Jak vaří seniorům? Jídla jsou přesolená, odhalil TEST DNES
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak vaří seniorům? Jídla jsou přesolená, odhalil TEST DNES

20. 2. 2016

Obědy pro seniory, které prošly testem MF DNES, mají mnoho společného - jsou hodně slané, nadupané energií, ale s vitamíny je to slabší. Kladem jsou velké porce, vystačí klidně i na dvě jídla. V laboratoři, kam redakce jídla z různých koutů republiky dopravila, posuzovali  obsah soli, vitamínů, bílkovin, tuků, sacharidů, škrobu, a vlákniny. Zjišťovali také hmotnost pokrmů a jejich energetickou hodnotu.

Druhou částí testu byla degustace pokrmů, na kterou redakce TESTU DNES pozvala ministryni práce a sociálních věcí  Michaelu Marksovou a tři odborníky na výživu. Ti posuzovali také týdenní jídelníčky a shodli se na tom, že nejslabším článek obědů jsou polévky.

Jak poznamenala  ministryně Michaela Marksová při ochutnávce: "Měla jsem pocit, že jsem se propadla do svých školních let, ať se polévka jmenovala zeleninová nebo zelná, byla v ní  minimální stopa po zelenině nebo zelí."

Jak dopadly v testu obědy, které dovážejí seniorům pečovatelské služby či komerční firmy nebo na ně mohou chodit do specializovaných jídelen? Co (ne)chutnalo porotě a co odborníci říkají na složení jídleníčků? To se můžete dozvědět v úterý 23.2. v magazínu TEST DNES.

jídlo senioři Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Mám zkušenost jen s maminkou.Vozili jí obědy . Vybírala ze třech jídel a chutnalo jí. Také náš soused byl spokojený, jídlo si rozdělil a po obědě si dal koláč, druhou půlku k večeři a nějaký chlebík se šunkou či sýrem, ovoce. My málo solíme, tak to by mi vadilo, přesolené jídlo. Muž je v nemocnici a chutná mu, teplé večeře mimo víkend , ovoce, jogurty. Polévky mu vyloženě chutnají, jsou pestré- ne na jedno brdo. Není to všude stejné.
Květoslava HOUDKOVÁ
Milé kamarádky, po 5ti letech života v Domě s pečov. službou už nějakou zkušenost mám: Byty jsou vybaveny velkou kuchyň.linkou, ostatní máme své - kdo je schopen, může si vařit sám, nebo využít dovozu obědů z místní restaurace. Ta vaří pro hosty výborně-velká nabídka, chutné a velké porce. Pak ještě "týdenní menu"=polévka a výběr ze 2 jídel, dále školní stravování a obědy pro seniory. "Ze zvědavosti" jsem si - nepravidelně - asi 5x koupila seniors.oběd: Polévka + výběr ze dvou jídel, cena 50,- + 15,- dovoz. Jídlo bylo méně chutné a z 5ti polévek jsem 3x vylila do WC. O toto stravování už zájem nemám, "držím si palce", abych si vařila sama, co nejdéle. Občas si dojedu pro "polední menu"- celkově chutné, velké porce (polévky i na 2x), cena 69,-- A nyní je další možnost (dokud lze): Restaurace v blízké vesnici též vaří pro seniory = výborně - polévky chutné, výběr ze 3 jídel, porce dostačující, cena 58,- ! Dopravu už mám zdarma, tak si občas dělám "obědvací výlet" (přijedu-najím se - a do hodiny mohu odjet domů, nebo dále pokračovat směr Praha.) Ten Magazín TEST si určitě koupím a porovnám se svými zkušenostmi.
Hana Čadová
Žádné zkušenosti s jídelníčkem pro seniory nemám. Někdo něž jídlo ochutná, hned přidává polévkové koření (maggi). Také nic moc nemocniční strava! Všem přeji dobrou chuť bez přesolených a kořeněných jídel!
Lenka Hudečková
Já také nemám zkušenosti, můj taťka si chodí pro obědy do školní jídelny, kde vaří jídla velmi slušná. Sice mu někdy nechutná,ale to se stává. Každému nám někdy nechutná. Z našeho města vím, že valná část starších lidí chodí také pro obědy do škol nebo školek a jsou spokojeni.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nemám zkušenosti s jídlem pro seniory, ale snad by se nemělo lišit od stravy neseniorů? Tedy jestli třeba senioři nemají určité dietní omezení. Já např. chodím do Slunečnice, kde vaří jídla hodně zeleninová a maso jen ryby či drůbež. Navíc si mohu koupit jen poloviční porci polévky či hlavního jídla. K večeři si kupuji nějaké zeleninové saláty či si dávám jogurt nebo sýr. Uzeniny nekupuji a dávám přednost kvalitním potravinámi z farmářských trhů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.