Na začátku léta
FOTO: autorka

Na začátku léta

27. 6. 2016

Co je na létu nejlepší? Jsou prázdniny a čas dovolených. Dlouhá odpoledne a vlahé večery. Ale rána, ta jsou nejkrásnější. Chladná zem po tmavé noci a horké slunce vytváří rosu a všichni ji žíznivě pijí. Nasáklé rostliny nabízejí své šťávy a květy pyl a nektar. Vše živé se hladově pouští do shánění potravy, než nastane lenivé poledne.

Horký až tropický den má zdánlivě všední předzvěsti. "Něco přijde, včely se začínají rojit", říkával strýc v takových dnech a připravoval si rojáček. Bedýnku na přenesení roje. Odpoledne horko vrcholí a právě toho včely využívají. Mladá královna opouští rodný dům se svým služebnictvem.

Při cestě k lesu přes louku jsem jsem si všimla v šípkovém keři tmavého shluku, zřejmě pod tíhou všech těch tělíček, na ohnuté větvi. To vysvětlilo hlukot, bzukot a víření. Opatrně jsem se přiblížila. Jen na chvilku, abych nevyrušila zakladatelku nového rodu. Jen kde najdou příbytek? Na zemi? V kořenech či dutině stromu? Zřejmě to byly divoké včely. Všechny hladké, bez pylových váčků. Kdy se ubytují a vyletí z domova pro vodu a potravu?

Přeji jim v novém životě vše nejlepší a díky, že jsou tu s námi. Nebo my s nimi?

 

fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Já se včel bojím, ale med miluji... :-)
Marie Novotná
Zrovna minulý týden nastalo u nás za plotem rojení.Nechtělo se mi věřit,že jim stačily obyčejné kopřivy.Matka sedla na vršíček kopřivy a jak přilétaly další včely,roj byl celý na zemi .Okamžitě jsem volala pro pomoc. Soused mé dcery přijel velmi brzy.Rojáček na zemi a sběr roje-holýma rukama-brr.Koukala jsem na to z patřičné vzdálenosti.V ten moment mne vůbec nenapadlo ,udělat nějakou fotku.A takhle hezky o tom všem tady číst je mnohem bezpečnější.Díky.
Ilona Erika Kolář
Někde jsem slyšela, že bez včel by lidstvo jen dva roky.
Helena Votíková
O včelách toho moc nevím, med mám ráda. A že jsou letní rána nádherná, to ano. Ráda se brouzdám rosou. Hezky napsané.
Dana Kolářová
Moc ráda na začátku prázdnin vzpomínám na medovou vůni při stáčení medu. Děkuji za hezkou připomínku.
Hana Šimková
Dědeček by vášnivý včelař. Já jsem sice alergická, ale včel si vážím a med mám moc ráda.
Naděžda Špásová
Hanko, jako vždy moc pěkné a video paráda. Ovšem ten roj bych na zahradě nechtěla. Álo T, říká se tomu dýmák, ale nevím, jestli tomu kovaní včelaři neříkají jinak. *****
Zuzana Pivcová
Úplně se mi při tom vybavila cesta do jižních Čech, krásné západy slunce, posezení na uzavřeném dvoře a vzdálené kvákání žab. Už se těším do Týna.
Eva Mužíková
Hani, Ty jsi mne jako již po několikáté, krásně krásně naladila .Léto budiž pochváleno...Tatínek měl dlouhá léta asi osmnáct včelstev, tak mi práce kolem nejsou cizí...ale že bych je měla tenkrát v oblibě, to se říci nedá...
Alena Vávrová
Hanči, moc hezké. Vzpomněla jsem si na prázdniny u druhé babičky. Chodívala jsem často do stavení pana včelaře, jméno si teď nevybavím, a za projevený zájem a drobnou pomoc dostávala vždycky krajíc chleba s medem. Ali, to včelařské "čudítko" je tzv. kuřák, nebo dýmák.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.