Dovolená s vnoučaty
FOTO: Poskytnuto z archivu Zdenky Hošnové

Dovolená s vnoučaty

3. 9. 2023

Vnoučátka - studenti 18,20 a 23 let - stále s námi rádi jezdí na dovolenou a nejen oni, ale i jejich rodiče, čili naše děti. Všichni milujeme především hory.

Mořem nepohrdneme, moře je moře, ale pokud se nepodniknou výlety a to se v tom vedru nikomu moc nechce, začíná to být po třech dnech stereotyp. Zato na horách je příjemně téměř za každého počasí. Několikrát jsme byli v Krkonoších, prošli jsme Beskydy i Šumavu.

Letos jsme si naplánovali Vysoké Tatry. Začali jsme tím, že jsme si pořídili stejná trička. Vepředu s nápisem „ ZNÁM TAKOVOU ZKRATKU“ – odkaz na našeho tatínka, který zásadně nechodí podle značek, ale zkratkami, takže téměř každý výlet bloudíme… a vzadu nápis „EXPEDICE TATRY 2023.“ Náš praktický a rozumný syn koupil spray na medvědy, čímž vzbudil všeobecné veselí, ale v Tatrách jsme je potom u mnoha turistů viděli.

Vedení se ujala dcera – už doma naplánovala výlety pro skupinu A („kamzíci“) a skupinu B („loudalové“). Chtěla jsem i skupinu C (pro sebe), ale nebylo mi vyhověno.

Nastal den odjezdu a první protesty, protože jsme vyrazili už ve 4 hodiny ráno. „Neremcejte,“ pravila dcera, „na první zastávce dostanete dárek.“ A skutečně, každý obdržel balíček se zápisníčkem, tužkou a současně povinnost zapisovat dojmy a zážitky k pozdější konfrontaci, dále píšťalku, až se někdo - významný pohled na tatínka - ztratí, a pro uklidnění čokoládu. Dál už cesta ubíhala v pohodě, odpoledne jsme dorazili do Ždiaru, kde jsme měli objednané ubytování v krásném penzionu s polopenzí.

První den jsme se vydali všichni na tzv. snadnou zahřívací túru, z Tatranské kotliny na chatu Plesnivec, Bielé a Zelené pleso. A už to začalo. Skupina B (čti děda a babi) zaostávala za skupinou A o víc než hodinu a to rozhodlo. Rozdělili jsme se - „kamzíci“ skákali po určené cestě dál, my si na Plesnivci dali pivko a pohodlnější cestou sešli zpátky do údolí. Večer nám sice byly strženy body a místo oblíbené kanasty jsme museli hrát Člověče, nezlob se…

Poučeni z prvního dne jsme protestovali hned ráno a bojkotovali připravený program. Jsme na dovolené nebo na závodech? Skupina A se vydala na Rysy, skupina B před jejich zraky provokativně nastoupila na lanovku na Skalnaté pleso. Však i cesta dolů ze Skalnatého plesa do Tatranské Lomnice nám dala zabrat…

Další dny se nesly v podobném duchu – „kamzíci“ oběhli celé Tatry, my si je prohlédli z údolí a z pohodlí lanovek. Večery jsme trávili společně, skupina A si mazala nohy alpou a hojila puchýře, skupina B pořizovala zápisky do darovaných sešitků, malovala k nim obrázky, aby byla aspoň za něco pochválena. Jo a došlo i na kanastu a v té jednoznačně skupina B převálcovala skupinu A. A abych nezapomněla – příští rok celá naše parta vyráží do Alp – prý máme natrénováno!

 

 

 

cestování turistika
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Moc pěkné, ať se vám všem daří i nadále :-)
Martina Růžičková
Vtipné a milé vyprávění. Přeji plno společných kilometrů! :-)
Marie Měchurová
Naši 3 vnuci s námi chodí na výlety moc rádi, ale na velké hory ještě nedorostli. Až dorostou, to už zase my ty hory nedáme. Tak ať Vám to šlape!!
Eva Mužíková
Také jsem se p0bavila, vzhůru do Alp.
Jan Zelenka
Moc hezké.
Jindřich Berka
Ještě, že neumím závidět. Přeji. My také chodíme po horách. Naše vnučky mají obě 13 let (dvojčata) a odmítají to s námi absolvovat. Jsou v pubertě. Ještě máme dívku 10 let a ta chodí ráda s tatínkem. Jindra
Helena Votíková
Jste super rodina. A moc hezky napsáno, díky
Marie Ženatová
Díky moc za velmi zajímavý a vtipný článek*
Taťana Veselá
Zdeničko, skvělý, vtipný a krásně napsaný příběh. Těším se na další cestovatelské zážitky skupiny A i B :-)
Blanka Lazarová
Prima expedice :-) Tak ať se vám daří i na dalších akcích. Už se těším na zpravodajství z Alp. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.