " dáma" na svém místě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.