AntiXeno
FOTO: autor

AntiXeno

30. 11. 2016

Napsali mi z jednoho učiliště, jak se jim hodily výukové pomůcky, které jsme před pár lety vymysleli v našem projektu s podivným názvem AntiXeno. Tak jsem si řekl, že by nebylo špatné, kdyby se o tom dozvěděli i moji (mezitím už dobří :-) ) známí z i60.

Jednou částí projektu byla tvorba krátkých, většinou minutových videoklipů. Dělali si je sami studenti pod vedením učitelů. My jim poskytli kamery, střižny, dali školení. Chtěli jsme, aby v hodinách občanské nauky, dějepisu nebo vědy o společnosti nezůstali jen pasivními příjemci poznatků, ale mohli do výuky aktivně zasáhnout. Videoklipy byly základem věci.

Tenhle vytvořili studenti soukromé střední podnikatelské školy z České Lípy a nazvali ho – PASTELKA. Podívejte se, jak jednoduše se vyjádřili k tak složité věci: http://bit.ly/2fvqclh . (Toho bit.ly se neobávejte, je to jen zkratka, v tomto případě zkratka portálu YouTube, kterou všichni běžně používají.)

A trochu odlehčené a vtipné video ŠATY – klip studentů Waldorfské školy v Semilech:  http://bit.ly/2gkb07P .

Dělali jsme i hrozně smutný videa, protože jsme chtěli upozornit mladé lidi na velké problémy tohoto světa (je to moje adaptace známé prezentace, použil jsem hudbu J. S. Bacha.). Klip se jmenuje 1945 a najdete jej na http://bit.ly/2gEq0C1 či 1945 . Při promítání v sále narvaném studenty bylo naprosté ticho. Podobně i při některých dalších.

A takhle zpracovali námět do jednominutového klipu studenti elektrotechnické průmyslovky z Dobrušky: http://bit.ly/2fsERu8. Jen vůl nedá přednost zebře!

Kritika rasismu a xenofobie má roztomilý název, který jí dal nechtěně Jiří Šlégr - "V kouly". Viz http://bit.ly/2gkbgEX . A kdybyste slyšeli tu diskusi nad klipem, kde se líbají dvojice seniorů či se dokonce v posteli objímají. Pro řadu studentů - šok!

Já vím, jste zvyklí na profesionální filmy a reklamy, tak vám tohle připadá hrozně laciné. Ale ta pravá hodnota není ve výsledku. Ta je v té cestě k výsledku. V tom, že studenti se museli dohodnout na společném námětu, museli ho promyslit a debatovat o něm, museli si napsat scénář, naučit se hrát a točit, pak to sestříhat, ozvučit, prezentovat – a dokonce to obhájit v náročné soutěži desítek jiných videí. Takže svým tématem – kterým byly nejčastěji zlo všeho druhu, vandalství, rasismus, ale i drogy či sebevraždy – žili po řadu týdnů, než svůj minutový videoklip zpracovali. A pak ještě další a další videa. Já tomu říkám po anglicku learning by doing – že se člověk učí tím, že to dělá, že se tím zabývá prakticky, a ne, že si o tom jen čte nebo chodí do muzea nebo poslouchá zasloužilého pamětníka.

A ještě jeden příklad, ten nám točil profesionál, jenže pozor: Přišli jsme do nejbližší školy, měli připravený scénář a hned na místě jsme z dobrovolníků vybrali herce a klip během dvou hodin natočili. Žádné opravy, dotáčky, vylepšení (jinak by to jistě dopadlo lépe), ale právě to mě bavilo. A byli to budoucí stavaři z liberecké SŠ, žádná umělecká nebo gymnázium. http://bit.ly/2g8nLTZ

Tenhle klip vzbudil mezi studenty, a dokonce i učiteli, velkou diskusi. Copak jsme všichni židovského původu? Hrají tam lidi, kteří určitě nemohou být židé. Avšak o to vůbec nešlo, byla to nadsázka, která měla upozornit na to, že všichni jsme na jedné lodi, pokud se chystá nějaké zlo, a že se musíme semknout, abychom mu čelili. Než bude pozdě.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Silné.
Libor Farský
Zajímavé. Ale ještě si to musím rozmyslet, než Vám odpovím.
Jitka Havlová
Tisíceré díky za zveřejnění těchto videí!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.