Zrcadlo

Zrcadlo

19. 12. 2012

Nevím proč, ale většině lidí se pod slovem zrcadlo vybaví "okno do duše“, okno do vaší duše. Možná proto, že se do ní prý můžete podívat očima. Když se postavíme k zrcadlu, k tomu velkému „čemusi“, co vyrobil člověk, uvidíme tedy svou duši? Dosti o tom pochybuji, už jenom proto, že v tom případě by se hodně lidí nemohlo na sebe ani podívat, aby se nezalekli. A vzhledem k tomu, že zrcadlo je snad v každé domácnosti, zvláště obývá-li ji žena, je to v podstatě vyloučené.

Co je vlastně zrcadlo? Cosi uměle vyrobeného, co děsí postarší dámy, kdykoliv se na to podívají. Mladé slečny před ním zase dokáží vysedávat hodiny. Zrcadlo - něco, co každý z nás zná a snad občas i používá; něco, co nám nejspíš kdysi dávno mělo nahradit studánku či řeku, protože ty jsou dnes mnohdy natolik špinavé, že tam můžeme spatřit spoustu věcí, jen ne svou věrnou podobiznu. Něco, co je pokaždé jiné - zarámované, pomalované, čiré...

Ale také pokaždé stejně věrné obrazu, který před ním stojí.

Zrcadla jsou prostě různá. Navíc jich je až moc, všude kam se podíváte. Kdyby tak bylo alespoň jedno kouzelné!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
S rčením "okno do duše" jsem se setkal v sovislosti s okem. O zrcadle to slyším poprvé a myslím si že naopak. Zrcadlo nám ukazuje to, co vidí ostatní lidé při pohledu na nás. Záleží na nás jak si obraz sebe sama vyhodnotíme, do jaké míry jsme se sebou spokojeni a co nás inspiruje k nějakému zlepšení. Naprosto souhlasím s větou o věrném odrazu. Ten odraz je na tomto světě jednou z mála pravd, na které se lze stoprocentně spolehnout.
Růžena Antlová
kouzelné zrcadlo to by se fakt hodilo ale takové patří jen do pohádek,zrcadlo do kterého se koukám každé ráno neoklamu , projasní tvář jen tehdy když na něj vemu okenu.
Zuzana Pivcová
V zrcadle vidíme sebe, ale jen svýma očima, navíc obráceně. Neexistuje naše absolutní podoba, protože jiní nás vidí zase svýma jinýma očima. A stejně je to s podobou duše. Pokud se jí někdo sám v sobě leká, nemusí se na sebe už ani dívat do zrcadla. Ten svůj odstrašující obraz si nosí v sobě trvale. A zase třeba jen zbytečně, protože pro jiné může být jeho duše krásná. A pokud se nemýlím, tak už se těším, jak Vám tu udělá Jiří přednášku o odrazu a kvantových částicích. :-)
Olga Štolbová
Jiřinko,máte pravdu.Kouzelné zrcadlo by se hodilo, takové omlazení bychom braly,ale ty životní zkušenosti jsou důležité,o ty bych nechtěla přijít.Díky

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.