Přemyšl

Přemyšl

4. 3. 2022

Přemyšl je jedno z nejstarších polských měst, zmiňované již v 10. století. Vzhledem ke strategické poloze bylo město během staletí napadáno různými vojsky. Město patřilo k rakouské Haliči. Řeka San dělila Halič na západní část s městem Krakov a východní část s městem Lvov.

Po dělení Polska připadlo město Rakousku-Uhersku. Ve městě byla postavena obrovská pevnost, jež v roce 1914 měla vnější kruh opevnění o délce 45 km a 17 hlavních tvrzí. S ním byla Přemyšl jednou z největších pevností Evropy. V září 1914 byla pevnost neúspěšně obléhána ruským vojskem, jehož ztráty dosáhly téměř 10 000 vojáků. Boje mezi rakouskou a ruskou armádou o dobytí pevnosti byly velmi těžké. Vojáci trpěli hladem, a jak říkal průvodce zájezdu, od r. 1914 po Přemyšli neběhali žádní psy ani kočky. Výrazně ubylo i myší a krys. Polévka z vran se stala lahůdkou, tvrdí záznam z časů, kdy jméno zapadlého města pomezí dnešního Polska a Ukrajiny znala celá Evropa.

Možná, že se ptáte, proč jsem se rozhodla věnovat své povídání Přemyšli. Město jsem navštívila symbolicky v roce 2014, a hlavním důvodem bylo, že město patřilo centru tehdejší východní Haliče. V této části Polska žila velká židovská komunita, odkud pocházeli i moji předci.

Před nádražím z časů Františka Josefa se zdá, že stavět pevnost tady v Přemyšli, musel být holý nesmysl. Město prudce stoupá do kopce, na němž stojí domy, kostely a dokonce i městský hrad ve tvaru pěticípé hvězdy. Přesto pevnost byla postavena a stala se nejtvrdší bráněná a dobývaná pevnost Východu. Bitvy u Přemyšlu a jeho okolí si v letech 1914-1915 nezadaly s proslulou bitvou o francouzský Verdun.

Co určitě upoutá každého Čecha, je socha sedícího vojáka Švejka s proslulou fajfkou. Jako připomínka padlých vojáků bojujících o pevnost jsou tři zavěšené zvony, umístěné v kopci pod pevností.

Moje druhá připomínka města Přemyšl patří lidem, kteří v současné době utíkají před válkou na Ukrajině, kterou rozpoutali Rusové. Ti přijíždějí na historické nádraží, aby zachránili svoje životy před ruskými agresory. Věřím, že i dnes, tak jako v roce 1915, budou ruská vojska poražena a vyhnána z Ukrajiny. Pak se opět budou moci ukrajinští občané vrátit do své vlasti. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivo Žouželka
Zajímavost - novobarokní nádraží v Šumperku /1900/ je přesnou kopií nádraží V Przemyśli /1895/.
ivana kosťunová
Polsko neznám, je to hrdý národ.
Helena Přibilová
Do Polska jsme s manželem často a rádi cestovali. Oblíbili jsme si zvláště východní část této země, a to díky zdejší krásné přírodě, zajímavým městům i historickým památkám.
Martina Růžičková
Děkuji za zajímavé informace o městě s pohnutou historií. Tolik bych si přála, aby přestali zbytečně umírat nevinní lidé...
Jarmila Komberec Jakubcová
Chtěla jsem svým článkem vyprávět o polském městě na hranici s Ukrajinou kam v současné době přijíždějí utečenci z Charkova, Kyjeva a dalších ukrajinských měst, které bombarduje a ničí ruský agresor.
Anna Potůčková
Z mého pohledu je článek o městě, které mnoho lidí neznalo a díky současné situaci bude o něm vědět celý svět! Mým přáním také je aby agresor byl poražen a Ukrajina byla vítězem a oslavována celým mírumilovným světem!
Jan Zelenka
Bohužel Přemyšl neznám, ani jeho historii. Jen Krakov. Do Polska jsem se nedostal. Historie lidstva je především historií válek. Je vůbec náš civilizační pokrok pozitivním faktem?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.