Dnes bylo včera
Ilustrační foto: Pixabay

Dnes bylo včera

28. 3. 2023

Když jsem byl dítě, tak jsem věřil, že ze světa neodejdu. „Můj život přece nemůže nikdy skončit,“ jsem se bláhově domníval. Čas se mi zdál dlouhý a věčný.

Chtěl jsem přeskočit půlrok, aby již byly prázdniny, rok, aby byly Vánoce. Jako mladistvému se mi zdál pracovní týden zbytečný. Čekal jsem jen víkend. To budou diskotéky, taneční zábavy a čaje.

Krásu jsem kolem nevnímal. Spíš opojení, vůně žen a soutěž ve fotbalu. Zdálo se mi, jako by čas se nehýbal. Vnímal jsem ho jako línou řeku, která teče v široké nivě. Oženil jsem se, přehoupla se třicítka a přišly děti. Jak rostly, tak jsem si začal uvědomovat, že se čas nějak zrychlil. Jako bych v autě zařadil vyšší rychlostní stupeň.

Dnes bych tam dal zpátečku. Jenže v životě tam není. Následovala čtyřicítka, padesátka. Někde jsem slyšel, že na základě výzkumů jsou lidé nejšťastnější po šedesátce. Myslím si, že je to tím, že konečně si uvědomili, že čas je nejdražší věc a nejde vrátit. Je víc než sůl. Začínají opravdu kvalitně žít. Vnímají to pěkné, co přehlíželi a všímají se věcí, co neviděli. Ráno vstáváme a noc je pryč, týden i rok. Snažíme se nasávat krásy přírody, milá slova, hřejivé doteky. Jsme rádi se svými blízkými, kamarády. Milujeme svá vnoučata, děti a partnera. Užíváme si života. Škoda. Mohli jsme tak žít dříve!

stárnutí věk
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
A takový je život. V mládí jsem se takovými úvahami nezaobírali. Že by moudro šedin? :-)
Lydie Jakubcová
Ano mam to stejne ale vek bych ubrala nejstastnejsi ctyricet az sedesat let Ano mohli jsme tak zit drive ale kdo v mladi takhle premysli...
Zdenka Soukupová
Ano, taky to tak cítím. Ale na druhou stranu je dobře, že ta zpátečka nejde zařadit. Myslím, že bychom pak zase dělali jiné chyby a vlastně by se nic nevyřešilo. Myslím, že ten náš "životaběh" je nastaven správně. A popsaný je krásně, Jindro.
Marie Měchurová
Taková je životní realita, a proto se snažíme ze života urvat všechno, co se ještě dá. Hezky jste to popsal.
Alena Švancarová
Život se,bohužel,nedá žít nanečisto.A to si uvědomujeme až ve vyšším věku.A začínáme si všímat těch maličkostí ,která se dříve nezdála důležitá,byly jiné věci.Ale tak to prostě je a ted díky za každé nové ráno,díky za každý den.
Petr Dvořák
Nejlepší roky jsou mezi třicítkou a padesátkou. Většina lidí už má dost rozumu, aby rozlišovali pravdu, snění, zblbnutí a vyloženě účelovou lež. Na druhou stranu je v dobré fyzické kondici a neduhy nadcházejícího stáří se projevují pouze ve formě "poslíčků", kterým nevěnuje pozornost.
Jana Jurečková
Krásně a pohodově napsáno. Je mi 65 let a užívám si volno a čas, který jsem dřív neměla. Byla jsem v jednom kole, ale pořád se bylo na co těšit...Byly i smutné etapy života, proto už bych se ani vracet nechtěla. Stačí mi žít přítomností. Ale váš článek mě moc potěšil, díky.
Alena Velková
Mám stejné pocity "...Vnímají to pěkné, co přehlíželi a všímají se věcí, co neviděli..." to jste napsal velmi přesně.
Jana Šenbergerová
Pracuji na tom, abych si to pamatovala, až se zase narodím. :-) V tomto životě jsem si vzpomněla až kolem čtyřiceti.
Jan Zelenka
Život vnímáme v souladu s jeho realitou a naším způsobem vnímání. Ale i ve věku seniorském je stále pro co žít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.