Až uvidíš moře
Úvodní foto: Věra Ježková

Až uvidíš moře

28. 6. 2022

Vstoupila jsem do jiného světa. S knížkou, kterou jsem dostala jako jedna ze tří výherkyň soutěže Moře. O níž jsem věděla pouze to, co o ní bylo napsáno na tomto portále a na jejích deskách. Autorka mi byla sympatická, její články jsem znala z Magazínu Mladé fronty Dnes i z i60.

Vstoupila jsem do světa, ve kterém jsem žila, a přesto neznámého. Poprvé jsem ho vnímala zvnějšku, jako pozorovatel. A vstoupila jsem i do světa lidí, o jejichž existenci jsem neměla ani tušení. Do světa Řeků, kteří přišli na pozvání komunistické vlády do Československa v době, kdy v jejich zemi vypukla občanská válka. Řeků z hor, z nichž mnozí moře nikdy neviděli, ale pouze o jeho magické kráse slyšeli vyprávět. A proto se pro ně stalo symbolem touhy po návratu do vlasti.

Se zaujetím jsem sledovala osudy několika smyšlených postav, odehrávající se v naší zemi od roku 1948 do roku 2018, i v jejich rodné zemi. Lidí vykořeněných, cizinců nejen v nové, ale i vlastní zemi. Lidí prožívajících rozpor mezi nutností přizpůsobit se odlišné kultuře, novému životu a touhou vrátit se do vlasti – aniž by měli jistotu, že jejich domov ještě existuje. Zaujaly mě i příběhy jejich českých přátel v kontextu politických režimů.

Knížka je velice poutavá, je psána procítěně, hluboce lidsky. Charaktery hlavních postav a jejich proměny jsou výborně vystižené. Knížka je hezká i na pohled, včetně vlnkovité záložky, příjemná na dotek. Když jsem ji nečetla, chvílemi jsem o ní přemýšlela.

Paní Scarlett, ještě jednou vám děkuji.

 

 

 

 

 

 

knihy kultura
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Milá Věrko*, gratuluji k hezké výhře. Také si knihu zarezervuji v naší knihovně.
Jana Šenbergerová
Knihu máme v naší městské knihovně. Dnes jsem ji dočetla a vůbec se nedivím, že se ti líbila. Myslím, že se autorce moc povedla. Musím se přeptat, jestli o ní zdejší Řekové vědí.
Věra Ježková
Děkuji. Vlasto, potěšila jste mě.
Vlasta Ladýřová
Knihu jsem právě dočetla a také mne velice zaujala. Je výborně napsaná a vypráví poutavou formou o osudech řeckých přistěhovalců v letech 1948 až 2018, o nichž jsem dosud nevěděla téměř nic. Opravdu stojí za přečtění, člověk si uvědomí, co znamená být přistěhovalcem v cizí zemi, ať už jsou důvody jakékoli. Můj obdiv patří autorce Scarlett Wilkové, jejíž mnoho rozhovorů jsem četla, ale jako spisovatelku jsem ji neznala.
Eva Mužíková
Nejsem velký čtenář, ale i tak vím, že dobrá kniha dokáže zaujmout.
Soňa Prachfeldová
Také bych si knihu ráda přečetla. Poptam se v knihovně. Díky Věrko.
Věra Ježková
Děkuji vám. Na Marthu a Tenu jsem si při čtení knížky taky vzpomněla, ale tehdy mě vůbec nenapadlo pátrat po tom, proč tu jsou. Pokud si knížku přečtete, přeji vám, aby se vám líbila tak jako mně.
Jana Šenbergerová
Téma knížky je mi blízké, protože mnoho Řeků žilo a ještě mnozí z těch, kteří tu zůstali, žijí v našich končinách. Nejeden jejich osud znám. Nepochybuji o tom, že kniha je poutavá, tak si, Věro, výhru při čtení hezky užij.
Jan Zelenka
Vnímám to podobně, jako Martina. Napsala jsi poutavou recenzi, která přímo vybízí si knihu přečíst.
Helena Přibilová
Blahopřeji k výhře, která Vám udělala velkou radost. Knihu si také se zájmem přečtu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.