Výchova dětí v současnosti
Ilustrační foto: Pixabay

Výchova dětí v současnosti

29. 7. 2023

Vlastně ani nevím, jak začít. To, co jsme prožili v autobusu s ostatními staršími cestujícími, se vymyká všem pravidlům slušnosti a slušného chování, úcty ke starším, ohleduplnosti i taktnosti. 

Vracela jsem od lékaře domů běžnou autobusovou linkou jedoucí do Zlína. Na nastupišti je několik starších lidí, kteří byli na nákupech nebo u lékařů a těsně před odjezdem se najednou objeví spoustu dětí, asi tak okolo 8 -10 let se svým vychovatelem a vychovatelkami. Řidič nechá nejdříve nasednout běžné cestující a naposledy do autobusu pustí zadními dveřmi tyto děti s vychovateli. Zejména vychovatel se hned při nástupu chová poněkud zvláštně. Organizuje, které dítě si s kterým má sednout a po nás, co sedíme na kraji, požaduje, abychom se posunuli, že děti si chtějí sednout. Jenže většina z nás vysedá na prvních zastávkách, a tak děti pouštíme pochopitelně k oknu. No, nelíbí se mu to, že jestli není jedno, kde si sedneme. Odpovídáme mu, že není, že vysedáme na prvních zastávkách. 

Autobus se plní a vychovatelé zjištují, že ne všechny děti sedí, a tak zaznívá od vychovatele další pokyn, aby si děti sedaly po třech a div by nechtěl, aby se scvrkli také běžní cestující. Načež se samozřejmě ozýváme, co je to za výchovu, když děti musí sedět. Jeho odpovědí jsme však byli šokováni. Prý kvůli bezpečnosti. A to už jsme psychicky nevydrželi a pěkně jsme mu dali najevo, zda nechce, aby staří vstali a pustili děti. Opět jsme šokováni jeho pohotovou odpovědí. Prý mají na sedadlo stejný nárok jako ostatní, že zaplatily cestovné a jednou prý na nás, důchodce, budou tyto děti platit ze svých mezd odvody na naše důchody. Tak to jsme už skoro všichni vybouchli jako raketa na Ukrajině a hned jsme mu pohotově vysvětlili, že tyto děti na nás dělat rozhodně nebudou, že budou dělat právě na své současné vychovatele. A já sama jsem jen dodala, že jak si děti vychovají, takové je budou mít a dle toho se k nim budou chovat. A další paní dodala, že doufá, že se mu jeho postoj vymstí v jeho stáří. A vychovatel nás ještě informoval, že v přepravním řádu není nikde napsáno, že děti nebo mladí lidé musí uvolnit místo starším a starým cestujícím. Tak to nás dostalo. Dříve jsme žádné pravidla slušného chování nepotřebovali a věděli jsme že staršího člověka, nebo mamince s bříškem je slušností uvolnit místo. Učili nás tomu rodiče, ve škole a i tehdejší řidiči nás do autobusu nepustili dříve, až nastoupili dospělí. A pokud řidič během jízdy viděl, že někdo ze starších stojí, tak si v autobusu dokázal udělat pořádek. Zejména pokud to byl už opravdu starý člověk.

A jak to dopadlo na dalších zastávkách? Bohužel dost špatně, nasedali další starší lidé a děti seděly a vychovatelé byli vysmátí. Jak ubohé...

Když jednoho chlapce paní požádala, aby pustil sednout staršího pána, tak se vychovatel osočil, že za dítě zodpovídá on. Přece musí sedět kvůli bezpečnosti! A já se ptám, jak bezpečné je sedět po třech lidech na sedadlech, kde patří 2 osoby? A neměl pro děti kvůli "bezpečnosti" objednat zájezdový autobus? Zřejmě jej neobjednal proto, že by to jejich cestování vyšlo mnohem dráž. Ale pro děti by bylo "bezpečné".  

Toto všechno ty děti slyšely, jak je pomalu vychovatel navádí, že nemusí pustit staršího sednout. Co to je za výchovu? Vždyt ten vychovatel by potřeboval sám vychovat. Pak se nemůžeme divit, že mnozí mladí se ke starším chovají nedůstojně, ošklivě, násilnicky a zcela bez úcty a mnohdy i s posmívaním se. Jak asi by se tomuto vychovateli líbilo, kdyby jeho maminka sotva stála na nohách a musela v autobuse koukat na sedící dítě? 

