Můj zážitek roku
FOTO: Helena Votíková

Můj zážitek roku

4. 12. 2022

Dovolená. Obyčejné slovo, které může skrývat možné i nemožné zážitky. Letošní dovolenou jsem opět strávila v Turecku – letovisko Alanya. Myslím, že naposledy. Navštívila jsem poslední místa, která jsem v předchozích letech nestihla.

Konečně jsem se dostala k neonu „ I like Alanya“ nad městem a měla překrásný rozhled. Ale zážitek, o kterém chci psát je úplně z jiné soudku. Zaplatila jsem, a na dovolenou jsem jela vybavena voucherem. Naplní se mi můj sen, nebo nenaplní? Tak hezky postupně.

Minibusík posbíral několik stejně střelených jedinců a vyrazili jsme. Kousek od Alanye je totiž delfinárium a tam jsme se vypravili na plavání s delfíny. Po příjezdu si nás převzala pracovnice delfinária, navlékla nás do plovacích vest a dala školení. Všechny šperky sundat, delfínů se nedotýkat, nedělat prudké pohyby a poslouchat trenéry. A pozor… tady mě poprvé přejela husina po těle – pokud je mezi vámi těhotná, tak ať vůbec do vody neleze, delfín to pozná a nebude s ní spolupracovat. Vybaveni informacemi jsme po skupinkách šesti lidí vyrazili k bazénkům. Šupli nás do vody a my jsme se jako špunty houpali ve vodě, delfín kroužil kolem nás, asi si načítal, koho prvního plácne ocasem.

A pak to přišlo: delfíní polibek na uvítanou, taneček s delfínem, a jízda kolem bazénu, kdy si delfín lehne na záda, vy ho chytnete za ploutve a on obkrouží ve svižném tempu bazén. Na rozloučenou pak ode mě dostal rybičku. Byl to neskutečný, i když krátký zážitek. Cestou zpět do převlékárny se mi pěkně klepaly nohy a mluvit jsem nemohla vůbec. Pod dojmem tohoto zážitku, jsem neměla daleko k slzám. Jsem moc ráda, že jsem si mohla tento zážitek dopřát, na ten se nezapomene.                                                                                                                                                                   

Fotku mám jen jednu, ty od profesionála stály jak půlka voucheru, a tak jsem si je odpustila.

 

cestování Zážitek roku 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Sen se splnil !
Jana Kollinová
Takový zážitek je nezapomenutelný. Děkuji, že jste se o něj podělila. :-)
Jaroslava Handlová
Inteligence delfínů je fascinující. Několikrát jsem prožívala šťastné chvilky v jejich blízkosti, ale pouze z paluby lodí, nebo z ochozů Delfinárií. Ale takto si s nimi zaplavat se mi ještě nepodařilo. Helo, tiše závidím v tom dobrém smyslu, a současně Ti ten nezapomenutelný zážitek upřímně přeji.
Jana Tulejová
Muselo to být neskutečné, mám jen z toho přečtení husinu. Naposled jsem viděla delfíny letos v Bulharsku, připluli k pláži den před naším odjezdem, jako kdyby se přišli rozloučit. Fascinují mne.
Jan Zelenka
Tohle neznám. Muselo to být skutečně neskutečné!
Blanka Lazarová
Heli, to ti přeju. Já jsem velký fanda do delfínů. Byla jsem s nimi šnorchlovat v Egyptě, vlastně v Izraeli v Eilatu. Ale pomazlit jsem se s nima nemohla. A tak je to asi správné. V několika delfináriích jsem v minulosti byla. Ale spíš by mě zajímal výzkum kolem těchto savců, hodně o nich čtu a sleduju následovníky J.J. Cousteau.
Zuzana Pivcová
Helenko, moc jsi mě potěšila. Tzv. delfíní show jsem zažila dvakrát, poprvé už v roce 1973 v Rumunsku v Constantě a pak asi před 15 lety v zoo v německém Duisburgu. Raději si však vzpomínám na zážitek z plavby kolem Chalkidiki až k posvátnému Athosu, tehdy naši loď doprovázelo kus cesty hejno hravých delfínů, necvičených, dobrovolně, s radostí.
Alena Velková
Krása...to bych chtěla taky jednou zažít!
Jana Šenbergerová
Tak to bylo krásné mezidruhové setkání. Heli, cos mu řekla aspoň v myšlenkách? A co jsi vnímala od něho?
Zdenka Soukupová
Heleno, to byl fakt krásný zážitek. Umím se vžít do Tvých pocitů .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.