Páteř je někdy svinstvo
Ilustrační foto: Pixabay

Páteř je někdy svinstvo

3. 10. 2022

Co se mi stalo. Už dost let beru prášky na tlak, ale doktorka si řekla, že mi ho seřídí ještě lépe a přidala i další. Já je poctivě bral, ale jednoho dne jsem zjistil, že se motám, že mě bolí hlava, že po pár krocích jsem unavený od paty až po hlavu, tak jsem šel k doktorce.

Sám jsem si doma měřil tlak, ten byl ale úplně na jedničku 110/8O. U doktorky o něco vyšší, ale tlakem to nebylo a tak mi nesměle povídá: "Já vás pošlu k panu doktorovi a on se vám podívá na páteř, vy jste tak veliký, že by to mohla být příčina vašich potíží". Já k těmto doktorům, kteří mě už v minulosti posílali na různá cvičení a bolest se vždy jen ještě více rozrostla, jsem velkou důvěru neměl, ale šel jsem to tedy znovu zkusit. Doslova jsem šel kolem drátěného plotu a přidržoval jsem se ho. Měl jsem strach, že upadnu, ztrácel jsem rovnováhu.

Tam jsem si vyseděl nepatrnou frontu a když jsem vešel do ordinace, tak mne doktor hned uložil jen tak v oblečení, jak jsem přišel, na to lůžko uprostřed místnosti - jen boty jsem měl dole. On mne dvakrát obešel a povídá: "Vy máte zablokovanou páteř!" Říkám si pro sebe: "To bude zase nějaký další ňouma v řadě, no nevadí, zkusil jsem to". A tak se ho ještě ptám ze zvědavosti, jak to poznal. Odpověděl, že podle toho, jak mám uložená chodila na lůžku - jejich směr - a ptal se, jak dlouho to už mám a při tom mne jemně hladil po hlavě. To snad ne, přemýšlím, zda jsem nenarazil na nějakého toho 4% a v tom mi trhl hlavou ke straně - nohy mi vylétly do vzduchu a celým tělem mi projel "elektrický proud". Pak povídá, ještě bych to potřeboval udělat na druhou stranu, ale to už nebude ono, ano - už to nebylo ono, nebyl jsem tak uvolněný a to trhnutí jsem očekával s napětím.

Pak jsem se posadil vedle něho na židli a on si něco psal do karty. A při tom si mumlal pro sebe i nějakou latinu a já jsem zjistil, že najednou i dobře slyším, což už jsem špatný sluch přikládal nastupujícímu stáří. Potěšen tím vším zlepšením jsem si stoupnul a byl jsem jak ve stavu beztíže - úplně volný a tak jsem si udělal několik dřepů a celé jsem to okomentoval pro sebe polohlasem: "Ty vole, proč si sem nepřišel už dávno!" On se tomu nefalšovaně zasmál a vyprávěl, že někteří lidé mají zablokovanou páteř i třeba půl roku, než se k němu dostanou.

Pak jsem sice také musel chodit na nějaká cvičení, ale bylo to příjemné, předcvičovala mi moc pěkná rehabilitační sestra v bílém přiléhavém úboru a já se snažil jí ve všem napodobit, ale nedařilo se, jsem lenoch a nechal jsem si své tělo takto zubožit. Později, kdykoli jsem měl zase to motání hlavy a problémy s rovnováhou, jsem upaloval k tomu doktorovi. V životě jsem u žádného doktora nezažil takový rychlý obrat k lepšímu, snad jen u zubaře po vytržení bolavého zubu, jako u tohoto doktora.

Jednou takhle o vánočních svátcích a navíc v době chřipky se ta bolest znovu ozvala a MŮJ DOKTOR tam nebyl a tak jsem doma trpěl a čekal, až to samo přejde. Pak přijeli jednoho dne popeláři svážet vánoční stromky a já jsem ten svůj nechal na zahradě, a když jsem viděl, že už jsou dva domy od nás, tak jsem ten stromek popadl a chtěl ho přehodit přes plot před to jejich popelářské auto. Stromek jsem přehodil, ale bolestí a tím pohybem jsem se skácel jako podťatý na zem do sněhu. Pak jsem se opatrně postavil a zjistil, že ten pohyb se stromkem měl na mne stejný účinek, jako zásah toho doktora, když mi cuknul tehdy poprvé tou hlavou. Nojo - ale vánoce jsou jenom jednou za rok, tak občas musím za tím mým doktorem a tou rehabilitační sestrou.

