Poklady naší přírody: Popenec břečťanolistý
FOTO: autorka

Poklady naší přírody: Popenec břečťanolistý

29. 5. 2017

Takovým malým pokladem z naší přírody je nenápadná vytrvalá rostlinka, kterou všichni určitě znáte a bez povšimnutí ji míjíte, stejně tak do nedávna i já.

Nebýt maminky mé snachy, chodím nevšímavě kolem ní dále. Při našem posledním setkání mi z procházky přinesla odenek a položila mi otázku, jestli vím, co to je. Nevěděla jsem, ale už vím. K snídani jsme ten den, my - dvě tchýně - svorně pojídaly popenec břečťanolistý.

Tuto nenápadnou půdokryvnou rostlinku můžete najít prakticky všude. Na stráních, u plotů, pod křovisky, u lesa, podél cest – od nížin až do hor. Někdy se plazí po zemi, jindy se statečně dere za sluncem, vine se třeba k plotu a dorůstá až do výšky 30 cm.

Používá se jak v kuchyni, čerstvá i sušená, tak i v lidovém léčitelství. Do salátů, pomazánek, polévek atd. můžete popenec trhat už brzy z jara a nevadí, že se teprve chystá do květu. Pro léčebné účely ji sbírejte v době květu, kvete po celé jaro a léto, takže času máte dost. Sbírá se celá nať a na zimu si ji můžete nasušit.

Podporuje chuť k jídlu, působí proti průjmu i nadýmání. Popenec má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, takže se doporučuje užívat lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči. Obsahuje vitamín C. Chuť bylinky je trošičku pikantní, takže jídlo určitě obohatí.
Je to starobylá bylinka a můžete ji s úspěchem pěstovat třeba v květináči. Má jemně fialověmodrá kvítka.

Ve wikipedii najdete název popenec obecný, ale břečťanolistý se mi líbí více, i když jde zřejmě o stejnou rostlinku.

 

příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
A stále něco nového se dovídám. Díky, Elenko.
Hana Práglová
Roste mi po celé zahradé.Trhám jako plevel.Že je jedlá jsem vėdėla,ale po využití jsem nikdy nepátrala.Diky.
Eva Mužíková
Elen, to tedy čučím !! Netušila jsem, kolem čeho chodím. Moje známá si jej každý rok sází do truhlíků na parapety jako okrasu, udělá jí vždy krásný koberec plný kvítků. Díky za radu...
Jana Šenbergerová
No vida, budu se po něm muset poohlédnout. Hezký a ještě tak užitečný. Dík!
Hana Rypáčková
Že je jedlá jsem věděla, ale moc se mi tvé Poklady naší přírody líbí. Je to na mé zahradě úporný plevel a tak ho ze zlosti nejím, třeba bršlice kozí noha je taky jedlá, ale jak s ní bojuji, přešla mi na ní chuť.
Elena Valeriánová
Maruško, mám takové tušení, že jsi ten popenec nedávno měla na FD pod názvem Léčivka a nebo se pletu?
Marie Novotná
Vzpomínám si,že můj starší bráška-co by školou povinný-tuto bylinu měj jako povinný sběr.Já o několik let později už ne.Ale pro jaké účinky se sbírala tato bylina,to jsem do dnešního dne netušila.Na zahradě se rozrůstá a voní dosti hojně.Díky za krásné fotky.
Alena Tollarová
Ani já jsem netušila, co to míjím a po čem šlapu ...
Libuše Křapová
Elenko, a já pořád, co mi to na zahradě roste za plevel. A zatím mi rostou léčivé bylinky :-) taky jsem to neznala, teď už díky tobě vím :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko zajímavý článek - popenec jsem vůbec neznala. Líbí se mi takové články, které učí poznávat různé byliny či rostliny. Dík i za pěkná fota.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...