Pivo se pije na zdraví. Tady je důkaz
ilustrační foto: pixabay.com

Pivo se pije na zdraví. Tady je důkaz

3. 8. 2018

České Budějovice a Plzeň spolu odjakživa soupeří v produkci piva. Obě věhlasné značky Budvar a Pilsner Urquell mají své příznivce i odpůrce, a to nejen z regionálních důvodů, ale i proto, že se chuťově značně liší. Podívejme se na to, jaký vztah k pivu má typický "Budějčák"!

Na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zahájí po prázdninách studium pivovarnictví prvních 10 budoucích sládků. V rámci studia pak budou provádět praxi v univerzitním minipivovaru. Univerzitní pivo má obchodní značku Čtyrák (Zemědělská fakulta sídlí ve čtvrti Čtyři Dvory, lidově odjakživa zvané Čtyrák). Zájem o studium byl velký, proto byl tento obor založen. Zájem o vaření piva má však i laická veřejnost. Pro ni jsou pořádány speciální kurzy vaření piva.

Minipivovary zažívají v současné době rozkvět. V Budějovicích konkurují proslulým pivovarům Budvar a Samson. V módě jsou svrchně kvašená piva. Oproti plzeňským pivům kvašeným spodně jsou tato výrazněji chmelená a více hořká, obvykle pak i silnější.
Stát se dobrým sládkem není maličkost. V prvé řadě musí být precizní ohledně čistoty. Hygiena je při kvasném procesu zásadní věcí. V minipivovarech však musí být sládkové i ve velmi dobré fyzické kondici, práce je tu fyzicky náročná.

Typický "Budějčák" má kladný vztah k pivu, ačkoliv při průzkumu vyšlo najevo, že si v loňském roce dopřála zlatavý mok jen polovina dotázaných. Pokud už si lidé dopřávají piva, utratí za něj většinou kolem 100 Kč měsíčně, samozřejmě při větší oblibě i více.

Je tedy dobré pít pivo, samozřejmě v rozumné míře? Pití piva má určitě některé zdravotní důvody:

- Obsahuje množství vitamínů skupiny B, čímž pozitivně působí naa pleť a vlasy.
- Je močopudné a dokáže vypláchnout škodlivé bakterie z močového měchýře při zánětu.
- Brání shluku červených krvinek, tvorbě sraženin, a tím i mrtvici.
- Díky polyfenylům, které brání před volnými radikály, pomáhá v boji proti rakovině.
- Zlepšuje činnost mozku, podle některých zdrojů konzumace jednoho piva denně může zlepšit šanci, že nedostaneme Alzheimerovu chorobu.
- Působí proti tvorbě ledvinových kamenů, ředí moč a zlepšuje její průtok.
- Zabraňuje průjmu díky kyselině mléčné a octové.
- Posiluje kosti vzhledem k obsahu křemíku. Doporučuje se však pouze 1 - 2 sklenky denně. Velké množství má naopak účinek opačný.
- Zvláště teplé pivo pomáhá při nachlazení.
- Šťávy z ječmene zlepšují průtok krve, usnadňují dýchání, pomáhají při bolestech kloubů.
- Léčí nespavost. Již pár doušků zvyšuje množství dopaminu v mozku.

Známý slogan kdysi tvrdil: "Kdo pivo pije, muzice platí, toho vezmou do nebe andělé svatí". Dobrou chuť a hodně zdraví!

pivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Často si říkám, hlad to nebyl, byla to žízeň. Ale ve vedrech až na večer. Plzeň vede, ale včera byl Budvar.Ráda ochutnám různé nepasterizované novinky malých pivovarů.
Jana Šenbergerová
Asi budu muset svůj vlažný vztah k pivu přehodnotit. Zatím mi bohatě stačí čtyři hlty hořkého po těžším obědě, pěnu mám nejraději. Takto mi chutnají i Svijany nebo Holba. :-)
Dana Puchalská
Ale Budvar pil můj strýc když byl po operaci dvanácterniku. Pan doktor mu ho doporučil. Prodávali ho v lahvích tenkrát pouze v Gastronomu na Praze 1. A tak jsme mu tam pro něj jezdili. A točený zase vedle Dětského Domu v Jihočeském pohostinství. A tam jsem mu jako malá chodila se džbánkem.
Dagmar Bartušková
Zlatavý mok si ráda dám, ale zn. Budvar a Pilsner Urquell jen v případě, že jiné netočí. Budvar je sladší bolehlávek a Plzeň je těžká a hořká, tu jen tak na trávení. Dávám přednost 11ti stupňovému pivu, např. Klášter, Kozel a Krušovice.
Danka Rotyková
Pivo, zvláště tu Plzeňskou 12, bych popíjela moc ráda. Ale nesmím, kvůli lékům, které nedovolují přítomnost alkoholu. Závidím všem, kdo si mohou každý den vypít alespoň jednu skleničku piva.
Věra Ježková
Jako mladá jsem pivo pila dost, teď ho nepiju skoro vůbec. I když na ledviny bych mohla a měla. Plechovky nosím mamince do DS – je to jedna z mála radostí, které jí můžu dopřát.
Marcela Pivcová
Tentokrát budu asi výjimkou mezi příspěvky, mne by zavrhli všichni, kteří mají s pivem co do činění. Zkrátka - nepiju! Ani výčet všech jeho kladů ve mně chuť na pivo nevyvolá. Musím si tedy zdraví udržovat nějakým jiným způsobem.
ivana kosťunová
Já upřednostňuji Plzeň, pivu jsem přišla na chuť až kolem mých padesáti let, kdy mě začal zlobit žlučník. Potvrzuji, že je to nejlepší yontový nápoj, a kdybych vypila každý bden jedno, nešly by na mne klíšťata. Přítomný vitamin B prý je odpuzuje.
Dana Puchalská
Já ho piju teprve od cca 40 let a chutná mi. Jako dítě na všechno mleko a vodu se šťávou a nebo džus. Naši žasli, jaký to že jsem čunče. Pak víno a teď vím o jaké dobroty jsem do těch mých 40 let přicházela. A budvar je dobrota číslo 1 a přes to vlak nejede.
Mirek Hahn
Jasně...., proto já jsem byl jako dítě nemocnej, protože mi nedávali pivo :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.