Příliš tlustá vnoučata. Problémy s dětskou obezitou rok od roku narůstají
Ilustrační foto: Ingimage

Příliš tlustá vnoučata. Problémy s dětskou obezitou rok od roku narůstají

11. 4. 2022

Děti ztloustly a zlenivěly. Čím dál více lékařů, učitelů, trenérů či vedoucích různých kroužků mluví o tom, že pandemie covidu se nyní v plné síle projevila na tom, jak se děti chovají a jak vypadají. Je to velké téma i v mnoha rodinách.

Děti si odvykly mít pevný každodenní program. Přestože se život už vrátil do normálu, mnohým se v podstatě zalíbilo vysedávat doma u počítačů, mobilů a televizorů. A pojídat, co zrovna domácnost nabízí. Zejména starší rodinní příslušníci tento problém vidí jasně – lidé vyššího věku totiž nejsou na takový životní styl ze svého dětství a mládí zvyklí a nechápou ho.

„Před pandemií spousta dětí kromě cesty do školy a zpět docházela do sportovních kroužků, měly tréninky, zápasy nebo alespoň pravidelnou tělesnou výchovu ve škole. S tím byl během lockdownu konec. Ve sportovně založených rodinách se rodiče snažili dětem najít nějaké sportovní vyžití, brali je na vycházky a  podnikali rodinné cyklovýlety,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness. „Ale velká skupina dětí takové štěstí neměla. Ztratily chuť se hýbat, nemají motivaci ani disciplínu. Jsou mezi nimi i děti z rodin s nižšími příjmy, kde jsou jakékoli další náklady na sportovní kroužky nemyslitelné,“ tvrdí.

Jenže v mnoha rodinách vidí tento problém jinak. Vypráví čtyřiašedesátiletý Karel, děda tří vnuků: „Dcera i syn pořád tvrdí, že nemají na to, aby dětem platily sportovní kroužky. Proboha, copak mi naši někdy něco platili? U nás se stavěl barák, my s bratrem každou volnou chvíli museli tátovi pomáhat, máma obracela každou korunu. Ale kdykoli bylo volno, lítali jsme venku. Měl jsem prastaré kolo a stejně prastaré brusle. Hokejku mi táta vyřezal k kusu dřeva. Nikdy jsem nechodil do žádného sportovního ani jiného kroužku, přesto jsem se přirozeně hýbal, protože jsem běhal, hrál hokej na rybníku, jezdil na kole po širokém okolí. Dcera a její manžel jsou líní, sami pořád sedí u počítačů, tak co mají ti jejich kluci vidět jiného? Stejně je to se synem. Ten si sice dopřál drahé kolo, ale jezdí na něm sám s partou chlapů, kde se předhánějí, kdo má lepší výbavu. Na synka nemá čas, ten se válí doma a cpe se vším, co mu máma podstrojí.“

Když začne tyto své názory prezentovat v rodině, samozřejmě se se zlou potáže. „Nesrovnávej svén dětství se současností, byla jiná doba, dnes děti nemohou jen tak samy běhat venku a covid jim změnil život,“ tvrdí jeho dcera.

Čím dál více učitelů, trenérů a vedoucích různých kroužků se zapojuje do různých projektů, které si kladou za cíl vzbudit v dětech chuť se hýbat. Jenže, i když do školy přijde někdo, kdo dětem předvede různé druhy cvičení a sportu, přivede je na sportoviště a dokáže s nimi pracovat zábavnou formou, když je pak doma v lednici čekají salámy a kyblíky zmrzliny, dítě stejně tloustne.

„Nikdy jsme nebyli nějak zvlášť sportovní rodina, ale nikdo u nás nebyl obézní. Jedli jsme střídmě, normálně, pracovali jsme na zahradě, chodili na vycházky. Jenže vnučka jen sedí a tloustne tak, až mě to děsí,“ vypráví sedmdesátiletá Jitka. Nedávno čtrnáctiletou vnučku přemluvila, ať s ní jede na výlet do Beskyd. „Vyšly jsme si z Rožnova na Radhošť, je to po pěkné mírně stoupající asfaltce. Ještě jsme nebyli ani na chatě Mír, což je taková příjemná zastávka při cestě a vnučka fňukala, že už dál nemůže. Funěla, byla celá zrudlá, dostala jsem strach a vrátily jsme se. Valila se jako kulička, až mi jí bylo líto. Její máma o tom nechce slyšet, říká, že není obézní. Jenže já mám v sedmdesáti lepší kondici než ona ve čtrnácti a menší břicho. No to je přece strašné,“ říká nešťastná babička.

Prarodiče vždy bývali považováni za ty, kteří vnoučátka tak trochu kazí tím, že jim podstrkávají sladkosti a nezdravá kalorická jídla. V poslední době to přestává platit. Právě starší lidé velmi jasně vidí, jak odlišně dnešní děti žijí ve srovnání s dobou, kdy bývali dětmi oni. Uvědomují si, že tolik dětí, které mají nadváhu nebo přímo jsou obézní, nikdy nebylo. A tak se jim do myslí vkrádá otázka: nejsou všechny ty řeči o tom, že jsme se přestali hýbat během pandemie, jen výmluva a snaha vysvětlit si vlastní lenost a neschopnost přestat se přejídat?

děti obezita Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Gebauerová
Nejen malo pohybu, ale predevsim strasna strava. Vidavam vokoli maminky, ktere misto vareni nakupuji ve fastfoidech, pizzeriich, deti misto skolniho obeda jdou do Mekace, neznaji pomalu vodu, jen colu a sladke limonady, desetileti uz piji energo drinky. A je to videt i na dovolenych, kde jsou svedske stoly. Jedi jen hranolky,
Eva Kopecká
Když jsem chodila na zájmový kroužek mimo naše město, jela jsem někdy 16 km na kole tam a zpět. Cestou jsem potkala holky o generaci a něco mladší. Čekaly na bus. Ony ten kilometr a něco pěšky nešly. Já se kácela z kola, když jsem je viděla a ony skoro z té lavičky, kde čekaly. No je to 15 let. Jejich a moje kondice, nebe a dudy. Tenkrát teda.
Ilona Erika Kolář
Kdy pominu zmínku o pandemii, článek by klidně mohl být i z dob mého mládí. Minimálně třicet let slýchávám, jak děti nebezpečně tloustnou a jak jsou čím dál línější na pohyb. Podle toho by muselo každé druhé desetilené dítě vážit sto kilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.