Město v srdci Evropy
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Město v srdci Evropy

30. 4. 2023

Město v srdci Evropy. Město, které bývalo po staletí metropolí Českého království. Ano je to naše Praha, známá v zahraničí především díky Pražskému hradu a Starému Městu. Turistům nabízí daleko více nádhery, tak je památeční, jedinečná a skvostná.

Vyjela jsem do Prahy, s přáteli z Dolů Bílina. Přesněji řečeno s bývalými zaměstnanci Dolů a těm, Doly Bílina  nabízejí několikrát do roka pěkný tématický zájezd, či pobyt v přírodě. Moji synové pracuji na Dolech. Je to zřejmě největší zaměstnavatel v našem kraji. Tak jsme odjeli ve čtvrtek 27.4. do Prahy. Autobus nás vysadil u hlavního nádraží a my se vydali k Obecnímu domu na objednanou komentovanou prohlídku.

Obecní dům byl postaven mezi lety 1905-1912 k reprezentativním účelům. Na výzdobě budovy se podílela celá řada věhlasných českých umělců. Vyzdoben je doslova každý kousek Obecního domu, jak zvenku, tak zevnitř. Součástí Obecního domu je několik výstavních a koncertních sálů, ve Smetanově síni pravidelně vystupuje Pražský symfonický orchestr.

Poté jsme zamířili do České národní banky, která stojí naproti. Bezpečností opatření, projítí rámem, odložení tašek i kabátů a pak jsme mohli vejít do návštěvnického centra. S fundovaným průvodcem jsme se dozvěděli mnoho ze světa peněz.V původním trezoru Živnostenské banky, dnes České národní banky se nachází expozice Lidé a peníze. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí- jak peníze vznikly, o české a československé měnové histori, o vývoji ochranných prvků bankovek a spoustu dalšího. V expozici je vystavena unikátní zlatá mince, která má hodnotu 100 000 000 Kč. Váží snad kolem 130 kg. Je to největší zlatá mince v Evropě a druhá největší na světě. Tuto minci vydala ČNR v roce 2019, k příležitosti 100.vzniku československé měny.

Hodinové prohlídky jak v Obecním domě, tak v ČNB byly málo, aby člověk obsáhl veškerou nádheru i unikátní zajímavosti. Odjížděl nám autobus v 17 hod. a my se museli s Prahou loučit. Program byl nabitý, ani jsem neměla čas fotit. Stihla jsem jen jednu vídeňskou kávu a mohutný trdelník plněný vanilkovýmm krémem a jahodami a byla jse z toho pěkně přeplácaná. Nakonec jsme byli pěkně ušlí, unaveni a rádi jsme klesli na sedadla autobusu. Opět jeden vydařený výlet, za který moc děkuji za sebe i  za ostatní účastníky zájezdu, Dolům Bílina.

 

 

cestování Do stovky 2023 Praha
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Nevynechám žádnou příležitost navštívit rodné město. Díky za připomenutí.
Alena Tollarová
Taky ráda jezdím na výlety do Prahy. A zklamaná jsem nebyla ani jednou :)
Jana Jurečková
Děkuji za procházku po Praze, naposledy jsem tam byla snad na základní škole. V dubnu pořádala obec zájezd do Prahy do parlamentu. Museli jsme to zrušit, protože jsem spadla na záda, ještě dnes to trochu bolí, ale snad to nebude nic vážného.
Soňa Prachfeldová
Díky za nahlédnutí , těší mě , když někoho zaujme můj článek. Moc díky.
Anna Potůčková
Hezky jsi si to v Praze užila a krásné snímky vyfotila.
Zuzana Pivcová
V budově České národní banky jsem nebyla, zato v Obecním domě několikrát. Na několika koncertech, na oslavě čínského Nového roku, na výstavě modelů Blanky Matragi atd. Vzpomínám, jak jsem byla s nějakými cizími návštěvníky archivu, když jsem ještě pracovala, v tamní secesní kavárně. Cizinci se rozplývali a tvrdili, že tak krásnou kavárnu nikde nezažili, ani ve Vídni. Cizí turisté fotografují Obecní dům ze všech stran, ale přiznám se, že secese v podobě této budovy mi nijak mimořádně neimponuje.
Dana Puchalská
Soni,je dobře že jste měli hezké počasí , které k výletům vyloženě lákalo .
Alena Vávrová
Taky chválím sdílení dojmů z pěkného výletu do Prahy. Kolem Obecního domu a ČNB jsem chodila cestou z redakce i60 na spicha se synem, který poblíž pracuje.
Zdenka Soukupová
Soňo, doufám, že vám při prohlídce také sdělili, že ty krásné obklady jsou z firmy RAKO. Promiň, nedá mi to, abych se nepochlubila. :-)
Jitka Hašková
Soňo, to je dobře, že sis Prahu užila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.