Co s hlemýždi na zahradě? Do výkupen s nimi!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co s hlemýždi na zahradě? Do výkupen s nimi!

25. 5. 2016

Sezona sběru hlemýžďů v Česku vrcholí, počasí jí ale opět nepřeje. V posledních pěti letech se výkup šneků sbíraných ve volné přírodě zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho. Když je sucho, hlemýžď nemigruje, není ho vidět a tudíž jej nelze sebrat, řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni. Při takovém počasí je zájem sběračů velký. Poslední dobou se ale jarní přechod mezi zimou a létem zkracuje, protože teploty rychle přecházejí z pěti na 25 stupňů Celsia.

Množství sebraných šneků ovlivňuje čím dál víc i sucho. Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Firma Helix zpracovává čtyři druhy hlemýžďů, výkup se ale týká pouze hlemýždě zahradního (Helix Pomatia). Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Helix dnes spolupracuje s 60 výkupnami, před 20 lety jich bylo 150. Šlo často o výkupny ovoce. Jelikož se ale dnes rybíz, angrešt, bezové květy a padaná jablka již téměř nevykupují, není pro jejich provozovatele rentabilní držet pouze výkup hlemýžďů. Potenciál sběru šneků v Česku je tak podle Vyhnálka mnohem více využitelný.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek.

 

 

příroda
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Tito měkkýši se mi také moc líbí, a jak jsou tichouncí. Jako malí jsme je dávali na zdi domů, a vsázeli se, který nejvýš doleze. Zahradu nemám, a když ho vidím někde u cesty, vhodím ho do trávy. Jinak je mám ráda jako delikatesu. Ale to už je jiná záležitost, kterou nechávám na dobrém kuchaři.
Jarmila Komberec Jakubcová
Šneci j velká delikatesa oblíbená hlavně v Francii. Já z nich připravuji výbornou fáš, bohužel z mé rodiny to nikdo nechce jíst. Což opravdu nechápu.Jen moje pětiletá vnučka je přede mnou schovává abych prý je nesnědla.
Zuzana Pivcová
Šneci s ulitou se mi moc líbí a vždy v létě v jižních Čechách, když třeba jdeme z koncertu a je po dešti a oni se rozlézají ze školní zahrady ven na chodník, sbíráme je a dáváme zpátky do trávy. Jsou jich i desítky. Určitě bych je nesbírala a nedávala do výkupny, ani za cenu dobrého výdělku. To tedy ne. :-)
Karel Boháček
...manželka je taky sadistka na slimáky made in spain. Kde se to ve Vás děvčata bere ? Prosím - tenhle článek je o hlemýždi zahradním, nekazte ho sadismem a násilím.
Eva Balúchová
Já už jsem plzáků zničila aspoň 50.
Hana Rypáčková
Taky s nimi bojuji.... A přemýšlím o masíčku.Ale ten hlen...Dnes jsem našla prvního plzáka a zájem o něj měla ropucha, přesto jsem ho aspoň propíchla...
Eva Balúchová
To já bych si u nás docela přivydělala k důchodu,ale šnečky nesbírám ani kdybych na chleba neměla.
Alena Tollarová
Šneci jsou pěkný potvory, dokážou překousat kde co. Ale já mu to oplatit - tedy překousnout ho - nedokážu. Ale u nás jich teď moc není, tak bych si sběrem asi nevydělala ani na slanou vodu.
Eva Balúchová
Žádnému šnečkovi, který má domeček,bych neublížila a už vůbec bych ho nedala do sběrny.Každá ulita mě přijde jako zázrak přírody.Ale slimáky bez ulity nemilosrdně ničím.
Zdenka Žichovská
Ano, šnečci jsou krásní, ale......přestala jsem s nimi kamarádit když jsem jednoho přistihla při činu jak mi "překousal" stonek jiřiny o průměru větším než 1 centimetr ve výšce 10 cm nad zemí - a bylo po rostlině, už ten rok nevykvetla. Do té doby jsem všechnu vinu za škody dávala slimákům, ale šneci jsou ještě horší. Házela jsem je tedy přes plot daleko do lesa. Děti se mi smály, že se mi stejně vrátí a bohužel to byla pravda. Několik jsem si poznačila na ulitu barvou...vrátili se. Zatím moc neprší a už jsem jich nasbírala kolem 100, vloni po dešti každý den 70 - 100 a nikdo je tady nevykupuje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...