děti glosa životní postoj
Hodnocení:
(4.8 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Chtěl tímto reagovat na článek ze dne 29.7.2023 „Výchova dětí v současnosti“. Kde píše autorka o dětech, které nejsou vychované a nepustí starší lidi sednout. Já mám bohužel opačnou nedávnou zkušenost. Co tím chci říci? Svět není černý ani bílý. Jsou nevychované děti a jsou i nevychovaní důchodci. Vše vzájemně prolíná a nezná přesné hranice. Svou zkušenost popisuji v příštím příspěvku. Jmenuje se "Jak jsem se styděl za důchodce". Jindra
Marie Webrová
Jestli je někdo šokován odpovědí že děti musí sedět z bezpečnostních důvodů, doporučuji přečíst dopravní řády autobusových společností. Vychovatel totiž zodpovídá po dobu pobytu za jejich bezpečnost.
Jaroslav Fisnar
Jedná z nejstarších vět lidstva je "kam ten svět spěje". Nebo třeba " o tempora, o morales". Nám taky staří držkovali. A vláda? Copak Toník Zápotocký a jeho slavné "dědeček a babička ujídaj nám chlebíčka". To chce klid. Těch pár let co mi zbývá se nebudu rozčilovat prkotinama. Si vemte taxi a budete sedět celou cestu.
ivana kosťunová
Pokud si ale koupím místenky, tak je snad zřejmé, že na zakoupeném místě chci také sedět. Mít na starosti 40 dětí 9-12 let, také bych je chtěla mít všechny pohromadě, i kdybych si měla za to připlatit. V tom případě se mi jeví jako nevychovanost, když někomu obsadím místo, které si zaplatil, a odmítám ho opustit. Pán s holemi určitě měl vyhrazené místo pro invalidy- jsou v každém vagoně.
ivana kosťunová
Aničko, nemyslím, si, že je to výchovu, ale spíše postojem naší vlády k seniorům Díky výrokům některých z nich nás ti mladí považují za přítěž, která vadí mladé generaci v rozvoji. Mladý vychovatel evidentně těmto názorům podléhá. Není to nic neobvyklého- v období voleb se zde na chatu objevily podobné typy lidí, kteří se vyjadřovali k seniorům velmi neuctivě. ( Tomáš Richter).
Ladislava Mikendova
Rozhodně bych si v tomto případě zjistila příslušnost skupiny a jejich pedagogického dozoru a obrátila se na příslušnou školu a nebo by stačilo zmínit se na sociální síti. Takové chování by přeci pedagogickému pracovníkovi nemělo jen tak projít.
Marie Seitlová
Aničko, to je smutný zážitek, obdobu jsem zažila ve vlaku, kdy nastoupilo asi 40 děti 9-12 let. Měli přes e-shop koupené jízdenky s místenkou zdarma. Vyhodili všechny cestující, dokonce i pána s berlemi. S vedoucími nebyla řeč, aby si děti sedli po 3. Ani průvodčí s tím nic nevěděla, měli místenky. Našla ale místo v druhém vagóně muži s holemi a my jsme si šli také hledat misto jinam. Holt slušné chování se někam vytratilo.
Anna Potůčková
Díky za komentáře. Když tak nad tím přemýšlím, tak za postoj mnohých dětí i mladých lidí může určitým procentem i naše vládní garnitura. A proč si to myslím? Dříve nebylo totiž vládními činiteli tak zdůraznováno, že na důchody dělají mladí lidé a neustále vystrkováno, že se důchodci mají lépe než současné mladé rodiny apod. Tak nějak jsme zejména to, že se odvádí peníze na důchody vnímali sami bez zdůraznování. Důchodci se stali pomalu parazity naší společnosti. Nemůžeme se pak divit že se k nám mnozí jako k parazitům chovají.
Dana Puchalská
Aničko, Tvůj článek jsem četla nadvakrát.. Jedním slovem ,,neomalenost" a to se krotím. Ano, výchova a úcta ke starším se jaksi vytratila. Pamatuju se,že bývaly v tramvajích,autobusech i metru takové úzké cedule a na nich bylo napsáno:,, Mladší uvolněte místo starším." Já nedávno vyprovodila asi 5 kluků a holek z autobusu se slovy: ,,Když se vám tady nelíbí,počkejte si na jiný spoj." Podotýkám že to bylo dopoledne a autobus byl plný starších cestujících. A ti neměli odvahu nic namítat. Prý se báli reakce těch puberťáků.
Jana Jurečková
Já mám ještě jeden zážitek - manžel byl v hospodě a jeho kamarád tam měl syna, tehdy ještě školou povinného. Bylo to večer a táta ho vyzval, ať už jde domů. "Ne, nepůjdu, já znám svoje práva." Tak tohle je drzost, kde se v těch dětech bere?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.