A zase ta otravná změna času!
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

A zase ta otravná změna času!

25. 3. 2016

V České republice, jako ve většině evropských zemí, začne v noci na neděli platit letní čas. Ve 02:00 si lidé opět musejí posunout hodinky o hodinu dopředu, takže noc ze soboty na neděli bude o 60 minut kratší. Přinese to pozdější rozednívání, ale také pozdější stmívání. Letní čas letos skončí 29. října.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé v letech 1915 a 1916, vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

Motivací pro zavedení zimního a letního času byly energetické úspory během dvou světových válek. V současnosti už ale tento důvod nemá opodstatnění. Ukázalo se totiž, že změna času zřejmě nemá na spotřebu elektřiny žádný vliv. Proto existují četné snahy letní čas zrušit. Loni v říjnu například senátor Petr Šilar představil petici, kterou hodlá vyzvat český parlament, aby se zasadil za zrušení střídání letního a zimního času. V posledních letech požadoval vysvětlení smyslu letního času od Evropské komise například europoslanec Pavel Svoboda. V minulosti se o zrušení letního času marně snažil i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku nyní již zesnulý pekař Stanislav Pecka.

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví také loni v říjnu uvedli, že změna času je pro lidské tělo nepřirozená. Podle nich se tím rozbíjí vnitřní sehraný biorytmus. To u citlivějších jedinců provází únava, ospalost a dezorientace, jež vedou ke krizovým situacím. Vyrovnat se se změnou dá tělu zabrat, může to trvat i více než týden.

Američtí vědci pak předloni uveřejnili studii, podle níž den po zavedení letního času se o 25 procent zvyšuje počet srdečních záchvatů. Po přechodu na zimní čas jich naopak prakticky stejným poměrem ubylo.

letní a zimní čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kdysi mi změny "trochu" vadily (tak 1-2 dny, než jsem si zvykla). A od doby důchodu jsou mi "putna" - žádný výlet si neplánuji - hodiny sledovat nemusím. Kdy se vzbudím je mi jedno - hodiny přeřídím následně, až když čas řeknou ve vysílání TV.
Jana Šenbergerová
Změny času nejsou jen českou záležitostí. Toto by mohlo zajímat nejen studenty angličtiny: http://www.helpforenglish.cz/article/2011102902-letni-a-zimni-cas
Eva Krausová
Měl by být jen středoevropský čas, žádný letní...Nejvíce to škodí lidem, co musí vstávat již ve 4hod.do práce, takže vstávají vlastně již ve 3hod., což prostě zdraví vůbec neprospívá, naopak.Nechápu, proč se o tom jen mluví, ale proč se letní čas už dávno nezrušil.To jsou ostatně Češi, mluvit a rozebírat jen ale konkrétní činy v nedohlednu...
ivana kosťunová
Trochu vadí, ale přežiju to, jsou věci, které mi vadí víc
Alena Vávrová
Mně to také odjakživa vadí a vadit nepřestane.
Danuše Onderková
Už aby to bylo, jsem chtěla říct, konec změnám času. Prostě chybička se vloudila :)
Jarmila Komberec Jakubcová
Změna času z doby komunismu dnes ztrácí svůj význam a nechápu proč tento nesmysl nebyl již dávno zrušen. Nechápu k čemu slouží? Myslím, že důvodem byla svého času energetická krize, která ale již dávno není.
Jana Baloušková
Změna na letní čas mi vadí i v důchodu. Zase nás čeká buzení vnučky do školky, o hodinu dříve není schopna snídat a večer za světla děti těžko usínají a tím se jim o hodinu zkracuje doba spánku. Je to zrůdné.
Alena Várošová
Také je to zbytečné měnit dvakrát do roka čas,je to fakt otravné.
Jiří Libánský
Zbytečná změna času, která nám dvakrát ročně komplikuje život, to je jedna z největších pitomostí současné společnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.