A protože si potleskem žádáte přídavek, tak ho máte mít. Jednou mne zase chytla záda, tak jsem chodil na ta cvičení k té rehabilitační sestře. Tehdy mě to moc bolelo a ona řekla, že to nemá v takové situaci cenu, že bych si více ublížil a já jsem si tedy sbalil tričko, abych nezdržoval, že si ho obléknu až venku. Neobléknul, nedokázal jsem udělat ten pohyb - navléknout si ho - dát tam ruce a tak jsem šel v takové pokřivené chůzi směrem k zaparkovanému autu. Už jsem se těšil, až si sednu a pojedu domů a dám si horkou sprchu, která mi vždy od bolesti ulevila.

Dvakrát za sebou mi spadly klíče od auta na zem, než jsem ho otevřel a já měl vždy potíž se pro ně i sehnout. Nakonec se to podařilo, oblečení trička jsem vzdal - pojedu jen do půl těla - hodil jsem ho vedle sebe a strčil klíček do zapalování - drn - drn - drn a najednou se z druhé strany auta vynořili dva malí policisté. Obešli auto, zasalutovali mi a požádali mne, abych vypnul motor, a chystali se k tomu, že mi dají dýchnout. Já jsem okamžitě pochopil, co si mysleli a to mne tak rozesmálo i v kombinaci s tím, jak byli malí, že je to zase ubezpečilo v tom, že se nemýlí, že nějaké to pivko v sobě mám. Pak jsem jim to vysvětloval a do toho jsem se snažil na dvakrát fouknout do toho náústku a pro smích se to nedařilo. Celé to bylo jako z grotesky. Konečně ale ano a negativ - hlásil ten malý policajt. Pak jsem jim řekl, odkud jdu a ukázal legitimaci s datumy těch cvičení. Oni to konečně pochopili a ještě mi jeden z nich pomohl do toho trička, abych prý ještě nenastydl. Jo, páteř je někdy svinstvo a my velcí s ní máme prý větší potíže, než ti menší, tak nám nemusí tolik závidět.

Můj příběh zdraví
Autor: Martin Vrba
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Mikendova
Příspěvek paní Tolarové mi připomněl ,že jsem zažila něco podobného.V roce 1970 jsme byli na dovolené v kempu na Slunečných jezerech u Bratislavy. Když manžel slézal ráno z palandy v chatce chytly ho záda tak intenzivně,že jsme původně mysleli,že budeme muset volat sanitku. Nakonec jsem vše sbalila a odjeli jsme domů . Měla jsem tehdy za sebou tři jízdy v autoškole . Domů jsem dojela ,nikde nás nekontrolovali.Samozřejmě intenzita provozu byla s tou dnešní nesrovnatelná .Když si dnes na tento zážitek vzpomenu,mám husí kůži .
Jana Jurečková
Článek jsem přečetla jedním dechem. Věřím, že jste si užil víc než dost. Pobavilo mě zastavení policistů, ti museli být hodně naštvaní, že jste nenadýchal.
Soňa Prachfeldová
Páteř je asi výsadou stárnutí, jenže dobrý lékař , když je, umí dost pomoct.
Martin Vrba
Děkuji všem za komentáře a jako prémii všem stejně trpícím s páteří, nabízím skvělou komedii se stejně postiženým mužem, který si navíc zkomplikoval život dárkem od spolupracovníků do důchodu. Ale dopadne to dobře, a to já mám vždy rád. "DÁREK" https://www.youtube.com/watch?v=yW_3t7vhwRM Pod videem je napsáno, že je sledování omezeno věkem, nepíše se jakým, tak to nechám na vás. :)
Jana Šenbergerová
Tak o tom bych také něco věděla. :-)
Hana Šimková
To stáří už nám pokoj nedá ,ale když se ráno probudíme a nic nás nebolí, tak jsme bohužel po smrti.
Jan Zelenka
Mně by asi to trhnutí nepomohlo. Rozjíždějí se mi obratle. Před operací jsem měl bederní ujeté o 4 - 6 mm a skříplou míchu. A je to tu znova. Ale se vším se dá žít.
Zuzana Pivcová
Ještě připíšu, že asi v 35 letech jsem najednou vůbec nemohla zvednout do strany levou nohu, rentgen v kyčli nic neodhalil, mořila jsem se tak týdny, pak mi jeden známý zprostředkoval návštěvu u jejich známého starého lékaře, on byl potomek bělogvardějců, kteří do naší republiky emigrovali před bolševiky po první válce. Ten se na mě podíval, jak jsem přišla, a hned řekl, že mám překroucenou pánev. Jedním trhnutím mě pak na boku na lehátku napravil.
Zuzana Pivcová
To mi vyprávějte! Já jsem už léta chodící "zablokovaná páteř". A jak to různě působí, je až neuvěřitelné. Ale takových je nás tu jistě hodně. Jen těch dobrých fyzioterapeutů je málo.
Zdenka Soukupová
Martine, dovedu si představit, že Vám fakt nebylo dobře, přesto jste to popsal tak, že jsem se s chutí zasmála. Doufám, že páteř už nezlobí, uličnice jedna...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.