Dušičkový výlet na hrad Kostomlaty
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Dušičkový výlet na hrad Kostomlaty

3. 11. 2023

Na 2. listopad tradičně připadá svátek zesnulých. Je s ním spojen hřbitovní úklid a vyzdobení místa věčného odpočinku našich blízkých květinami a rozsvícenými svíčkami.

Neznám nikoho, kdo by o tomto svátku mluvil kalendářovou mluvou, jednoduše máme „dušičky“. Je s nimi spojen i výraz dušičkové počasí a ten opravdu není o sluncem zalité krajině. Právě naopak, na dušičky bývá chmurno, šedivo s mrholením, vichr shazuje poslední listy ze stromů a sychravé počasí zalézá za nehty. Rozhodly jsme se s kamarádkou vyjet na dušičkový výlet. Cílem se stal tak trochu tajemný a ve středohorských lesích ukrytý hrad Kostomlaty pod Milešovkou. Byla jsem tam už několikrát, avšak toto byla dušičková premiéra.

Hrad Kostomlaty, přesněji řečeno to, co z něho zbylo, stojí ve svahu ve stoupání na horu Kloč nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou. Gotický hrad patřil rodu Kostomlatských z Vřesovic a opuštěný je už od 16. století, kdy panstvo dalo přednost zámku dole v městečku. V polovině  devatenáctého století tu byla vystavěna hospoda, která zanikla až v padesátých letech století dvacátého. O ruiny hradu pečuje Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty a jeho péče mu svědčí. Zříceninu zabezpečili a v sezóně tu panuje čilý ruch. V provozu je kiosek s občerstvením a vystoupat můžete i na hradní věž, ze které je krásný výhled na České středohoří včetně Milešovky i Krušné hory na západě. Hrad si zahrál v pohádce režiséra Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. 

Ve druhý listopadový den jsme zaparkovaly auto na parkovišti U rybníčků a dušičkově laděnou přírodou se vydaly cestou zapadanou listím ke hradu. Sluníčko jen odhrnulo peřinu a zvědavě nakouklo a rychle se zase schovalo. Nám to vlastně ani nevadilo. Měly jsme s sebou kamarádčinu fenku a v jejím doprovodu jsme za chvíli byly na hradním nádvoří. Vršek Kloče měl na hlavě šedivou čepičku a my jsme vzaly zavděk závětřím se stolem a lavicemi. Nalily jsme si kávu z termosky a pochutnávaly si na oříškové bábovce. Vedly řeči a pomalu se pustily zpátky. V dušičkovém dni jsme nepotkaly živou duši. Duší těch, kteří už s námi na hrad ani jinam jít nemohou, jsme vzpomínaly a povídaly si o nich. Svíčky jsme jim rozsvítily a postály u míst jejich odpočinku za soumraku.

cestování Do stovky 2023 hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Krásný výlet s pěknými fotkami.
Hana Polednová
Álo, hezká dušičková fotodokumentace. S kamarádkou jste si to hezky užily. Ten hrad se k takovému výletu rozhodně hodí svou tajemností.
Helena Přibilová
Hrad Kostomlaty znám, ale nikoli v tomto ročním období. Děkuji za krásné fotografie, které přibližují jeho současnou tajemnou atmosféru.
Marcela Pivcová
Pro mě zase jedno pěkné místo, které neznám. Aspoň si tedy prohlížím Vaše krásné fotky. Staré hrady mají určitě zvláštní kouzlo a je dobře, že jsou zpřístupňovány.
Anna Potůčková
Místo neznám, nebyla jsem tam a pro Tebe to byl další hezký výlet. Tvé hezké fotky to jen dokazují.
Soňa Prachfeldová
po známých místech, díky.
Soňa Prachfeldová
Ráda jsem se v duchu prošla po znam
Jan Zelenka
Moc pěkné. Bohužel toto místo neznám.
Taťana Veselá
Znám :-)
Jitka Hašková
Díky za krásný výlet. Tam jsem nikdy nebyla, alespoň jsem to prohlédla pomocí tvých krásných fotek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.