Co je to košer?
FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová

Co je to košer?

19. 9. 2021

Hebrejské slovo "košer" znamená, že určitý produkt byl vyroben a podán v souladu se všemi nezbytnými pravidly kašrutu. Zbožní Židé jedí jen to, co je košer a je označeno příslušným certifikátem.

Tato známka prokazuje, že potravina je připravena a zabalena podle předpisů kašrutu. Mnozí ostatní Židé jen dodržují některá, nikoliv nezbytně všechna pravidla kašrutu.

S potravinami živočišného původu se zachází stejným způsobem jako se zvířetem, z kterého pocházejí. Vejce a mléko se tak povolují, jen pokud pocházejí ze zvířete, jehož konzumaci povolují pravidla kašrutu /výjimkou je med, který je povolen, ač včely povoleny nejsou/. Úplně zakázané je maso vepřové, maso z plazů a obojživelníků. Veškerá zelenina a ovoce, jakož i mouka se musí zkontrolovat a očistit před spotřebou, aby byla jistota, že neobsahují hmyz.

Nelze míchat maso a mléko. Nesmí se vařit společně nebo jíst. Zbožní Židé mohou čekat až šest hodin po požití masa, než začnou opět jíst mléčné produkty. Potraviny, které nejsou ani maso, ani mléčné produkty, se nazývají "parve" Do této kategorie spadají ryby a veškeré potraviny, které nejsou živočišného původu. Například vejce jsou parve,i když živočišného původu jsou. Nesmí se jíst potraviny upravené způsobem, který porušuje šabat. 

Člověk je tím, co jí - tak zní motto příznivců biopotravin. A tak přesně přistupují ke stravování i Židé. Jedním ze základních pravidel kašrutu je, že je možné jíst pouze maso zvířat, která jsou sudokopytníci a zároveň i přežvýkavci. K těm patří ovce, hovězí dobytek, kozy a jelen. Ale to neznamená, že maso je košer. Záleží totiž i na tom, jak zvíře bylo poraženo a rozporcováno. Proto takový hovězí steak v restauraci je stejně  "nečistý" jako vepřové. 

Židé věři, že duše sídlí v krvi. Zvířata se smí zabíjet pouze tehdy, když je chceme jíst. Musí se ale zachovat respekt před Božím stvořením a nesmí se narušit jeho duše. Zvířata se tedy usmrcují zvláštním způsobem. Hebrejsky se tato rituální porážka nazývá šchita /košerování/. Mezi lidmi panuje ohledně košerování spousta nesmyslů. Ne každý Žid může "košerovat". To může jen šochet - speciálně vyškolený člověk.

Ráda bych se zmínila o nádobí. Protože židovská hospodyňka ho má trochu více, než bývá běžné. Je třeba mít nádobí oddělená pro masná a mléčná jídla, a tak nádobí musí být dvojí. Moje maminka měla nádobí troje, a to i na potraviny označené jako parve. Aby se odlišilo, měli jsme doma nádobí v barvě modré pro mléčné potraviny, červené pro masné a pro ostatní v barvě bílé. Stejně se pak nádobí  musí mýt odděleně.

Kdo sledujete v TV seriál Osada, si mohl všimnout, že jeden z obyvatel chatové osady praktikující judaismus, měl i víno košer. Židovská kuchyně se může jevit poněkud nudně, podléhá totiž spoustě náboženských pravidel určených Tórou, díky které je výsledný pokrm "košer" /tedy rituálně čistý/. Jak jsem se již zmínila, mléčná a masitá jídla se nesmí kombinovat a z jídelníčku je např. vyřazeno vepřové maso.  Jako koření se nejčastěji používá máta, skořice, sezam, koriandr, datle, pomeranče a hrozny.

Moje maminka připravovala výborný šoulet či getfisch. Nejraději jsem měla různé pečivo, kam byl přidáván med. 

Shalom

Můj příběh Náboženství Židé
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko foto je ze Starého města z židovské části Jeruzaléma. I mně to zaujalo.
Elena Valeriánová
Zajímavé informace. Bohatá kultura a tradice. Zajímalo by mě, kde jsi vyfotila úvodní fotku? Moc se mi líbí.
Helena Přibilová
V Izraeli nám velmi chutnaly snídaně, které nám připravovali naši ubytovatelé. Jednalo se o různé druhy pečiva, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, ale nikdy ne v kombinaci s masem. Zato vše bylo zaručeně čerstvé a doma vyrobené či vypěstované.
Šárka Nováková
V naší rodině se traduje historka cca 120 let stará, kdy prababička sloužila ve Vídni - když přišla do židovské rodiny, druhá služka jí poradila, aby "omylem" rozkrojila nedělní bábovku nožem na maso:-) Dezert pak nebyl košer a kuchařky (křesťanky) si ho "musely" sníst samy... To jí samozřejmě mohlo projít pouze napoprvé:-)
Zdenka Jírová
Velmi zajímavé, ale pro praktické použití moc komplikované. Je to otázka náboženství.
Dana Divišová
Článek je velice zajímavý. Děkuji za něj.
Květa Řičánková
Jako studentka jsem byla na brigádě v likérce kde se vyráběl i košer ovocný likér. Vždy tam na to dohlížel někdo z Židovské obce.
Martina Růžičková
Opět velice zajímavý a poutavě podaný výklad. Děkuji :-).
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá děvčata, doufám, že jsem vás neurazila oslovením - ptáte se co je "košer". Jídlo když je košer znamená, že je způsobilé konzumace podle židovských pravidel. Aby skutečně bylo košer, tak to sleduje a kontroluje rabín v Židovské obci. Jedině ten potraviny takto může označit svým razítkem. S výrazem "košer" se setkáváme i v jiném významu než jídlo - znamená také správný, pravý nebo férový. Přiznám se, že já nejsem takto striktní a nádobí mám jen jedno. Což si mohli všimnut někteří íčkaři, kteří mně osobně navštívili.
Anna Potůčková
Opět moc zajímavý a poučný článek o zvycích v jiné zemi a u jiného náboženství, než ve kterém jsem já.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.