Dvě Alenky na výletě v Šárce
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Dvě Alenky na výletě v Šárce

8. 11. 2023

S Alenkou jsem se skamarádila na léčení v Janských lázních. Každá bydlíme v jiném koutu naší země, avšak spojují nás stejná křestní jména, společné vzpomínky na "jánky", smysl pro humor a také řeka Labe. Ta protéká oběma našimi bydlišti.

Jsme spolu ve spojení dlouhých 11 let a občas si vyjedeme na společný výlet.

Alčo, já jsem nikdy nebyla v Šárce a chtěla bych se tam podívat, zaznělo jednou z města proti proudu Labe. Co Ty na to? No co já? Já jsem sice v Šárce byla, ale jen jednou s íčkařkou Vlastou, a to jsme ji neprošly celou. Přírodní park Šárka-Lysolaje totiž zabírá docela dost velké území. Prošlápnutou mám část z Podbaby přes Jenerálku kolem vodní nádrže Džbán k tramvaji na Evropské ulici. Odpověď na zmíněnou otázku tedy byla rychlá a stručná. Jasně, jedeme do Šárky!

Z místa srazu - hlavního nádraží v Praze, nás tramvaj č. 26 odvezla na konečnou stanici Divoká Šárka. Odtud jsme se po žluté turistické značce vydaly rovnou do Šárky, a to ne jen tak ledajaké, ale Šárky Divoké. Po chvíli jsme neznačenou a jen v trávě vyšlapanou pěšinou vyšly na nenápadnou louku, která je ovšem zakončena hlubokým sešupem do skalnatého kaňonu a věřte, že poslední krok z louky by byl osudným. Vůbec jsme netušily, že mezi skalami Šestákovou a Kozákovou je úzká štěrbina, jakoby se skála roztrhla vejpůl. V polovině října bylo nádherné slunečné počasí a dovolilo nám posadit se na louku, vychutnávat si svačinky i pohledy na protější Kozákovu skálu, přehradní nádrž Džbán a pražské paneláky za ním.

Za debaty na téma "ti Pražáci se ale mají" jsme pokračovaly dál po žluté značce a u křížku v Purkrabském háji přestoupily na červenou. Sešly jsme ke koupališti Divoká Šárka, umístěném v romantickém prostředí pod skálou Dívčí skok. Koupání tu podle mého názoru bude, jak se říká, osvěžující i v parném létě. Cesta podle Šáreckého potoka nás dovedla až do kaňonu mezi oběma skalami a teď teprve bylo vidět, jak vysoko jsme seděly a neodvažovaly se pohlédnout dolů. Kochaly jsme se nádhernou podzimem se barvící přírodou a docouraly se až na hráz vodní nádrže Džbán.

Teď už nás čekalo jen krátké stoupání a ocitly jsme se zpět ve výchozím bodu, tedy na konečné stanici tramvaje č. 26. Za jízdy prosluněnou Prahou jsme výlet zhodnotily na jedničku s hvězdičkou a spokojeně se rozjely na opačné strany k našim domovům. V nohách jsme měly asi 6 pohodových kilometrů.

 

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Heulerová
Ali, ještě jsem tam nebyla...budu to muset napravit.... dík za krásný článek i foto :-)
Marie Seitlová
Ali, krásně jsem se prošla místy, které vůbec neznám. Díky i za pěkné fotky.
Hana Polednová
Dvě milé Alenky vyrazily na výlet, statečně pochodovaly i na nabezpečných místech, posvačily na louce a než se rozjely do svých domovů, pořídila naše Alenka spoustu krásných fotek. Díky Álo
Marie Ženatová
Milé Alenky* - díky moc za přiblížení takové nádherné přírody ♥
Zdeněk Hart
V Praze a taková "divočina". Musel to být nádherný výlet. Gratuluji Vám a k Vašim fotkám. Krásný!!!
Soňa Prachfeldová
Milé Alenky hodnotím tento článek na jedničku s pěti* Paráda!
Eva Mužíková
Alenko, když jsem po svatbě bydlela v pražských Dejvicích, chodila jsem často pŕes šárecké údolí na zahradu do Nebušic. Skalní masivy mne vždy děsily, ale jsou krásné. Dík za připomenutí mého mládí
Marcela Pivcová
V Šárce jsem byla asi třikrát, vždy bylo krásné léto se sluníčkem. Na jedné vycházce jsme se se Zuzkou fotily. Tehdy ještě na barevný kinofilm, ze kterého jsme měly diapozitivy. Vaše fotky jsou samozřejmě nápaditější a také o mnoho hezčí.
Dana Puchalská
Ano. Šárka patří mezi krásný kout matičky Prahy. Álo,fotky jsou jako vždy na jedničku s hvězdičkou.
Vladislava Dejmková
Byla jsem v Šárce poprvé nedávno a také se mi tam moc líbilo. Je to zajímavé místo, kde si každý může najít to “svoje”.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.